打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 九陰論壇:九陰應該走真武俠的方向

其實小地圖做得好小小就OK
唔駛做埋NPC O係邊
地圖有東南西北 有D大店舖GA字 (如:打鐵鋪 當鋪 官府等等)
有大路名 已經好夠
只要O係城門守衛到加上問路設定
大約講比玩家聽 O係南路大街 什麼大店旁 不就可以了嗎?
要找人 那就是發任的那個人講出大約在咩地方 (如在城的布料店一直左走不久就見到)
假設地圖沒打上布料店
那玩家可以去城門問守衛 再到左近尋找不就行了嗎

可能好多人會話一個任找一個NPC都要花咁多力去做 那會有人玩?
但我想講 不要忘記9陰是沒有海量的任務
你一天可能一個任也沒有 別人接到的不一定你也會有
不是你們之前玩GA GAME 一開始成千上萬的傻瓜任狂做
那做上一個任只是一分半分鐘
如果放上9陰的話我第一個不玩
你有沒有看過 一個初生的江湖人士可以身負十多個任務?
頂多2 3個 仲要多數有一個係長線任 如楊過尋人咁
一個任務做上幾日甚至要1個月那才叫真武俠成功
現實都係LA 有D野唔係快手就得 都要等時間
一個任可以有好多章節 幾個分支 去唔同GA ENDING
咁先唔會千篇一律 咁先夠真
加上日日做小小GA任 玩家就有其他時間做唔同GA野
咁就算十個人一齊做完同一個任
因為中間大家做GA野唔同 最後大家都會有唔同GA成長
唔係下下去追任做 做完頭廿個 個個都有果D野個個都咁多武功 個個都一樣
回復

如果真係「真」
咁你比把刀等之類武器打幾下
你就真係死左
回復

回復 12# 沁酸ξ

金剛不壞神功同九陽咪刀槍不入囉,不過係咁損耗內力啫!
回復

哇...
旦系D任要做甘長
咪好煩lo
怕怕~
回復

但九陰始終系隻game
game既目的系咩
系令人relax
所以從另1角度睇
應以玩家為重
回復

我說找一個NPC要咁多步係O係玩家對地方不孰識GA時候JA
唔一定下下都要走咁多步
任務也不是跟一個NPC講完野就跟別的NPC談
如 接到最近晚上有盜賊橫行
那在遊戲晚上可能會有一定機會碰上(出現不一定每晚 出現也可能在城中不同地點 碰上又要打倒他)
在殺死強盜後有一定機會出分支(如有盜賊組織可選自行去OR報官) 等等 等等地發展
給你發任GA NPC 不是你回的那個 也可以一直不是回報 是打打殺殺 再奇遇支線
一個任不是你想像得到的下去(像已經告訴你回報 甚至在任務詳情你已經G有多小步)
最後的回報可能什麼都沒有
但你解完你會有什麼覺得?
可能你先走了幾次城 甚至穿洲過省 但你會真切的認G到9陰世界的一點點
因為你要碰上一點運氣加上實力才過得了關
到你有一晚上看到一新人在屋頂上追捕大盜 會否勾起你一C回憶
甚至當你看到那新人打不過大盜上前幫他一把
看到他選的不同你過去 會否又引起你的興趣再幫下去?

ED才是真武俠 真江湖
有時奇遇不一定是系統給
每一個玩家之間的關係線也可是玩家之間奇遇出來
那多半是用任務難度也支撐
有時任務比較難 玩家要求援的機會就會加大
為什麼要入副本一定要組多小個人才可入
就給他可以一人入 感受到有D副本一個人能力未必可行
那他便會找人 公會等等便會有作用 因為不是一大班人同時解
就可能1~2天只會有一人碰上 要組人便要4周找人
那別的玩家沒任又沒一定是做的 便多半找要幫手解任的人
那最後會是玩家交流性一定高

那可能只是我一點點的對9陰的期望
不過希望大家會理解
回復

我最驚系...
希望越大
失望越大
回復

可走2者路線...死了
遊戲發行商可以設計出一個神醫華佗..可以起死回生....(回生要一段短時間)
雖然失真..但係又可以拎到個平衡點...又唔會打擊玩家的興趣
又有d小說感覺..唔錯唔錯
回復

我比較在意江湖日記~
係自己寫定係系統自動幫你將一日做過既事完全紀錄哂~
回復

雖然係話遊戲始終係遊戲姐,但係佢講明真正武俠遊戲,咁應該死左開新角!!!!
同埋唔應該坐住架野飛= = 同埋好有現代feel既野...
其實有好多地方都未做到好真&打鬥唔好整到見到人地血囉= ="
出埋生仔女系統就最好喇
例: 隻game冇寵,冇得副左打鬥,咁同人結左婚生左個仔呀話姐女,養育佢成長之後咁樣咁樣好玩啲真實好多
(唔希望人答人,我都唔知點講...= =")

總結有好多地方需要改善
回復