打印 上一主題 下一主題
收起左側

長篇心得 深入分析

本人都玩左AVA都好耐喇,亦都經營左軍團ZSECOND好2年喇,聚集左一班好戰友一齊研究心得,近期又有團友都比左D幾好既分享我睇,都覺得幾有啟發性,都有好多好基本既野可以提番我地呢D老玩家一D基本但又忘記左既野^V^,希望都幫到大家^^

1. 按tab 睇地圖
打緊個陣要多d禁tab 睇地圖,通常幾秒就睇1次,因為一場爆破既局勢係不停咁變。首先要識睇地圖邊d地方姐係邊d位,之後要識睇紅點 (敵人損血時會有紅點閃下閃下; 已方則為黃點閃下閃下),白點: 隊友 ,白交叉/紅交叉: 隊友死亡位置/敵人死亡位置。

2. 睇雷達有時打緊個陣可能唔得閒禁tab,就要靠雷達。

3. 熟習指令我問你,Z3=? 發現敵人 Z5呢? 要求支援 咁X3又係咩? 正在前往。打爆破一定要熟晒所有指令,係要熟到隻眼唔洗睇keyboard就識禁d指令。仲有,個人認為發現敵人,後方有敵人,發現C4等對戰局有幫助既指令 先好用,姐係個d 對不起,謝謝等等既指令唔好禁,又要嘈又要嘈住隊友聽聲。BTW,個人極之討厭個d一開場就係咁洗 ' 請求首要目標指示' 指令既人

評分

參與人數 1樂點 +200 Bravo! +1 收起 理由
新手勿電 + 200 + 1

查看全部評分

回復

5. 清楚每一張地圖既交火位
要清楚每張圖既交火位唔可以靠練習模式,一定要去實打先知,例如沉默禁地既2倉,火鳥之心既1通,,知道邊d係交火位,每次去到呢d位就要小心,唔好on居居咁走過去。記熟晒通常邊d位都會有人,就可以減少自己既死亡。

6. 靜走
爆破模式中幾重要既一樣野,運用得宜可以保你條命,亂咁用只會害死自己(有 時仲會害埋隊友),AVA入面既腳步聲做得好仔細,人地只有要個好耳機就已經可以聽到好遠,e.g.我用緊既係steelseies siberia v2 headphone,可以係沉默禁地既2聽到1倉有人,可以想像到唔消音既後果係點? 草地聲,實地聲,鐵板聲等等都會暴露你既位置,所以有時要靜走去掩飾你既位置(按shift)。但係盲目既靜走有可能會害左你,例如有d轉角位你靜走出 去,雖然係無聲,但係你知5知你已經露左你支槍頭/手出去?
另外有時開局去搶點,知唔知跑到去邊就要開始消音  你辛辛苦苦一開場就去搶U (生化危機),去到U個陣先靜音,你知唔知人地係2內已經聽得一清二楚? ,要打U既話一上樓梯就已經要靜音

7. 掩護隊友
當你見到你既隊友睇緊個一邊,你就幫佢睇另一邊; 佢扔緊雷點,你就唔好扔住,幫佢cam住先,成日見到1梯 d人掛住扔雷點 (獵狐行動) 但係就無人用槍cam, 跟住人地守方跳一跳上黃巴就射撚死晒 ,真係好不爽 ; 隊友換緊彈就更加要隊友睇實啦

8. 睇後
例如核武風暴d隊友去打中路/1,咁你見2冇隊友去cam,你就係屋企架槍,防止敵人偷隊友菊花/ 生化危機打2,你係最後一個,咁你咪留係U睇住會唔會有敵人由U入沙地。

評分

參與人數 1樂點 +100 收起 理由
新手勿電 + 100

查看全部評分

回復 支持 反對

9. 扔雷點
AVA幾乎所以爆破地圖都有雷點,一般分為2種雷點,分別係cam位雷點 (如獵狐4合狙台雷點) 同埋開場雷點 (如獵狐2倉門口雷點),多d上youtube,巴哈論壇搵唔同既雷點學下,另外呢個論壇都設有雷點教學俾大家。
P.S. 一般步槍兵既雷點都要配合投擲技能,要解晒d投擲技能就要用86炸死50個敵人 (AI,血戰d怪都唔計)。

10. 補位
守方要守好炸點唔好俾攻方攻入,就要學識補位。補位,顧名思義就係補上已空缺既位

11. 聽聲辨位
AVA入面有好多聲都會暴露你既位置,包括:
行路聲
跑步聲
換彈聲
跳聲
由高處落下既聲
語音指令
汁野 (C4/NC/換槍)
狙擊槍開鏡
拎粒86出黎
Set c4聲
切槍
有粒86飛埋黎你自己既叫聲............等等
所以如果識得聽聲辨位,無疑係對已方一大幫助

13. 唔好習慣殺完一個人就換彈
成日見d新手殺完1個人就企左係到換彈,唔該殺完人肯定冇人,再搵個安全既地方先好換彈。

14. 同隊友保持適中距離
企太近可能會頂住隊友後退,離太遠隊友有事又可能幫唔切,所以同隊友之間保持返3-4個身距。

15. 搵掩護物
唔好成日露晒成個身出黎,要識得搵野掩護自己。

評分

新手勿電 + 100

查看全部評分

回復 支持 反對

裝拆C4

首先講攻方,裝左C4後,通常有以下幾樣做法:
1) 架槍cam住敵人黎 : 鬥cam鬥槍法
2) 扔86去會有人黎既地方 : 聽聲,睇下好唔好彩炸到幾隻
3) 扔煙去會有人黎既地方 : 阻住敵人睇野
4) 遊手好閒唔知係到做乜 : 等俾人踢
當你裝左C4後,你既首要目標,係唔可以俾敵人拆解C4。
裝左C4後,有40秒,通常頭6-8秒係敵人用黎係另一炸點跑黎你身處既炸點,所以呢幾秒扔86作用唔大,可以留返遲少少
先扔,順便聽聲聽下敵人係咪呢一邊過黎; 扔煙一樣,遲少少先扔,可以拖多幾秒(敵人可能會等煙散先過黎)。
跟住就應該到你發現敵人既時候,你有2個選擇: 1)殺左佢,清場 2)拖時間俾c4爆 。如果你血多,有信心既話,就同佢鬥
槍; 相反,你血少既話,聰明既你應該揀拖時間俾C4爆,重點係到啦,如何有效率地拖時間??
首先,你要清楚已家拆C4既時間係7秒多d (有爆破技既話6秒多d ) ,基於呢個前提下,你係應該每大約7秒去望一望c4,當你知
道敵人係c4附近,你可以扔86聽聲 ; 開槍嚇佢(但同時暴露你既位置)。如果你開頭揀鬥槍,但好不幸俾人打到殘血,請冷靜
少少,搵位呢埋,唔好急住殺左佢,呢個時候你應該諗點樣拖時間,因為你殘血,俾佢-6殺左就輸得。
除此之外,仲有一招就係拎住粒86 係c4上按攻擊但唔好放手等俾人殺,(強烈建議M67,其他86既話請放棄呢個方法),人
地殺左你之後粒86就會跌左係地下等爆,呢個時間如果敵人去解c4既話,你就汁到1分。(呢招請係裝c4後倒數10秒先開始
用,計返敵人殺你既時間粒86趺係地下等2秒爆,敵人解c4要用既時間)

評分

新手勿電 + 100

查看全部評分

回復 支持 反對

講下守法了~

攻方裝C4後40秒,請迅速到達炸點,最後20秒就唔好再慢慢靜音走入去啦,同人對槍個陣/換彈個陣,請盡量向c4位
置推進,成日見d人對完槍換彈又呢返埋,洗鬼晒d時間 。
跟住有2個選擇: 1)偷拆 2)清場再拆c4
首先如果你揀1既話,拆個陣用刀/86,因為你拎
主槍/手槍會突隻手出黎,其次,你揀得偷拆如果聽到有人黎緊,如果無乜時間請你唔好甩手試下拆唔拆到,因為如果你唔
拆殺左條友先,就算你殺到佢都解唔切c4,姐係輸。如果時間夠,殺左佢先重新拆多次都ok。
(最常見既情況就係重鎚強擊2點set c4後有d人鐘意上2倉上層cam,呢個時候諗都唔洗諗去偷拆啦,拆既時候唔係企係c
4上面拆,而係企係條大柱後面拆。)
如果你揀清場再拆c4,唔洗教點清場,呢到落黎想教下如果得返你1個人,敵方又得返一個人但又唔知呢左係邊,呢個時候
應該點做,請你冷靜收你既腳步 ,企係c4位專心cam你覺得敵人會係邊一個位過黎,殺左佢再拆c4,因為如果你走黎走去搵
條友出黎,條友識聽聲既話就知道你唔係拆緊c4,咁佢咪繼續拖時間等你慢慢搵,咁你就輸左了 。
如果己方有2個人既,咁就一個解一個掩護,如果高低血既情況下低血既去解c4,如果差唔多血既情況下,就俾槍法冇咁好
既人去解c4,掩護隊友解c4既人,唔該cam好敵人會黎既位置,或者用自己既身體企係隊友面前,敵人黎左都要殺左你先殺
到你隊友,冇左一條命,但換來1個回合既勝利

評分

新手勿電 + 100

查看全部評分

回復 支持 反對