查看: 60161|回復: 70
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[攻略心得] 《頭目攻略集中區 for MHP2G》

如題,
第一樓會是目錄,
以後又要靠會員們多多貢獻啦(微笑

#2  盾蟹
#5  電龍
#6  迅龍
#7  浮岳龍
#8  女王蟲
#10  崩龍
#12  炎王龍/炎妃龍
#29  鐮蟹
#32  怪鳥
#34  鎚使用教學
#38  綠毛獸
#39  單人刷古龍大寶玉心得
回復

嘿....岩岩解決唔少新怪(打到死死下-.-)

先講盾蟹先....

呢集盾蟹多左幾招新招
分別係用角向後撞
同跳上天空跟住壓落黎(mhp2都有 不過今集會追住你或者你隻貓@@)
其實打法同之前個集分別都唔多大
我自己用太刀既
為安全起見
先講下帶d咩(我是接g級任)
泠飲x5(唔使問點解掛?至少都帶2個啦)
細回x?
中回x?(我自己帶哂啦 安全為上)
秘藥/古代秘藥x?(安全d好d-__-)
電網x?(帶埋去合都得)
麻玉x?(想捉就帶)
磨石x?(隨量)
相信打得g級都有鬼神斬破刀啦!
不過都岩打上下位
一把電既太刀或者一個鎚都得^_^

其實打盾蟹最注要就係打佢2隻腳中間
右或者左都得
至於點避呢?
可以由佢隻腳碌走
攻擊重點始終都係2隻腳中間
相信為一要注意就係唔好打角
除非佢失衡同你係用鎚啦~_~
太刀再打就得
由於盾蟹攻擊有前提
如果覺得g級太難就打下位學打啦
(-.-打到g級唔會唔識打盾蟹掛)
另有一個打法-.-
注意唔岩低防同g級用
就係太刀斬斬斬 理得佢 同佢玩血多
睇下邊個快d玩完
相信大家如果輸比g級都係因為隻怪太高攻@_@
注意就係唔好係佢後面打
而盾蟹亞種既打法仍一樣
不過有一點唔同(雖然我只係打死左盾亞重一次)
盾蟹亞種只會係發怒個時先會自動追蹤跳壓
唔發怒個時只會原地跳壓~_~(好似)

一般都係要注意跳壓
由其是亞種...
(小弟死過係盾蟹連招手上...一個跳壓中 仲要係發怒 跟住黎個雙角到後撞 150血 41x防咁就貓車左)
另外亞種盾蟹係用冰係武器同佢打-_-(小弟把冰太刀太廢,用左龍木太刀都無問題 都麻左佢5-6次左右,不過用冰太刀會快d玩完)
佢個2隻爪仍都係可以爆既...在下親身試過
個甲就未試...

評分

參與人數 1樂點 +10 收起 理由
[H]ckwckwt + 10 提供攻略

查看全部評分

回復 支持 反對

原帖由 cocow1 於 29-3-2008 12:45 AM 發表
嘿....岩岩解決唔少新怪(打到死死下-.-)

先講盾蟹先....

呢集盾蟹多左幾招新招
分別係用角向後撞
同跳上天空跟住壓落黎(mhp2都有 不過今集會追住你或者你隻貓@@)
其實打法同之前個集分別都唔多大
我自己用 ...

甲應該都爆到
個角會冇左

評分

參與人數 1樂點 +1 收起 理由
[H]ckwckwt + 1 補充

查看全部評分

回復 支持 反對

原帖由 timqqq 於 28-3-2008 16:53 發表

甲應該都爆到
個角會冇左

爆到就知爆到既...想知爆成點
ps:綠毛獸好鬼變態
回復 支持 反對

奇怪地本集很少上雪山
因此看不到雪山鹿有什麼新招(拖
我看介紹一下電龍比較好
本集多了幾招新招
沒記錯就是噴五個電球、向前行走(還有帶電版的)
當然還有飛龍類少不了的火車啦(本行的字請無視)

新招式介紹:
噴五個電球: 角度廣..但出招前比普通電球多了提示(大慨是嘴上有電再趴下發球吧..)
向前行走: 帶電時攻擊力高了..但只要站在他身後基本上也不會中
但作為獵人..就不用太介意新的招式
打法和以往一樣
當有硬直的地方時就跑去亂砍亂射
發電就要擋/滾開
飛撲你喜歡..反正死不掉的(不負責任的話)
至於放電球呢..
3個的話就跑到他身旁邊再次亂砍!
5個的話請留意你的位置
要不就跑遠點留意電球的位置去躲避
要不就盡量跑到他的左右再砍
向前走也沒什麼傷害
擋也行,,不然就砍2刀再滾去他身後

評分

參與人數 1樂點 +8 收起 理由
[H]ckwckwt + 8 這個也加10分的話我會被轟==

查看全部評分

回復 支持 反對

迅龍攻略

可以破壞的部位
頭 -亂刀打就可以了,頭部肉質很低,藍斬味就可以了,用斬老刀氣刃全擊兩次左右就可以破掉
     破壞後可以得到迅龍之銳牙
左右手的翼刃 - 全身最硬的部分,只有白斬和紫斬味可以打入,其餘一概彈刀,片手除外
                     因為比較硬,所以也要用上一點時間才可以破掉,破掉後飛撲攻擊力下降
                     破壞後可以得到迅龍之翼刃,單邊破壞也有機會得到,但其實採也有的
尾部 - 最麻煩的地方,因為攻擊力最高和範圍最大的部分也集中在尾部,肉質一般,藍斬就入了
         留意斷尾部需時很長,要先破壞尾部,即是表皮爆開,然後還要斬好一段時間才會斷掉
         採取尾部可得延髓,尻尾,尾棘則不確定,因為我沒採過出來,尾棘在破壞尾部後
         過關後有機會得到

攻略:
這傢伙原則上是半隻轟龍來的,當成轟龍亞種打就可以了
斬擊系武器的一開始集中攻擊尾部直到斷掉,因為那是攻擊力最大最遠的地方
尾突然是橫放的就是擺尾,攻擊範圍大,攻擊力也不錯,斬了尾部就可以降低其攻擊力
501防 + 硬化G (140血)被打中一下也沒了四分一左右的血量,這招很常用

如果尾部放在頭上轉圈就是放飛標,這招幾近沒距離限制,不要以為跑老遠就可以避得了
反而是走到最近不會被打中,還可以順手斬幾刀

突然停下來不動的時候就要小心了,過一下就會高速飛撲過來,距離也是超遠的,但完全是直跳
橫向滾一兩下就避到,但不要鬆懈,飛撲由1跳到4連跳不等,有盾的也不要大安指意盾牌
有時第一跳就到自己的後面馬上然後回跳背後就要中招了,要有不斷滾避的心理準備
而且跳完後有馬上擺尾的可能性,被連擊死掉了不要怪我沒提醒,飛撲也很常用

還有特殊一點的是3連直線前撲,不看人的,不知直跳到哪裡,這時候馬上吃藥吧
然後是向前的火車,就是前衝,像轟龍但不會突然轉彎,卻會突然停下來出另一招
連技包括擺尾和像轟龍的前咬一次

然後是攻擊力最強的尾部直斬,翻一個大根斗,尾伸超長的半空高速斬下來
玩村長級的500防以上的也要有一次被75血或以上的攻擊力
G級是一擊殺的,不用想有命剩,除非發動了貓防禦術[大]或是貓防一擊殺才有可能不用死
這招不常用,而且翻根斗也有時間讓你走開,但橫向的判定範圍也非常大

不過有時候卻會在發呆三秒左右,但很少發生
咆哮的話普通耳塞就夠了,不像轟龍會把人轟飛
很多時候出完招之後會後跳一下自整姿色,可以上前斬一刀,但跳得遠的話就不要跑過去了

最後是迅龍的發怒狀態,攻擊力沒什麼大變化,但速度和跳躍距離上升了
雙眼發光代表進入發怒狀態,題外話,在舊密林的樹木之間看到還滿恐怕的

對於閃光:
不要以為掉個閃光就可以奉旨上去斬,實際上掉閃光是為了磨刀せ吃藥和放陷阱
這傢伙放了閃光比通常還要癲,亂擺尾亂跳亂撲

捕獲:
這傢伙很會避陷阱,而且只受電網,而不像轟龍電網落穴都有效
看到電網牠有時會閃開不踏上去,掉個閃光然後放下電網再等牠過來,當然要等一段時間了
要注意的是,差不多要死的時候,會有爬爬走和回家睡覺的特性

別註:
不要以為一定要旁邊打,有時候正面連擊反而不易中招,這個很看自己站的位置和運氣

PS.去你的樂古伺服器!打到一半的時候突然跳面畫了,要我打兩次!

評分

參與人數 1樂點 +15 收起 理由
[H]ckwckwt + 15 詳細攻略

查看全部評分

回復 支持 反對

我是轉的
自mhp2g維基
==========================
無聊打個單挑浮波龍既攻略:

初時個人認為打浮波, 用弩係最好既. 最少唔悶.
lance/gunalnce 呢d 長d 既武器可能都ok
太刀/大劍 就只有上劈或篤果下可以.

點知經過實驟証明, 用弩射晒d 彈, 到夠鐘都射佢唔死.........
可能我無射滅龍彈. 場內既 buffer zone 係有滅龍料掘既.

最後測試, 係用超絕最經鬆.
基本上係要強走 5-6支, 大鬼人1 個, 磨刀石.

單打既, 全程強走鬼人mode, 一有機就亂舞,
第2格跌一次, 第4格跌第三次, 6格就收皮了.
連賣料一次11-13萬, 搵錢好幫手.
4人同行更加只係2格埋單.

另外, 要了解係台上既走動方法.
打浮波係響一個兩層既塔上, 打佢時係上層一個c 型既台上,
一般就咁行同碌, 係唔會跌落下層既. 故此用近身武器可以放心貼晒邊打.
但一跑就會衝跳落下層, 呢樣野一定要知同熟, 係逃命既要訣!!

浮波龍攻擊模式如下:
1. 單手劈落
2. 左右手交叉劈落
3. 放圍身熱氣
4. 放爆炸雷光蟲
5. 無敵大風車
6. 巨型吸塵機

除左6 係中者必殺之外,
基本上劍手可無視一切攻擊, 因為扣都係扣 1/4左右, 好少事.
但弩手就要好小心, lv 7 霸甲射手, 中一下 1或 2 就扣左3/5左右. 中 5就秒殺.

支給拎兩個對巨龍爆, 直跑上台.
出台前先用大鬼人加攻. 出台升到上來食強走.

出台等佢升上來, 佢既攻擊係一定先面向攻擊對像先會出.
記得唔好心急, 等佢轉定面向你先, 你就可以開始向左/右行.
如果佢出1 就碌一下, 佢出二就碌兩下.
如果技巧再好d既, 就係佢第一下係左手就向右碌, 第二下向反方向碌.
咁仲有機偷打正面幾下.

佢攻擊完一次, 就可係你既攻擊時間,
每次既攻擊節奏係: 佢打一野, 你碌開, 偷打近台既鬚, 佢轉面向你, 佢打一野, 你碌開, 偷打近台既鬚, 佢轉面向你......

攻擊1, 2 係同一類攻擊, 容易先讀.
攻擊4, 5 係另一類.
攻擊6 就必先一孖鬚插前
攻擊3 基本上係針對近身武器, 用弩可以無視.

如果出現攻擊4, 即係開口放爆炸大雷光蟲,
講你都唔信, 如果單打覺得d 虫麻煩,
只要你跳落台, 再上番來,
就會蟲蟲一掃光, d 蟲蟲就唔見晒............ -.-!!!!
你唔怕蟲既又可以亂舞佢既隔甩底.
唔需要行得太埋個口, 佢個口唔多中刀既. 好奇怪.

如果佢出6, 即係吸塵機, 基本上好易先讀
唔需要驚. 又係果句: walk!! don't run!!
佢會是但向左吸/向右吸, 得一條友就當然向你果邊啦~
你只要一邊不斷向單一方向行, 一邊收刀. 去到最後有兩個情況
一. 你未跳落街佢已經熄左吸塵機.
二. 你走投無路, 呢下就要早少少襟制助跑跳落街.
熟左, 基本上無可能死係呢下手上.
就算佢第一下出一對前鬚唔好彩困住你, 你就要知機走人.

跳落街之後, 要經過一區buffer zone, 可以補給.
總之一落樓再入zone 前就磨下刀

最後, 係最煩既大風車, 呢下就好睇先讀同timing.
呢下同 3 既攻擊前奏差唔多. 所以好易讀錯以為安全
佢一伸抓出招時, 就收刀, mou 低. 又搞掂.
呢個亦係最好既補給時間, 可以當佢開始升高時磨刀. 大把時間.

如果佢真係開晒抓出大風車又收唔切刀,
仲有一個選擇, 就係不停翻滾, 有時可以滾過晒.
又或者只中一下, 都唔會死. 只係重傷.
只要避過左個critical level, 佢就會升番高,
到時又可以落buffer zone 補野. 總之留得青山在.

最佳攻擊時間首選肉臂橫陳, 唔駛講, 可以亂舞3次半至4次.
其次攻擊 6 一孖鬚插前時, 可以係面珠舞兩set,
如果佢係第二set 時口部有所動作, 即係 "開機吸塵, 收刀走人~"
如果第二set 時無反應, 可以繼續放心怒劈.

評分

參與人數 1樂點 +7 收起 理由
[H]ckwckwt + 7 算了-.- 想了想翻譯也很辛苦

查看全部評分

回復 支持 反對

女王虫攻略

可以破壞的部位
沒有

攻略:
新怪,請不要當是MHP2的下載女王虫來打,而是視為火龍之類的生物
因為就攻擊力而言是下位火龍級的
首先出發前要帶千里眼藥一個還有硬化種少許,武器建議使用火屬雙刀

任務開始先吃一個千里眼,地圖上顯示兩個紅點,不會動的是女王虫
另一隻是客串的王,先把客串的王殺掉,然後到女王虫的地點不停殺蚊
殺了一定的數量女王虫自會現身相見,如果不出來的話,進出區一次,再殺蚊

女王虫的攻擊模式其實很單調,加上不像雄火龍般四圍飛浪費時間
如果他飛很高,就是飛行撞擊,來不及走的話這招吃掉也無妨,攻擊力很低
另一招是比較麻煩的,就是毒液,出招前會不斷原地前後擺動下身
看到這個動作就要馬上閃人了,攻擊力算高,打中還會減半防
減半防的狀態下中招的話,血可扣得多了,所以要帶備硬化種不時之需
中了毒液馬上吃硬化解除防下降

戰法其實很簡單,拿著刀圍著他轉圈,等他出招了就在背後打,血不多
用上金銀雙刀的話很快就會死了

評分

參與人數 1樂點 +7 收起 理由
[H]ckwckwt + 7 提供攻略

查看全部評分

回復 支持 反對

原帖由 NarumiKu 於 30-3-2008 21:41 發表
女王虫攻略

可以破壞的部位
沒有

攻略:
新怪,請不要當是MHP2的下載女王虫來打,而是視為火龍之類的生物
因為就攻擊力而言是下位火龍級的
首先出發前要帶千里眼藥一個還有硬化種少許,武器建議使用火屬雙刀 ...

補充..幾粒閃光狂打已經可以ko
回復 支持 反對

崩龍攻略

有看post都會知道崩龍是mhp2g的新boss,
難得單挑成功了,當然放上來和大家分享一下.

先說說崩龍的攻擊模式:

1. 火車: 和霸龍的一樣, 追蹤性能超高, 距離近比距離遠容易避; 遠距離請使用閃光彈, 沒有就請祈禱

2. 上挑: 和角龍的角挑、霸龍的上挑一樣, 攻擊力中上但容易避; 但要小心這招後有可能從天空跌下2塊冰塊,
         被擊中會變成雪人, 冰塊掉落位置為崩龍頭部左右、左右前腳旁和左右後腳旁

3. 前咬: 和轟龍、霸龍的前咬一樣, 迴避方法不用教了吧(汗); 注意前腳有攻擊判定

4. 咆哮: 和霸龍的咆哮一樣準備動作超大兼附吹飛效果, 不同的是並不會在附近出現火柱, 看見崩龍站起就請準備防禦

5. 潛地: 崩龍潛地後有2種情況
         情況1—於原地附近直接上陸, 附有地震效果, 越近上陸地點震動越強
         情況2—露出背部追著玩家潛行, 此時背部有攻擊判定, 潛行一段距離後會上陸

6. 壓: 和霸龍的壓一樣, 準備動作超大、附地震效果, 站起方式和咆哮不同需要注意

7. 冰柱(?): 崩龍會於口中噴出一條冰柱, 並像水龍般向前方打直掃射; 注意掃射時在冰柱附近會不斷掉下冰塊, 被擊中會變成雪人

8. 掃尾: 無論準備動作、攻擊方式都和霸龍的掃尾一樣, 基本上只要不在崩龍左方或正後方就可以無視, 注意有機會變雪人

建議準備物品:

藥物、砥石依自己需要而帶,
另外建議帶少量閃光, 如沒有帶貓出戰就建議多帶點解冰劑

建議武器:

火屬片手、雙劍都是第一次打崩龍不錯的選擇,
但片手請盡量有白斬以上, 或是配備心眼,
藍斬片手砍到崩龍前腳、背甲會彈刀-.-

建議技能:

心眼: 防彈刀用, 崩龍是比霸龍硬很多的

斬味+1: 也是為了防彈刀, 藍斬片手打崩龍的恩物

屬性攻擊強化: 由於經常可能打錯前腳而彈刀, 加高屬性去靠灌屬性打也不錯的

高速磨刀: 這個不用說了吧?

攻略方法:

由於崩龍的攻擊模式和霸龍很相似, 因此大部分對付霸龍的技巧都用得上.
和對付霸龍一樣, 長期保持在右後腳附近可以免卻大部分攻擊的傷害,
但要注意第2招的上挑, 冰塊有可能在右後腳附近掉下, 不想變雪人就多點留意自己的位置
看見崩龍站起就請離開肚下並準備防禦, 如果是不能防禦的武器就請離開到攻擊範圍之外,
崩龍站起有2種情況, 一種是咆哮、另一種是壓, 2種站起方式是不同的,
但由於太難形容, 請自行觀察囧rz

崩龍和霸龍最大不同的地方, 是崩龍十分喜歡潛地,
對於以上介紹的潛地第一種情況, 離開崩龍下潛地點一段距離就可以安全;
對於第二種情況, 雖然有追蹤性能, 但其實只要向著左右邊一個方向猛跑就可以避過, 但注意別跑到牆邊,
多試幾次就會掌握到回避方法

崩龍每招攻擊前後都是吃藥的時機, 如要磨刀請善用手上的閃光彈,
崩龍和霸龍一樣中閃光後只會暈5秒, 要吃藥磨刀請盡快,

攻略完畢, 假如有任何遺漏、錯誤, 請會員幫忙補充, 謝謝
回復 支持 反對