打印 上一主題 下一主題
收起左側

爺爺

關閉 [複製鏈接]
小弟自小生長在大家庭,不是富貴,但好幸福,有好多我最愛既家人陪我成長。
由0歲到10歲,我都係由爺爺帶大,同時有三個家姐(2個堂家姐)都同我一齊成長,日子一天一天過,轉眼間我地都大了,爺爺好不容易咁做左3次大既心臟手術,捱過左11年,到我18歲嗰一年,爺爺要走了。
經歷分享,要開始了。好記得,我18歲嗰一年,突然既一個晚上,我發左一個夢,正正我跪係我爺爺既靈堂,行家屬謝禮,一剎那間,我醒左。
睇睇個鐘,凌晨4點,當時我定神一下,想清楚,當時我爺爺根本無事,但係我心情好不安,於是即時叫醒爸爸媽媽,同佢地講,一定要明日同爺爺飲茶(當時我地一家4口已無同爺爺麻麻住)。
平時既爺爺,一向看行看素,食飽就走。但當日,呢個爺爺一反常態,開開心心同我地座低飲足3個鐘茶,仲有,指定要我請,哈哈。
飲呢一餐茶,我好開心,同時我更不安。爺爺身體一向不好,但行得走得,70歲人,頭腦清醒的。係一個星期後,爺爺入院了,都到最後階段,主診醫生交代我們全家,爺爺過不了1天。當晚爺爺已昏迷,幸好,全家到齊爺爺還在,當人齊時,我用手打開爺爺眼皮,佢既眼神,見到全家,好安慰....轉眼間,凌晨4點,只有我同我家姐,姐夫3會守係爺爺床邊,佢地兩個都訓左。當時我好清醒,見到兩個(人)來講:係時候走喇,xxx!
我心想,我係來守住我爺爺,邊個都唔帶得走!唔知幾時我再次訓左...到早上7點,爺爺還在,我醒了,由於全晚無返屋企,座車回家沖個涼,在的士上,我又見到爺爺,佢拍住我膊頭,乖孫我走喇。我即時係車成個人彈起,同時姐姐打來:爺爺剛剛走了...
其後,我一直都有夢見爺爺,老實講,我幾乎每逢新年前都夢見一次,爸媽都有見過,報夢時間幾乎相同。
每一次我遇到挫折時,都聽到爺爺既勉勵,我可以講,我不是太掛念而夢見爺爺,因為爸爸都同我發同一內容、場境既夢,大概這就是爺爺對我們既愛。
希望爺爺係另一個世界過得快樂。
回復

- -很靈異......
回復 支持 反對

好感人!
回復 支持 反對