打印 上一主題 下一主題
收起左側

[攻略心得] .::§ - 十大門派 心得及戰法交流 - §::.

武當;得65技AND解技好用  
明教;80技1出天下必大亂
星宿;清怪AND吸人血
天山;要識用技
天龍;/
峨;靠加血
逍 ...
hkhk007 發表於 26-5-2010 22:20

講真...吸血無用....
回復 支持 反對

77天山 著咩裝好D-.-?
sweet糖 發表於 4-6-2010 17:46

你正在穿什麼?
回復 支持 反對

我75天山會用宿蛟呢個符
出哂成SET秦皇
會唔會好膠?
回復 支持 反對

77天山 著咩裝好D-.-?
sweet糖 發表於 4-6-2010 17:46

我會用自制裝
    e家屬性時代要in d XD
回復 支持 反對

...................
回復 支持 反對

天山

門派30點穴手,只要人地一行路就有9成唔中
所以一定要用80封先用得
接木=扣雙倍  你夠膽既話可以開埋60怒加會心
同生封5秒 雖然5秒唔多但係識運用都好正
踏雪,係防書既50心法技,舜步+隱身 走佬打人都好有用
金蟬即係長隱,永久既技能,係偷窺同偷襲都好用走。
(主要技能係今多喇)

丐幫星宿=天敵

打丐幫要連封  80技>>接木開技>>隱身點穴>>長空>>同生>>亂打>>5秒過黎踏雪收工
天山可以話係唔可以直接同人打既,因為天山   血小,攻低,技小
所以要打機下就閃但係好易比人走到佬(天山係今,唔好介意)

星宿,其實呢個門派比較易打
都係果d  80技>接木開技>隱身封穴>>長空>>同生(不過呢到注意,星宿佢只有1招失明技,而天山既25怒技就係解失明+抗失明,所以佢一解左就要用,心法唔夠高都抗到)>>亂打一通(佢有兩條命,打完第1條就踏雪企遠d,等扣血冇左就金蟬等回技再爆)

所以家陣天山既克星可以話只有丐幫(係今多)
回復 支持 反對

另外,做天山既最好全玩屬攻
因為天山只係得冰1種屬,打人會痛好多
仲有天山既身法係全門派加得最多
大家可以試下升lv全加身法
回復 支持 反對

講下武當先a_a
武當a_a冇得打既門派得a_a 少林a_a 峨嵋a_a(峨嵋:如果你係有技術既話加上2方唔出寵 武當先 ...
塚愛妹妹 發表於 4-3-2010 19:10

你既出技方法唔錯,但係你如果一開波比天山爆血就玩完,你天仙後既三環套月只要天山用踏雪,你就算閃佢用換位再打速沖過黎都冇咩用。
     1開波天山一定會狂爆你血,果陣就要睇你既血數同埋運氣,天山爆你唔死武當極有可能屈死天山,但係佢爆死你你就冇野好講

ps:個人認為天馬後隱身即閃(因天山多數呢個時候踏雪過黎)之後先用天仙同環減速再慢慢屈

評分

參與人數 1樂點 -3 收起 理由
榤奇 -3 三連帖,下次不要再犯了。

查看全部評分

回復 支持 反對

石頭的選擇
先講防具既打法 先說頭3孔  大部人都會選擇 紅寶閃抗 或者 紅寶閃內/外防   本人不建議打內/外防 由於 50內/外防先抵消1既傷害 5000內/外防 扣

少既傷害只在100血左右 1粒5lv既內/防大概+13xx 6粒打滿都係7xxx 抵消既傷害實在係微不足道 所以建議打閃.

至於抗性 很多人都會選擇打一種抗  但係 pk玩家都知 由於之前轉蛋既出現  5石-抗已經隨處可見 大部份人都在400-抗左右  防具5lv石6粒抗打滿就

都係300抗 用途實在不大.但抗性依然要上 而我選擇左4抗. 係自制時代  人人都用自制介符  介符上面既屬攻 除左自己主屬攻之外 好多時都係其他屬

攻  4抗就係幫助抗呢d人地副屬攻   介符屬攻雖多 但玩家只會上一種-抗 雙屬攻類型既門派(峨眉武當丐幫逍遙) 雙屬性既傷害都係x1.5 換句話說

100冰/玄攻 可以打到150血左右.但就算係非主屬攻  傷害都會x1 換句話說 100屬攻會打多100血左右 假若4介符 都雙屬攻  打多既傷害可以多達

400上.呢個時候4抗既作用就出左來 可以抗曬人地介符上既屬攻 只留下對方既主屬攻 咁人地自然打你會無咁痛~當然 6石抗既話就可以選擇單抗 呢個

就會有用處.

至於第4孔 其實就係靈體定抗閃石.個人來講 靈定既武當都玩過  . 定力武當 4孔上曬定力 呢類型既武當 優勢就係單挑既王者 除左峨眉外 同石既門派

幾乎一定夠打(一定既技術) 缺點係 打大交既時候會有麻煩 氣會一下子被打光 但血際只可以2分鐘用一次  操作好既武當可以係無氣前關盾 但亦會失去左

持續既戰鬥力 所以 如果打大交多既人不建議使用 .

身法武當 4孔上身發石 本來呢個上法係唔錯 始終會防命中同閃都好重要 但無奈 武當身法成長太過低 1身發 +7.5命中 2.5既閃避 1/20會心/防 9大

門派中幾乎墊底 5石而言 綠寶+74身法 上滿6粒大概就係450左右 換句話講 就係 3000多既命中 1000多既閃 20既會心會防...效果真係唔大 同其他

天山逍遙等門派一比 缺點即刻顯現  而且再遲d會有雕紋既出現 到時會心就幾乎無用   所以4孔身法不建議

閃武當. 4孔上閃石  呢個我係其他門派體驗過  效果唔錯 但始終閃避係好虛無 有時會狂中 有時會好難中   呢種打法 大交中生存能力第一  但攻擊力略

嫌不足.

靈武當 .4孔上藍寶  呢種打法就係我而家用緊 玩左武當一排  始終覺得武當應該以攻擊力為榮 武當靈氣成長最高 1靈+8.9內功 呢種打法 適合希望達

到秒殺人既境界既人上石法.建議5石武當以上既人先好玩 不竟內攻打人比較浮動.

再講攻具 .呢個爭議性比較多 大概分左為3種先.分別係全內(貓眼會心命中貓眼) 主內副玄(貓眼 命中 玄攻貓眼) 同埋 主玄攻(玄攻-抗命中玄攻) 各有

各好處 抗石既出現 如果上滿5石抗 足以防到6lv石既人-抗  玩咁多錢都唔夠人打感覺自然不爽. 全內 優點係無視抗性  但內功打人無屬攻咁痛 亦都比

較浮動 而且 會心作用不大  所以不建議全內. 我會覺得 主內副玄會更好 一方面玄攻比人抗到既話 仲有主內既攻擊可以打痛人  無玄抗既話打人就更加

爽 打手既門派大部份只會上一種抗 (之前提到4抗既好處 亦可以防止別人用呢種主內副玄既上石法).至於主玄攻  打人痛 但前提要將抗性-到0  而且而

家有武魂既出現 武魂技能打人都會比較痛 仲有-抗下限既屬性書  令玄攻既傷害更進一步 但亦都有個危險就係  你既天大仇人 會上死一種抗來抗你..所

以玩呢種武當既人都係唔好得罪人太多~
=================================================
武當技能  
攬雀尾: 常用招 單挑唔夠人打走佬  比2個人果時控住一個先  接住天馬一齊用
天外飛仙:招牌控制技能 6秒麻痺 但命中比較低..
7星聚首:新技能 範圍技最多10個人麻痺3秒  走佬救人用一流  亦可當連技使用
遊刃有餘: 武當招牌技能 解除所有冷卻 玩過武當既人都知..
三環套月:-速技能  打近攻門派 猶其天山有用(破隱) 可配合梯雲使用(詳細下面再講)
梯雲縱:走佬技能  雖然冷卻時間過長...但可以合初隱使用 做到天山踏雪效果(詳細下面再講)
真武:範圍直傷技能  攻擊力較高  可用作破隱 連技之用
天馬飛瀑:3秒運氣時間 大多數配合雀尾使用  但亦可配合如封使用(詳細下面再講)
如封似閉:大交控制技能 自身不能移動  群p防走佬好用(百無不能解)
=========================================
與各門派pk
明教:一入校場 基本上會追住你 可以嘗試向前走 再向反方向走 咁樣 距離可以拉開一d   發現佢狂跟住你既話 就一路行一路點初隱 你隱佢通常都會隱

三環打佢出來再雀尾(動作要快)  如果佢一開始唔跟住你 9成係想用峰火拉你過來  你可以狂點雀尾 同一時間既話  會比到時間你拉遠距離.  為左防止

被打怒 控制起 一定要用完第一輪技再遊刃  .之後第二輪技能可以看情況出 主要係因為明教80技能出現 比佢打中15刀同中逍遙放大差唔多  發現佢出

左既話 盡量控住  可用如封 雀尾 -速 或控制技  盡量拖完果40秒.

天山:如一開始天山係隱入去既話  就跑去右上角 咁樣天山只會有2個方位可以踏雪 破隱會比較容易 如果氣夠的話建議開盾  同石既天山對武當 幾乎都

係控技內秒殺  會比較難打  打天山技術性要高 連技時盡量保留梯雲三環真武7星  有助破天山既隱.

少林:呢個門派..一個字 走  佢出禮敬百無金剛不壞80技都走  開加速跑就如封  慢慢磨血 少林本身控技少 比較易打.

丐幫: 丐幫80技能實在係武當既克星 控制技能連如封都無效  應付方法 梯雲之後開住騎走佬 雖然方法比較無賴..但就係唯一避開既方法. 丐幫連技大

概係棒打 潛龍 無狗  盡量係佢棒打既控制時間內 狂點梯雲飛走 咁有可能可以厄到佢招潛龍.打丐幫同少林基本上一樣  都係磨血 但由於丐幫半怒可解

雀尾  心發高既人打丐幫會比較好打.

武當:好多人同門派既打法都係2輪技扔過去  但可以試下留技 一開始入校場  仙人玉女對磨先  唔洗急住搶先手先  武當反控技能多 如果佢雀尾你

接天馬  你可以隱/梯雲 咁樣會有機會避飛仙  距離盡量拉遠 遠攻既技都有飛行距離 越遠越易避.

逍遙:武當同逍遙打我覺得係最好玩   無話特定一套技能 要隨機應變. 如果 佢隱左先出晝地既話  就狂點雀尾  佢出左晝地再隱 就狂點梯雲飛走 未

必一定避到但可以拖一d既時間   連技時可以行埋佢身邊連 掌握好連技既時間  就完果時就隱  可以厄到招散攻  中放大就如封 記得唔好硬打.

峨眉:絕招清心  都係先磨血 再連技 秒到佢就贏 秒唔到就輸.

星宿:打星宿都比較需要有技巧  佢見佢運氣就完果時可以出雀尾  有可能會同佢招青蛙功一齊出  含笑左就唔好出天馬  中左果時要狂禁普攻 小心

星宿半怒可解雀尾  睇清楚佢用咩遁 有一隻係可以吸怒 果隻既話就早早出完第一輪技再遊刃先.

天龍: 本人打呢個門派比較少... 主要係連技為主   但唔好開盾打 因為有靜影可以-50%既氣.

連技 參考 : 雀尾->天馬->隱->7星->武魂技能->飛仙 玉女仙人真武三環->遊刃->飛仙玉女仙人真武三環->7星->武魂技能/暗器技能->雀尾 ->天馬 (若非石頭差距太大或攻擊力超高  一般不建議只把2輪技扔過去  你秒唔死佢 無技能即係等死)

武當技術小分享
雀尾+天馬後如封.   由於有飛行距離既關係  用呢招時距離拉遠  天馬運氣時 狂點如封  咁如封就會先過天馬  個人中左天馬都唔會被打醒.

梯雲+初隱. 呢個用法 可以令到 有踏雪既效果  即係人地只見到你飛個影 但見唔到你飛埋佢身邊   方法就係梯雲點地同時點初隱  呢個方法技巧性高 要自己多綀先可以成功  可以搵d fd幫手睇下有無呢個效果.

如封防逃跑. 由於bug既關係 你點如封 再點地打斷  比你封果個人會有一秒既延遲  配合寵既高摔 效果更好

落馬+7星: 由於落馬一樣有飛行既距離  有時會等到個人飛到好遠先中  咁會曬左2秒控制時間  可以試下先用7星麻痺3秒打佢  如果佢無落騎反抗既話 再使用落馬 咁又有多2秒既控制時間.

評分

參與人數 1樂點 +25 收起 理由
情寶唄;;` + 25

查看全部評分

回復 支持 反對

由於上一個回復字數太多 呢到再補充少少野.
=======================================
武魂選擇
第一個技能必需係單/雙短基礎加成  本人加9神器刻銘  用左之後增加接近1m既內攻 此技能非常有用
第二技能  如果1,3技能好的話 無必要刻意洗呢個技能 當然最好係增加命中/-人命中/增加閃
第三個技能. 如高屬攻人士 最好選擇就係玄攻.若係範圍玄攻技當然最好  .如屬攻較低或洗唔到屬攻既人士  附加傷害都唔錯 效果同直傷差唔多

小提示:第一技能 5級技能 100up+99%  110up+108%  6級技能  100up+110% 110up+120%

屬性書問題 建議上雙屬攻 主屬攻-攻 主屬攻-下限. 係到提下-下限既數式 假若一個人3000玄攻 -10玄抗下限既話  即係攻擊時會多300既玄攻.
武魂-抗下限同戰神套-抗下限不同.戰神套-抗下限係先當-抗先用  換句話說若非0抗的話 戰神套既-抗下限就無用.而武魂-下限則係先-抗後-抗下限.

暗器選擇
第一技能隨意  最好屬攻技 但2,3技能為主要
第二技能 完美/卓越暗 麻痺5秒 散功7秒 失明6秒 點穴5秒
第三技能  個人選擇左內攻加成 適合4孔上藍寶既武當 我自用16%既內功加成 大概係3500內功 比8石還要多一點點(沒記錯8石貓眼係31xx) 如4孔玩抗/閃/身發/定   可選擇血上限 當然最好洗血上限+氣上限    卓越為11%/7% 完美為 12%/8%

洗點方面
根據自己上石方向來洗 但記得洗點次數有限制 唔好妄想可以將點洗曬係一種到.
==================================================
潛能配點
本人主張+身法 由於身法石比其他石數值要少一半 雖然武當身法成長低但仍有好處.
修綀
由於修綀所+既百份比 係基礎數值 換句話說 石頭既數據係唔會影響到   本人認為 你潛能點+咩 你修綀就主點咩  因為+既潛能點係+係基礎既數值到
==================================================
武當各點數既數值
1體 44.4血
1身 7.5命中 2.5閃 1/20會心/防
1靈 8.9內攻
1定 32氣
=================================================
血精石/紅寶石既選擇
以4石來計 紅寶+76體  血精+4180血
以有14%血上限既神器來計  76體x44.4x1.14=3846血
14%血上限再+暗器10%血上限  76x44.4x1.14x1.1=4231血
如果10%血上限暗器的話 選紅寶的話會較著數 而且仲有外防既+成  
但如果沒有 亦可選擇血精 但被外攻打會較痛.
===============================================
回復 支持 反對