打印 上一主題 下一主題
收起左側

[攻略心得] 《頭目攻略集中區 for MHP2G》

原帖由 [H]ckwckwt 於 5-4-2008 07:35 PM 發表

2g中火事+2和貓火事效果不能重疊

廢左好多-口-
搞到冇雙火事
真係好失敗>..<
回復 支持 反對

怪鳥膠膠攻略
用什麼武器?
大劍
我是用最廢的那把打的
不知道什麼會事
好似用少了火車啦
用咩貓?唔使唸炸彈貓,中完炸彈,大家識做啦~~(笑
向頭斬一下,碌過去,黎多次,左碌(廢話
音爆是一定要有的
不過最好一開始用,唔係後尾無得用,你就哂哂
也有新手可能敵不過
咁就整把白蛇大劍(白跳跳大劍)同佢死過
例外
此鳥大多區都會去的
請買900Z千里眼貓裝
包你一定羸哂
想玩野的話
火事加怪力藥
岩岩飛落黎儲氣斬...包你回味無窮

評分

參與人數 1樂點 +5 收起 理由
[H]ckwckwt + 5 酌量加一點吧

查看全部評分

回復 支持 反對

原帖由 andysiu94 於 8-4-2008 06:26 PM 發表
怪鳥膠膠攻略
用什麼武器?
大劍
我是用最廢的那把打的
不知道什麼會事
好似用少了火車啦
用咩貓?唔使唸炸彈貓,中完炸彈,大家識做啦~~(笑
向頭斬一下,碌過去,黎多次,左碌(廢話
音爆是一定要有的
不過最好一開 ...

補充是
記得要描頭斬...
回復 支持 反對

只適合鎚的攻略- -
首先要有把12xx攻以上既鎚仔
屬性隨意吧- -我有時無聊會用迅龍鎚囧囧
裝我用轟X,因為有觀察眼,不然只想殺的可以用見切裝(三連鎚見切- -不比其他武器弱啊)
血藥自備吧,我10個小回就可以了,磨刀石是必要的,最好長期維持在白/紫斬味上
最重要的是15個閃光玉
打雌火龍系最易,等佢有硬直(噴火或者衝刺完跌低左,轉第一下身果陣)扔閃光玉
之後鬼人/怪力種or藥丸你自己喜歡@v@
用鎚既R攻擊條龍(唔好儲爆行氣,你未儲哂就咁打出去可以連打兩下再儲,仲可以cancel,儲既時間大概係1-2秒= =?我沒計過,用久了便慣)
係第一個閃光玉用哂既時候佢應該會痛到大叫一次,之後你再扔,重覆呢個動作
好快佢會比你打暈,佢暈好似平時我地打到佢失平衝咁,不過係比失平衝倒地既時間更長,呢個時候緊係用三連鎚勁扑佢啦@o@(痛死囧)
大概第10粒果陣已經死得咁濟- -(我試過唔覺意打多佢個頭幾下..死左)
打雄火龍方法同上,不過如果佢飛既話,大家其實唔駛睇佢條尾係邊一個方向,只需要等佢噴火,向住"最後一個火球"既位置黎扔,中硬(經無數測試)
此方法同樣適合轟龍,只係大家只可以打頭(佢地既弱點,好多血a_a),同埋睇動作要睇得好準,見到佢地想擺尾/前咬,就迴避番就得
強走藥有錢的話可以食,我都係用左1個強走(之後都懶得吃了XD,反正沒扣多少氣)
不過缺點係其他地方爆唔到,同埋最好係捉(因為爆唔到既關係= =希望捉佢會多d,我最多試過比2個轟龍天鱗我...>3<)
祝大家好運,鎚仔的確係好好玩嫁@o@(當佢暈左既時候)
如果有咩錯漏請大家提出,或者有用鎚既高手可以傾下@@"

評分

參與人數 1樂點 +8 收起 理由
[H]ckwckwt + 8 想不到會有人寫武器攻略o.o

查看全部評分

回復 支持 反對

原帖由 timqqq 於 8-4-2008 20:23 發表

補充是
記得要描頭斬...

怪鳥的斬擊弱點是翼
回復 支持 反對

回復 35# 的帖子

不要砍得那麼狠吧= =
用鎚優雅地格殺牠好了(我討厭暴力^^
回復 支持 反對

一下子被斬開一半還是被鎚轟得甲爆裂加上吐血爆翼同腳
所以還是斬的比較好-w-
回復 支持 反對

回復 37# 的帖子

我不會那麼暴力的[[bao_03]]
人家只打頭的說[[bao_22]]

=========================
忽然手痕打了綠毛獸@@!寫一下攻略(呃post?

綠毛獸比桃毛獸麻煩很多= =因為這傢伙的腸胃超差的說,攻擊都以屁為主,我就曾經試過中毒+中屁- -幸好接近營地可以zzz
佢既攻擊有:前抓,向前連抓3下,跳高後墮地,火車,放強力屁(中左會飛天,發怒時常用),係發嬲既狀態下好多攻擊都會附加屁(連抓三下後會放屁),而且有時會用肚餓(?)既叫聲令你摀耳= =,或者向前噴毒
大劍打法
藥10大回10小回,或者保險d 20個大回 10個小回+1秘藥
item必帶~!消臭玉- -(汗
唔係中左解唔到好煩
磨刀石就不用提了吧
先準備一把冰屬/無屬大劍
裝備技能最好有拔刀術,高磨
麻穴,落穴隨意
打佢主要靠三段力打頭
係佢攻擊你(e.g:佢火車)你就跑去佢條尾果度(係條尾,行前d就中屁= =尾果度無事)之後拔定刀,佢轉身既時候應該剛剛好三後中頭,之後你碌走
正常應該1x刀之內佢死左(話說崩龍大劍10劍內幹掉了牠= =汗)
有朋友幫手仲好,你可以叫你朋友帶睡眠既武器,一上x3倍...勁過炸彈
p.s:呢一招要好熟三段既節奏,因為有集中係快好多儲,所以要就番時間黎拔刀,基本上大劍有拔刀係屈機既(金獅比人整訓左1刀1000- -喪)
仲有....小心d小怪咬你啊-3-v
下回再寫其他武器XDDD
版大別扣我呃post分啊!![[bao_16]]

評分

參與人數 1樂點 +8 收起 理由
[H]ckwckwt + 8 加分還來不及呢=]

查看全部評分

回復 支持 反對

單人刷古龍之大寶玉篇

古龍之大寶玉 係MHP2G入面用途廣,且唔易拎. . .
但感覺上打霞龍是比較易刷, 且霞龍攻擊性不高
可以單人輕鬆過關. . .(p.s.要有比較好的裝備條件)

戰前準備:
10細回 10大回 磨刀石 古代秘藥 秘藥 大強走藥
大鬼人藥 基本上就是這麼多

推薦裝備:
黑龍套(好似係Z定X 總之新果套rare10)
(配以高磨 同消除-龍屬珠)
武器穹蒼雙刃

作戰開始:
見到佢先掉個色蛋吧 吃個強走 鬼人藥 鬼人化
碌埋佢右后腳同前爪之間 對著佢既右手面后腳猛攻吧
6-8次亂舞左右 應該佢會有硬直 訓地了
之后不要放過這機會 再同樣地攻擊右后腳
在他訓地的時候 你應該夠時間亂舞3次
如果3次后他還在訓地 請留手 待它起來再送他一次
為什麼要留手?當然不是做好心啦 只是為了殺得更加爽而已
因為亂舞4次 剛好可以令它硬直多一次 再一次訓地
如事者 重復以上步驟可以令他一直訓在地上給你打
(p.s. 綠斬就要磨刀喔 不然做不到以上效果)

打到咁上下就在他訓地時走去頭前舞幾次爆頭
再低血一點就去斷尾喔

就是用這個方法 單人刷一條G級霞龍 才用了19分鍾=-="
真的很快很方便 19分鍾這一次 1支回復也沒吃._."

個人心得 一早用了的 唔好話我潮左a_a

評分

參與人數 1樂點 +9 收起 理由
[H]ckwckwt + 9 攻略提供

查看全部評分

回復 支持 反對

啊啊啊啊啊~!...
因為版大的加分,令我要再寫(再呃分?囧)攻略XD

這次被虐(是你還是牠= =?)的主角是浮缶龍(浮波@@....

裝備:上位老山裝(sure係擋格果套啦,大家唔好整錯=.=
武器:銀火統槍/封龍槍【剎那】/【六德】/【虛空】

物品:大小回x10(不用說吧= =
   秘藥or古代秘藥x1(防止唔覺意死左= =
   強走x5(長槍必備,統槍小許足夠
   磨刀石x20(無帶者請自殺-_-|||
   捕獲用麻醉玉x8(必帶a_a.....

應該沒有其他的了,鬼人硬化那些你喜歡吧=3=||

浮缶龍既攻擊主要係用兩隻爪(綠色既,簡稱大爪)拍落地面攻擊,呢個有擋格性能+2可無視
而佢招旋轉大風車避既方法就係.....行去最邊邊位禁x制- -(無錯,真係咁避=,=不過你興趣可以擋=.=我未擋過
仲有就係用佢果2條觸鬚(白色一節節的,簡稱細爪)插落黎
同埋佢有時會放雷光蟲炸鬼你=3=
最後就係全身放火燒你= =|||又係可以擋的 - -無視囧
小心佢用細爪果陣用吸風,呢招係"必死",除左根性(得番1hp)或者係佢未跌落黎果陣食"生命之粉塵",係救到佢嫁@@"

攻擊方法

1.佢用大爪打落黎果陣你閃完,擋完,可以格佢/放炮
2.等佢轉完之後枝槍岩岩好吉中佢@@
3.要睇定d佢係咪想吸你,如果你吉左2set(長槍=6下,統槍2吉一炮=6下)佢無反應的話就繼續打,唔係的話請收槍,唔駛走,只需要行遠小小,夠扔2個麻醉玉既距離!一扔!!!佢會跌落去!無錯,呢個時候就係長槍既世界!!!強走狂吉吧!佢最少中你三十幾下,統槍亦可以連技@@"擊龍炮吧^^
4.佢放雷光蟲果陣狂吉佢得- -唔駛理=.=
5.擋左招火夠快的話亦都係可以吉佢@@"

重點其實係3,因為如果佢起番身,你係下面的話,佢有可能係唔會上番去的(1個人打既話,4個人就要4個都係下面)
係下面有好處,就係佢d攻擊全部都可以擋,而佢亦會好聰明咁拎個身壓你^^呢個時候請狂衝
最快紀錄暫時係30分鍾內殺,不過我會繼續努力的@@.......
呃了psot>v<yeah!(版大看不見這一句...版大看不見這一句...)(催眠狀XD
回復 支持 反對