查看: 2868|回復: 21
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 九陰論壇:九陰應該走真武俠的方向

這個問題我想了很久...真武俠固然是一大嘗試
令遊戲質素更好
但同時會忽略了玩家

例子:
死了不雖重新開角便違反了真武俠的標準
但會令玩家利益受損

歡迎大家為這議題作討論
正方觀點 (16)

當然應該!

反方觀點 (4)

反對!
九陰應該走以玩家利益為重的方向

辯手:1 ( 加入 )

辯手:2 ( 加入 )
回復

遊戯此終係一個遊戯
九陰係呢2方面既平行做得都好好嫁啦
回復

遊戯此終係一個遊戯
九陰係呢2方面既平行做得都好好嫁啦
大理世子 發表於 11-12-2010 20:40

呢個我都認同
回復

其實可能佢唔係做到死亡咁
可能只係嚴重重傷 不能行動

加上真武俠的"真"只是一個形容詞
形容詞一向會有含意混亂的情況
到低玩家要有幾真 到低可以做到有幾真 同開發商想做到幾真
3個真 可以係三個不同程度
如果樓主要百分百真武俠 那可以話沒可能的
粗D講 唔通三餐一宿 大小二便都要做埋 先叫真?.?
唔好諗住一個飽食度就可以解決
要夠真 唔通要玩家等角色食成半小時先可以玩?
記住 那個人不食飯? 武功再高也不可沒飯開
武功再高也不可能一兩秒食完一餐

講咁多只是想說明一點
大家所求的真 只是一個從遊戲可玩度及求真度拿個中間點
讓遊戲做得最吸引耐玩才是這個真的目標
打個比喻
1~10 去代表可玩度同求真度
0真 可玩度係1
2真 可玩度係4
5真 可玩度係7
6真 可玩度係8
7真 可玩度卻是6
10真 可玩度是2
那明顯是一個適得其反的例
要是你 你可會選求真度最高可玩度也最高那個臨界點吧
回復

九陰所指既「真武俠」同樓主標題既「真武俠」貌似有D出入~
應該咁講,樓主標題應該改成:「九陰應該走真實的方向」
官方所指既「真武俠」係某部份既真實(E.G.打鬥、練功等),而唔係盲目要求真實(E.G.大小二便)~
正如樓上位仁兄所講,真實度同可玩性係冇線性關係的~
當然,如果九陰保留更多傳統MMORPG既模式,新手會更易上手,E.G.自動尋路...
總結,物極必反,蝸牛行到來呢一步已經好牙煙,仲要求更加真實?!
回復

回復 5# ~蛇仔~

針對自動尋路果個PART講:
其實九陰根本唔洗D咩自動尋路同新手村
真實既世界入面,會有一個地方比你熟習點去行走江湖?
冇自動尋路,D人就唔識去佢想去既地方?
每一個地方既係新手村,因為江湖係無處不在
要做一個真實既江湖,係一個冇「大佬」(系統)幫你,靠既係自己同身邊既人,而唔係後面果隻手

回樓主:
上面兩位仁兄極到點
九陰要做既係一個真實既江湖,唔係一個真實既世界
就係因為真實得唔到一D野,人先去追求虛擬
盲目真實,所追求既野就沒了
回復

回復  ~蛇仔~

真實既世界入面,會 ...
euphktop 發表於 12-12-2010 09:28

同意
回復

回復  ~蛇仔~

真實既世界入面,會 ...
euphktop 發表於 12-12-2010 09:28

新手村唔存在我可以理解~
但係如果自動尋路都冇的話咁小地圖個方面要下D苦功了~
P.S.九陰有冇小地圖系統?!
回復

新手村唔存在我可以理解~
但係如果自動尋路都冇的話咁小地圖個方面要下D苦功了~
P.S.九陰有冇小地圖系統?! ...
~蛇仔~ 發表於 12-12-2010 11:34

佢d視頻既右上角有個地圖仔囉
不過小地圖就唔知~
p.s聽講過一個地方要跑,如果雲南-北京,呵呵
回復

佢d視頻既右上角有個地圖仔囉
不過小地圖就唔知~
p.s聽講過一個地方要跑,如果雲南-北京,呵呵 ...
euphktop 發表於 12-12-2010 13:20

個個咪小地圖囉...
回復