查看: 3732|回復: 15
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 仙劍online 玩後一感 老一輩的玩家都入黎分享下

首先說一說 我是仙劍的忠實fans
我諗如果你有番咁上下既打機年資 我諗你一定會聽/玩過仙劍  我都係其一  而我玩仙劍online 好大程度係因為佢叫仙劍oline....
初初入game,新手村 我既感覺係 我理解基於資金,開發商的問題 畫面的質素 我可以接受 至於人物既動作有幾生硬 e 度就不易講咁多
在新手村見到2大主角 個一刻 真係幾感動 之後都玩下去   在任務方面冇咩好講 反正宜家好多onlinegame 都好有某 魔xx界的影子
系統麻  因為免月  商城e 味野就真係在所難免 反正都係港/台幣戰士的天下(同埋免月 好易有外掛橫行---->之後game 收皮)
如果就以系統/畫面 黎講  仙劍online 真係一d都唔特出 同埋有d 唔合格既地方  同一般現時 一個月出幾十隻既免服onlinegame 冇咩分別

不過佢有2個特點 就係因為佢叫仙劍同台產(應該沒錯吧)  故此向故事性方面 相比其他onlinegame 可以話傲視同儕 玩到10lv 開始有相關既劇情,
對於有玩過仙劍既人黎講 應該相當感動,但單單e 點 對一隻online game黎講係唔係可以向同行之間立足  你要知道 宜家既onlinegame 一個月出幾百隻 隻隻game 都希望向沉悶既online game 模式玩特破(有經驗人都知 宜家隻隻online game 其實 咪差唔多 都係抄抄抄 之後玩咩鬼可愛風格,華麗..之後貼返好d 角仔 又推出黎比大家玩幾個月  之後用商城搵錢 4,5個月之後就關server) 但對於一d冇玩過仙劍/年輕的玩家   仙劍又有咩咁吸引??? 所以我先講純以宜家online game 既需求黎評價  仙劍真係得淡笑

我覺得 既然你冇 咁既資金 咁既資源  其實應唔應該online 化???? 定係做一隻優質既單機更好???  單機係就係好多翻版 但都唔代表冇市場 你如果資金只可以做一隻單單向故事性
取勝既online game 向e個市場 可以生存幾耐?? ok 如果你要online化 ,咁你其實唔一定3d 你用2d 回合制都係一個好方法  首先 仙劍自己本身都係回合 回合都又唔少忠實fans.
如果2 d化+回合制可以令這有限的資金開法到質素更好既online game 我相信會有更多的人願意玩 即使唔識仙劍既人  冇需要一定要3d化 如果盲目3d 化 其實又同泡菜國出產既 免月online game 混為一淡

抱歉 字數長了一點= =
回復

雖然我玩的時間不久
但我在眾多新online game下載它的原因只有一個...
它叫 "仙劍"

說真一句...我情願它是 2D...
回復 支持 反對

頭像被屏蔽
回復 支持 反對

我覺得隻game好似天龍''
下載佢既原因係佢係廣告到講佢係"全球華人最期待既game,,
失望
紫紫zZ 發表於 16-4-2009 00:00

好似有唔少人都話佢抄天龍?? 我就味玩過天龍 唔多清楚....   
至於如果你味玩過仙劍 就感對去玩online  向咩背景都唔知之下 覺得失敗都好正常吧
回復 支持 反對

我是個超級仙劍FANS,10歲唔夠就玩仙DOS1,10年後仙2,3,3外傳,4,連仙1電視都睇埋,
有失望係因為佢抄左好多商城坤錢野,合裝打石,金錢世界,
不過我就當係平衡我地番工一族同雙失打機手平衡,
我都唔覺得無咩吸引,玩只因為係仙劍2字
回復 支持 反對

我覺得呢隻遊戲好穿鬼似天龍loo 可能抄既
回復 支持 反對

我覺得隻game似八部
同埋好lag
成日入唔到隻game
不過隻game都幾好
回復 支持 反對

的確 是現今ONLINE GAME的世界
仙劍一點也不特出 要說也只有音樂和劇情吧
我玩下去的理由 就只是因為仙劍
坦白說 我從不希望仙劍ONLINE化
這只是影衰仙劍的名字..
回復 支持 反對

其實我兩隻都有玩 我覺得唔係好似0者 仙劍rpg我都有玩 可能真係有情意結我先會玩喇
回復 支持 反對

佢係似天龍
但係打左十年機到就知仙劍係咩~
回復 支持 反對