查看: 6922|回復: 94
打印 上一主題 下一主題
收起左側

魔法師/魔導士/神燈討論區

另更有詳盡的技術分享↓
魔導教學(流雪/♑藍薔薇〆絳雪ⅰ)版本1.33(已修改6次)再度增加影片
蘋果教學﹏ 魔法師的基本技巧 (已補給完成)

今日玩gc 我想問點解冇一個人真係識玩魔導

評分

參與人數 1樂點 +3 收起 理由
kenken1212 + 3 精品文章

查看全部評分

回復

魔師---
摔 摔係魔師最主要ge攻擊技 雖然係甘 但做魔師捉人反而好過劍士捉人 
因為魔師可以定格捉 但係我想講 用白魔mp1再捉果d係白痴@@

極之同意最後果句

不過魔師教學
大部分要用光箭--too bad 無錢買技

回復 支持 反對

魔導--

炸彈 魔導最主要ge接技之一 功能為定格 好少用梨攻擊

摔  同魔師一樣 不過做魔導捉人比魔師捉人更好 但係唔建議用治癒->捉 甘樣好浪費mp- - 
雖然可以捉多下 但係留番梨接技咪重好

轉轉轉 最好用ge攻擊技 如果位置岩 要轉上5 6下唔係問題∼

地雷 山谷屈技一招 係角落頭到放炸人落街係常見招數 不過如果對方有氣e招就冇用 

毒氣 最主要攻擊技 唔洗我講係人都知要點樣用 不過 如果你想做9連摔 一定要係有毒氣ga情況下先得
(你冇睇錯 係9連摔 再多都重得 想知點樣做到? 我話你聽          【秘密】)

炸彈大炮 實用性雖然唔係甘高 不過運用得好ge話都算一招恐怖接技之一

補血 定格->捉係最常用 而且可以幫人補血 有時重可以用梨逃走tim

白魔mp2

評分

參與人數 1樂點 +5 收起 理由
kenken1212 + 5 內容精彩

查看全部評分

回復 支持 反對

跳攻我覺得實用性低==
基本上如果要博技 我諗要係差唔多落地果時先起手
咁樣起得手黎都比人打中
電可以用石化/摔接(多數都係摔)
當然距離唔可以太遠
黑魔點3技要黎上面既台突破下面既台用
姐係山谷左2既台 對山谷最左既台
一閃 再出技 人地唔走唔出技基本上必死
盾有冇用我有d保留
的確 唔識用既話係會比盾害死
光之箭只係唔駛郁就出到既火球
再加上用完唔會話你屈火(最多話你屈箭)
光箭接摔唔錯的

回復 支持 反對

原帖由 瘟神蛋古 於 2007-4-5 14:57 發表
跳攻我覺得實用性低==
基本上如果要博技 我諗要係差唔多落地果時先起手
咁樣起得手黎都比人打中
電可以用石化/摔接(多數都係摔)
當然距離唔可以太遠
黑魔點3技要黎上面既台突破下面既台用
姐係山谷左2既台 ...

所以我都話實用性【唔錯】- -∼∼∼
不過運用得好真係好勁...因為我見識過..(台版)

-------題外話------
你個簽名圖搞到我e+好想玩魔力寶貝-3-

回復 支持 反對

敢問你在gc中的game名是什麼?
回復 支持 反對

摔  同魔師一樣 不過做魔導捉人比魔師捉人更好 但係唔建議用治癒->捉 甘樣好浪費mp- - 
雖然可以捉多下 但係留番梨接技咪重好

魔導d mp 除左要黎補血摔
就係毒
毒基本上對d有d技術既人黎講 真係好難中==
留黎補血摔仲好==
黑魔mp3真係幾難用==
命中最多都係2炮(印象中係)
毒我多數都係掟炸彈算==
[就咁摔既話個人唔會跌落地架咩==?
如果人地氣破走唔走到]<--呢2句我真係唔知先問==太耐冇用魔導
要連摔我淨係諗到係台邊放毒再摔==
回復 支持 反對

原帖由 瘟神蛋古 於 2007-4-5 15:03 發表

魔導d mp 除左要黎補血摔
就係毒
毒基本上對d有d技術既人黎講 真係好難中==
留黎補血摔仲好==
黑魔mp3真係幾難用==
命中最多都係2炮(印象中係)
毒我多數都係掟炸彈算==
[就咁摔既話個人唔會跌落地架咩 ...

@3@其實你d意見唔係冇理 不過係我心目中 我係唔會甘樣做
你d方法多數係用係岩岩玩魔導果d人到  (我唔係串你 係真)
雖然重有高手係甘樣玩 不過我個人認為補血捉係冇用之如重浪費mp 講真果句 佢捉好難掉街
難接技之如 重要浪費mp 甘不如留mp放毒就最實際

回復 支持 反對

我想講....(我味睇灑的!!)
魔導轉轉轉一下最多得3hit~"~
絕對沒可能一轉有5-6hit
加上地雷係垃圾(屈峽谷果d都係)
pk主要用黑2同白3

打果時多用跳放炸彈定人....
第1個中左後再放多個....
咁第1個就會爆...佢就會彈起左
呢個時候最好就係轉轉轉...
佢彈左上面好大機會做到3hit
咁可以做成最大傷害...而且跳放炸彈人地有mp都會爆左
所以呢招有攻有防
回復 支持 反對

原帖由 chanpouu 於 2007-4-5 23:05 發表

@3@其實你d意見唔係冇理 不過係我心目中 我係唔會甘樣做
你d方法多數係用係岩岩玩魔導果d人到  (我唔係串你 係真)
雖然重有高手係甘樣玩 不過我個人認為補血捉係冇用之如重浪費mp 講真果 ...

我玩魔導都係新手至中手之間==
我一開波玩魔導既技術己經可以sm一個新手
之後都唔算太常練(有一排成日用 只不過只係玩山谷放地雷既廢魔導==)
宜家基本上冇用到
魔導可以攻擊既技唔多
除左毒 摔 炸彈就冇(補血只係輔助攻擊既技)
如果淨係靠毒 唔用補血摔
攻擊既方法好似真係得番好小==
回復 支持 反對