查看: 128321|回復: 291
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[攻略心得] .::§ - 十大門派 心得及戰法交流 - §::.

基於好像沒有這類型的集中帖,我就僭權開了。

所有會員寫的門派特點/戰法等等我會列在一樓,請大家賜教。

因為我只有玩過武當

所以請其他門派的玩家也為此篇努力一下,稍後亦會在此寫寫我玩武當的心得。

一樓將會用作羅列其他樓層的連結,故心得我會放在其他地方。]

亦請版主對所有寫心得的會員進行加分以作鼓勵,分數建議

詳盡心得就20分以上

簡略介紹-5-10分

門派特點/天敵門派打法-15分上

配點/打石-版主你決定吧

--------------------分隔線------------------

評分

參與人數 1樂點 +10 收起 理由
浪跡天涯002 + 10 熱心協助

查看全部評分

回復

很好
既然身為版主緊係要為個版努力下
我打明教的

明教據眾人所知係個單挑已達到廢既邊緣
但係自從出左45技之後就唔同講法
既可以用45技連打怒打走敵人既怒氣
依家武當同明教玩真係冇乜氣唱(石頭差別除外)
又可以打走峨眉既無敵狀態
所以明教配合埋煉獄火開無中純陽
再點月要敵人食幾秒無中純陽既開技版
取勝機會其實已經大增

評分

參與人數 1樂點 +10 收起 理由
榤奇 + 10

查看全部評分

回復 支持 反對

我代表的是天龍寺[[onion_51]]

天龍四屬皆通 內外雙持
特色是沒有特色(?
還有全部特色(踢飛

正題了
天龍招牌技能 靜影沉壁可以扣藍
由於是計百份比
無論對什麼等級 對什麼石都能發揮出大傷害
有幾個門派就特別留意:
氣/盾武當(以氣當血 百份比扣藍即百份比扣血
峨嵋(氣需求量極高的門派
逍遙(內攻門派
天山和明教(天山很多人還可以理解 但明教由於要連續出許多技能 部份也蠻要用藍 對付明教要緊在關鍵時刻放

天罡正氣
在抗性時代很吃香的技能
但在打抗時代同樣很吃香的技能
以2/3石來說 在高心法的情況下 這樣就等於上多顆石頭了
節省之餘又實用
在打抗中也會計入 用多幾百藍就可以廢掉人家幾顆打抗石頭 豈不妙哉?

一陽指
這個技能值得留意多些
描述的是加上直接傷害
也就是普通攻擊得出的傷害加上技能的數字
本來還是一個值得利用的技能
但實在太用藍
幾百藍 留來做抗性還有用些

評分

參與人數 1樂點 +20 收起 理由
榤奇 + 20

查看全部評分

回復 支持 反對

提交九派缺點先[[onion_31]]

but有錯勿插[[onion_20]]

武當- 未學天外飛仙同游刃有餘之前係豆腐

峨嵋- 攻擊技太小...控技月落西山要埋人身出先有效...

明教- 控技太小...外強但內裏十分中乾...特別係對住逍遙更乾...

天山- 一中毒 = 被判死刑...技能命中率特低...

星宿- 太多技能要運氣時間...而且太多技能冷卻時間好長...

天龍- 控技太小...太多垃圾技能...

少林- 控技太小...團隊戰作用先有突出..

逍遙- 打遠攻難取勝...要蠃遠攻特別係峨嵋就要靠十秒一次既溪山行旅放大傷害效果...

評分

參與人數 1樂點 +5 收起 理由
浪跡天涯002 + 5 內容精彩

查看全部評分

回復 支持 反對

明教- 控技太小...外強但內裏十分中乾...特別係對住逍遙 ...
囍帖街×。 發表於 8-1-2010 09:56 PM

武當學左都係豆腐 不過係人見人憎既臭豆腐姐
回復 支持 反對

武當學左都係豆腐 不過係人見人憎既臭豆腐姐
o爆咀 發表於 8-1-2010 21:58

你錯la...=_=''

未親身領略過技術武當駁技既快同正確你係唔知驚...
回復 支持 反對

你錯la...=_=''

未親身領略過技術武當駁技既快同正確你係唔知驚...
囍帖街×。 發表於 8-1-2010 22:00
我放技係依順序咁放..

所以只需mouse禁一禁擺右邊的放大技

跟住f1 順手禁哂落去就ok
回復 支持 反對

我放技係依順序咁放..

所以只需mouse禁一禁擺右邊的放大技

跟住f1 順手禁哂落去就ok
恆- 發表於 8-1-2010 22:01

有技術既武當e家放技係絕對唔會依順序咁放...

你諗下萬一人地隱左再反控你仲點打ar...
回復 支持 反對

明教- 控技太小...外強但內裏十分中乾...特別係對住逍遙 ...
囍帖街×。 發表於 8-1-2010 21:56
武當有三環套月同如封似閉都唔會太tofu了..

話說心法不遠離lv 5等真係好有用..

我劇情任不嬲玩單拖,所以40lv個時差少少瓜柴..多得一招如封似閉封住條友俾呀蕭峰慢慢磨死佢

評分

榤奇 + 5

查看全部評分

回復 支持 反對

武當有三環套月同如封似閉都唔會太tofu了..

話說心法不遠離lv 5等真係好有用..

我劇情任不嬲玩單拖,所以40lv個時差少少瓜柴..多得一招如封似閉封住條友俾呀蕭峰慢慢磨死佢 ...
恆- 發表於 8-1-2010 22:05

三環套月用黎破隱加打近攻先有效...

如封似閉...隻揪出望dum波鐘等回技...同人圍毆人出...正到爆...

評分

榤奇 + 5

查看全部評分

回復 支持 反對