查看: 9261|回復: 47
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[影圖分享] PHOTOSHOP整圖教學-V-"

關閉 [複製鏈接]

(注:因為方便日後更新,所以某D文字轉左圖檔,死左圖既可以PM返我)
目錄
#2 池內乂樂 美化教學
#29 banner教學
#33 字型載點

注:唔想搵既可以PM我

========================介面簡介===========================
以下E 3個都係非常重要既工具視窗,整圖成日都要用到既

===========================載入筆刷 使用方法============================
學整圖首先要學左入筆刷先
筆刷係一個重要既工具,因為佢好方便就可以整出好靚既圖
以下E一個就係筆刷既圖

1.開圖檔

套完之後禁編輯→定義筆刷預設集→確定
想用筆刷既話首先禁左

=============================cut圖示範==================================
你想cut既人幅圖又大又清晰就愈好,因為唔洗咁需要去美化圖片(除左配合背景既美化之外)
我係GC官網搵左一幅1600X1200既萊恩做示範(頭2幅圖既步驟可以略過)

=========================美化================================
我最弱既就係美化 教得差唔好怪我XD  所以教三個美化通常用到既野
首先預備一張圖 如果張圖係大既話 縮細左又唔覺得幅圖好細既話
就用以下既方法
開始試範  今次又係搵左萊恩

縮細左既萊恩↑ 呢個方法係將D色綴埋一齊
美化效果係唔大 只係將幅圖清晰
由於我美化真係好差 其他美化方法請自行勇於嘗試
羅4試範=]
(1)

除左柔光之外可以試下其他唔同效果 可能會有新發現=D
效果:

幫助幅圖變色 等個主角同個背景MATCH D
用途:如果個背景係冷色系 用呢個可以較個冷色系既顏色同個背景MATCH D

評分

參與人數 2樂點 +19 +7 收起 理由
danny831 + 17 + 7 回覆達20人 人氣達500
meow喵 + 2 內容精彩,有新資料

查看全部評分

回復

置了頂的就補充一下吧-,-'..
最後的一步,美化未算完整,,
第1張是原圖,第2是用符ming的方法,第3是我的方法,,
圖片顏色較亮的 分別會較大,這圖集中留意小愛的髮色。

開了圖後選取需要的部份,,

右鍵 -> 複製圖層

濾鏡 -> 模糊 -> 高斯模糊

強度選5.0

這裡選 柔光

這樣就完成了。

評分

參與人數 1樂點 +2 收起 理由
danny831 + 2

查看全部評分

回復 支持 反對

原帖由 池內乂樂 於 6-10-2008 23:10 發表
普通的筆擦-,-'易學難精,,

嗯 落筆刷都要同幅圖岩先至靚-V-"
回復 支持 反對

謝謝你喔~雖然已經知道了...
還有改框的功能呢
回復 支持 反對

原帖由 RedOcean 於 6-10-2008 23:16 發表
謝謝你喔~雖然已經知道了...
還有改框的功能呢

係唔係姐係個邊有框框住@@?
E個我會後面補上 記住要多多支持XD
回復 支持 反對

wa!!精彩教學文章!!!
字體到可以較到去3,2 咁樣會易睇d。

除左筆刷外,望樓主可以繼續更新多唔同種類既製圖技巧方法,最好有埋例圖
回復 支持 反對

好一個死圖- -
攪下佢啦~[[onion_72]]
============
我學校有教點用-3-
得閒貼上D筆記上泥仙XDXD(我唔會咁的-V-[[onion_40]]

回復 支持 反對

這....與gc很難拉上關係= =!!
我還是用小畫家算了   汗~~
回復 支持 反對

嗯...要正得令好難呢-0-
可能我無呢方面ga天分....-3-
回復 支持 反對

頭像被屏蔽
我有諗過用架...裝左用唔到/口\

唔知樓主可唔可以教我點解決裝左用唔到既問題

你張野整得好令...不過呢張整到我好囧(它脫光了萊..

評分

參與人數 1樂點 +1 收起 理由
danny831 + 1 小畫家??強.....

查看全部評分

回復 支持 反對