查看: 60361|回復: 70
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[攻略心得] 《頭目攻略集中區 for MHP2G》

嘿....岩岩解決唔少新怪(打到死死下-.-)

先講盾蟹先....

呢集盾蟹多左幾招新招
分別係用角向後撞
同跳上天空跟住壓落黎(mhp2都有 不過今集會追住你或者你隻貓@@)
其實打法同之前個集分別都唔多大
我自己用太刀既
為安全起見
先講下帶d咩(我是接g級任)
泠飲x5(唔使問點解掛?至少都帶2個啦)
細回x?
中回x?(我自己帶哂啦 安全為上)
秘藥/古代秘藥x?(安全d好d-__-)
電網x?(帶埋去合都得)
麻玉x?(想捉就帶)
磨石x?(隨量)
相信打得g級都有鬼神斬破刀啦!
不過都岩打上下位
一把電既太刀或者一個鎚都得^_^

其實打盾蟹最注要就係打佢2隻腳中間
右或者左都得
至於點避呢?
可以由佢隻腳碌走
攻擊重點始終都係2隻腳中間
相信為一要注意就係唔好打角
除非佢失衡同你係用鎚啦~_~
太刀再打就得
由於盾蟹攻擊有前提
如果覺得g級太難就打下位學打啦
(-.-打到g級唔會唔識打盾蟹掛)
另有一個打法-.-
注意唔岩低防同g級用
就係太刀斬斬斬 理得佢 同佢玩血多
睇下邊個快d玩完
相信大家如果輸比g級都係因為隻怪太高攻@_@
注意就係唔好係佢後面打
而盾蟹亞種既打法仍一樣
不過有一點唔同(雖然我只係打死左盾亞重一次)
盾蟹亞種只會係發怒個時先會自動追蹤跳壓
唔發怒個時只會原地跳壓~_~(好似)

一般都係要注意跳壓
由其是亞種...
(小弟死過係盾蟹連招手上...一個跳壓中 仲要係發怒 跟住黎個雙角到後撞 150血 41x防咁就貓車左)
另外亞種盾蟹係用冰係武器同佢打-_-(小弟把冰太刀太廢,用左龍木太刀都無問題 都麻左佢5-6次左右,不過用冰太刀會快d玩完)
佢個2隻爪仍都係可以爆既...在下親身試過
個甲就未試...

評分

參與人數 1樂點 +10 收起 理由
[H]ckwckwt + 10 提供攻略

查看全部評分

回復 支持 反對

原帖由 timqqq 於 28-3-2008 16:53 發表

甲應該都爆到
個角會冇左

爆到就知爆到既...想知爆成點
ps:綠毛獸好鬼變態
回復 支持 反對