打印 上一主題 下一主題
收起左側

[攻略心得] 《頭目攻略集中區 for MHP2G》

熔岩龍

第一次試下去打,因為唔記得帶捕麻玉既原因,,殺左單人計30分鐘殺到,死前冇咩特別易睇既特徵,所以..要捉就因住黎(未確定係咪捉得) 但熔岩龍其實唔係咁勁!

攻擊mode(熔岩入面): 跳起有3個熔岩球射黎地面

攻擊mode(地面): 原地蛇行(*有機會係爬行狀態轉向再爬) 直線射熔岩球(熔岩球落地爆炸有機會反彈中小石頭) 原地跳起下壓角龍式掃尾(先右後左)

建議道具: 麻穴落穴 x1大回復 x10回復 x10蜂蜜 x10凍飲 x5捕捉玉x4其他任意

係打佢之前首先講下點樣引佢上岸,,因為音爆無效,,所以唯有係等! 佢會成條游入溶岩,,之後會係地面直接爆上黎,,上岸接蛇行, 打佢強烈建議係佢左手邊打,,可以90%降低比佢條尾打中既機會, 白斬既話,呢隻野個背脊會彈刀,打頭都有陣時會彈刀,所以盡力打腳武器以水屬比較好

太刀打法原地蛇行:收刀追腳打,但小心轉向,唔好貪刀,大概直砍兩下就好後退收刀直線射熔岩球:收刀跑去佢左或右手邊,砍頭一下之後可以氣刃或擊後退收刀打腳原地跳起下壓:唯一要小心呢招,450防大概會扣3分2條血,企太埋唔扣血都會震到,,佢落返地會有大概3-4秒唔郁得,到時就亂都ok 角龍式掃尾:只要企係佢左面就可以唔驚,斬一刀再碌去佢右面都仲得

以上係小小意見,,不喜勿插=]
回復 支持 反對

熔岩龍 近戰不死位
http://hk.youtube.com/watch?v=9S9cy_5zahk

片為MHF ,未確認MHP2G的可行性
回復 支持 反對

綠毛獸:

打法小小分享任務: HR7樹海綠毛獸裝備: 死神s (心眼,-20體力,炸彈人,特攻強化,砥石使用高速化)

先同佢會一會面,拋左色彈, 就開始斬佢. 建議先清小怪.(小香菇豬都要3刀死..)
你就打呀打呀,我打到佢發嬲先訓到,因為把刀唔聽話. (10刀有7刀唔爆睡)
大爆設置:
頭 大爆 小爆(維持一定距離)

爆完就跑. 等佢先出招再斬.
但佢發嬲幾乎招招都放屁, 除左飛撲, 噴火, 撤糞要好小心.

斬頭一刀就碌, 如果唔係會好慘.比佢輾一下都幾甘,全程打側面
訓5,6 次就打道回府, 要捉要殺隨你
     *唔好貪刀, 大家知
     *先清雜怪
     *盡量保持血量係60%以上
     *記得拎消臭玉!!
回復 支持 反對

祖龍

這隻變態怪物,相信不必詳細介紹吧?

打的方法,我自己知道有3種:

1.霸弓+雙火事 2.超絕或雙龍劍天地+炸彈 3.神島+炸彈

我就試過第2&3種方法, 第2種打到得番幾十秒先贏, 第3種就18分鐘擊殺... 擴散2,3 共53,13粒, 開火藥術25炸彈(長春藤+龍骨中) 套裝一定要有炸彈強化, 本人就用好簡單的蒼火U 就掂哂, 不過最好用紅火裝~~

--------------------------------------------------------------------------------

本人就覺得用龍刀升到最勁+雙火事打好d,本人用龍刀+雙火事只係打左12分鐘。打祖龍1d都唔難,你除哂d裝都夠佢打,因為祖龍基本上d攻擊冇乜會中,你小心d黎打就得嫁喇。一開始狂打佢個頭,佢飛你就係佢個影下面,等佢落黎,打到差唔多,就用大爆引佢過黎,之後用小爆(狂重複做e個動作) 用哂就打肚/頭,打肚要小心,因為佢隻腳行前會攻擊到你,你打佢個肚最好就○+△+R+△○,頭就△+△+△○

--------------------------------------------------------------------------------

在下試過同其他3個人用炮不斷打祖龍,基本上祖龍的攻擊是不會中的,一fly上天就用散彈射下來,10多min就能ko
回復 支持 反對

霞龍
又醜陋又麻煩的霞龍,牠不但懂得隱形,用刀的話更會全身彈刀,要扣牠血就唯有斬頭和尾,但那兩個位它都能攻擊,雖然尾巴打地不扣血,但這造就了牠下一次攻擊。用弓或弩的話,也未必行,因為牠的遠攻很強的,不是斷氣,就是偷東西,中了後之後也幾難生存(如果偷了回復藥)。

最煩呢隻,最好有自動追蹤(千里眼+15)轟龍有~火龍+千里珠~轟龍s+千里珠~最好用火屬~隻野怪怪地食火多過食龍~好~森丘一開始響第9區~慢慢黎~要帶音爆~音爆有咩用?就係等佢現身既時候,係佢要打你既時候現身先算~你爆左佢角斷埋尾跟住你話點解音爆唔得我會殺左你-.-",好~至於點打呢~就真係煩好多~用火雙劍啦(唔爆角既話)差唔多隻隻古龍都要龍屬先爆到角(風翔唔洗,麒麟成身無野俾你爆)要爆角就龍刀啦~但佢一隱左形就會變硬~太刀係打唔入~就算係片手都打唔入~裝備方面你鐘意有自動追蹤(唔洗用色彈~慳時間)/毒半減(一睇就知係防中毒~中左毒就算)/心眼(防彈刀~有左會好方便)好~無自動追蹤既朋友~森丘第9區~沼地第8區~
一有發現就係色彈既時候,好,點打呢?搵到佢之後(見到有大型魔物既圖樣後)等用音爆~去大位等(去第3區前面個位)佢一火車車出黎就係音爆好時機~你一用音爆~佢就會有粒野出黎~多數係龍秘寶(800pts)你可以唔汁去打佢~最好先打身~打到佢現形都係打身~打到佢一訓低就打頭~爆角之後斷尾就無得隱形~呢個時候霞龍就無乜點~要小心就係佢既霞氣~有兩個方式~一種係一粒飛埋去~一種係好長既氣~一粒飛埋去既氣就扣一半防~好長既氣就係扣到你得返25氣(一碌就係25氣)中左之後係食唔到補氣既藥~但通常唔會中~仲有極大硬直~一粒既波就唔好理佢~中就算~你響佢既汁邊佢都打你唔到(除左跳起落毒)所以打呢隻野都係小心為妙

如果在隱形時要找霞龍的話,可以透過一些綠光去找牠。但有時卻不用,因為有時可以看到整個型,只是沒有色而已。

幸而霞龍的攻擊很慢,而用刀的朋友,在牠吐沫時是攻擊的機會了,因為那時牠會站起來,而斬牠的肚也不會彈刀的。在平時狀態,可以猛砍牠的尾,這一來可以阻止牠造出風壓,同時亦可破牠的隱形。
音爆彈在牠解除隱形時用,最好是在吐長沫或飛空毒屁時用,這兩招現身時間較長,容易命中,而牠中音爆後會有一段時間現身。
用龍屬雙刀就可超度佢o
帶備一些肉G和忍耐種。
附加*

用音爆中頭,可以令到佢無法隱形。

個人弓手心得
基本上建議用有千里眼裝備,因為可以省返時間去找佢~.~一見到係邊區,你可以選擇不斷咁跑~睇下撞唔撞到佢,或者用弓係咁射空氣,打中佢就實見到。不過要小心佢突然大火車(弓手俾佢撞中都幾痛架),但佢會現形先出招,所以唔難避開。建議用火龍弓或霸弓,知佢係邊就係咁射佢,但唔好企佢正前方,亦唔好企得咁近佢。佢一出招都會現形,所以小心d就可以好放心咁射佢。最好用埋閃光彈,一閃中佢,就會見到有一堆星星係度(雖然佢仲係隱緊形),但一睇就知佢個頭係邊啦。佢仲左閃光彈唔會好似炎皇同炎妃咁,係咁跳來跳去。只會原地攻擊(佢以為佢短小的前手可以打中弓手~..~),所以可以怒射佢。加埋炸彈G,佢想唔死都幾難。

一隻懂得隱形的古龍....
回復 支持 反對

金獅子
本人認為此魔物十分麻煩,不亞於任何古龍種,高攻,跳來跳去……此魔物攻擊力高至難以想像……變金後,防雖然下降20%,攻卻上升66%。弓手被打中,唔死便算好運了。所以單挑此魔物最好不用弓、弩;用雙劍唔易打中;用太刀、鎚不要貪心,一、兩下便走;用片手、大劍要善用擋。

用閃光後,佢會暈,不過會跳來跳去、爪來爪去;用音爆後,佢會變金。

於此怪的右手邊較易打,因為Z字跳會先向左跳,所以不會中Z字跳

(追加~弓手心得)
回避篇:盡量企怪物的右上角~~盡量保持4個身位左右~~佢轉身~你就跟住滾~~咁佢就實打唔中你~~但有時佢會跳得好遠~~跟住令返轉身~~此時~~你就不宜站係佢右邊~~因為如果佢左右z字跳~~第二跳會撞到你~~所以此時站係怪物偏左邊就安全~~直至返埋你身邊~~你先企返佢的右手邊~~(怪近企牠右手~~怪遠企牠左手)~~係佢變金後~~左右Z字跳完之後一定會向後跳佢向後跳時~會原地跳一下先~~所以都唔難睇(唔好企佢正後方)
攻擊篇:因為佢攻擊多數係近或直線所以弓手係佢好多時都可以攻擊佢~~但變金後~~速度加快~~所以都無乜時間射佢~~但佢發電光~向前連爪(因為攻擊時間比較長)~都係打佢的時機~~個人覺得佢身形唔長~~又唔係太大~~所以比較喜歡用連射箭(以上純粹個人用弓打法~~不喜者勿插)------------------------------孤單獵人
雪山打法:1,2,3,6,8區在高台屈佢...但向前直噴射線,向前直噴光球(1,6區)會中.向前直噴射線,向前直噴光球時滾一下.(弩,弓手)

金獅怕民同落穴落穴最怕 好耐先彈番上來

但變左金用落穴冇用
回復 支持 反對

原帖由 timqqq 於 2-4-2008 20:11 發表
祖龍

這隻變態怪物,相信不必詳細介紹吧?

打的方法,我自己知道有3種:

1.霸弓+雙火事 2.超絕或雙龍劍天地+炸彈 3.神島+炸彈

我就試過第2&3種方法, 第2種 ...

你最近的攻略都是P2的吧
雙火事在2G似乎消失了(碎碎念
回復 支持 反對

原帖由 蒼海 於 2-4-2008 09:15 PM 發表

你最近的攻略都是P2的吧
雙火事在2G似乎消失了(碎碎念

有架!!
冇咩??
唔係火事場力+2  +  貓貓火事 咩??
回復 支持 反對

蟹攻略,
PS 唔係盾蟹
鎌蟹
講講上位密林用太刀點打先LA~
我就用鬼神+轟龍下位莊打 2XX防
藥.. 你覺得夠用就得..
一開始記得打死野豬王先=.=
唔打你會後悔  
鎌蟹多數都係係洞穴到行SO要BRING熱飲...
鎌蟹個背甲同手可以爆
頭都好似可以
爆甲你會好明顯見到佢個甲係會冇左=.="
最好爆左手先.
因為佢個口到出水佢個爪會長左... 最好爆左先
我用鬼神爆2-3下鬼人斬都好易爆..

鬼神攻擊都好大下
雖然佢個頭係佢個弱點..旦係你全打頭我諗你D血都好快會扣到......
我打鬼神方式就係係佢右手邊D腳中間到打..
佢轉身都係順時咁轉
佢一轉我就滾去佢腳個邊.咁佢就會好難打得中你..
一定唔好貪刀..一貪刀好易比佢SM死=.=
佢有一招係JUMP上頂顔射你..
旦扣得唔多..
佢個甲爆左係會去換甲=.="(汗)
你唔貪刀咁就好易會KO到...

如果你用弓就乜都唔洗理 係咁射佢就得=.="
我個時用弓狂射佢都0扣血=.="

評分

參與人數 1樂點 +9 收起 理由
[H]ckwckwt + 9 攻略提供

查看全部評分

回復 支持 反對

原帖由 timqqq 於 3-4-2008 13:20 發表

有架!!
冇咩??
唔係火事場力+2  +  貓貓火事 咩??

2g中火事+2和貓火事效果不能重疊
回復 支持 反對