查看: 1821|回復: 11
打印 上一主題 下一主題
收起左側

求救!! 村長六星老山蟹 !!

自問對  Mhp2g 的屬性 一點不通
我指會睇攻擊力-.-
*發現打老山蟹時出現問題 !!
1. 時間
2. 座城 (約得5分鐘到 0%了 |-D)

以問題十分難解決(對我來說)
我用的裝是:
轟龍裝全套 (太刀)      <--- 聽說用防震的 雪獅子裝會最好-.-

***我只係想知..... 正打老山蟹一隻腳可以令它跪低 (跪拜我) 嗎-.-""??

唔好係唔係自己技術問題-.,-
原本本人是玩弓,但本人喜歡看自己被怪擊飛我樣子
所以轉玩太刀 or 大劍
回復

基本上如果你只打一隻腳,要佢失衡機會少d,另外你令佢第一次黑左腳之後,就打,會扣血扣多d
如果你係未熟老山蟹既打法,人人都會建議你用雪c裝,因為耐震,但熟左之後,可以唔洗!
其實你用弓/弩,著下位鐮蟹槍手加珠
貫通強化,貫通追加,佢都會好傷...
回復 支持 反對

基本上如果你只打一隻腳,要佢失衡機會少d,另外你令佢第一次黑左腳之後,就打,會扣血扣多d
如果你係未熟老山蟹既打法,人人都會建議你用雪c裝,因為耐震,但熟左之後,可以唔洗!
其實你用弓/弩,著下位鐮蟹槍手加珠
貫通強 ...
hxhova2003 發表於 9-9-2009 09:46

用埋城d武器 殺都唔係問題
回復 支持 反對

用埋城d武器 殺都唔係問題
o000o 發表於 9-9-2009 19:35

其實好易殺,仲要係村長....
血都少d la
回復 支持 反對

岩岩殺左隻...剩18:14 =] 我開火+2用迅龍重弩 (裝有見切+2)

場場出老山龍之角=]
回復 支持 反對

先回白色2號機...
樓主沒說自己hr幾...但會卡在村岩蟹...轟龍裝又似乎是村長那套
相信迅龍重弩這種G位武器樓主應該還沒有

回樓主...
如果用近攻的話...岩蟹最好用雪獅防震...之後用雙刀洗腳
岩蟹的腳會有兩段紅...第一段是暗紅...第二段是鮮紅(對比第一段)
當4隻腳都變鮮紅...隨便找一隻腳打...很快岩蟹就會跌下來一段長時間...

當日我過任是用水雙劍(升到當時最高級那把)...用雪獅裝...飲強走
食怪力種/鬼人藥...但忘了是殺還是打跑
回復 支持 反對

想補充一點... 隻野怕火同電....可以用火雙劍洗
如果想佢攻城0%...可以試下搵把重弩射通常彈/貫打腳
好易打到紅=]
回復 支持 反對

仲記得單人打村長老山蟹
開火事,6分多就死,好玩的說!
回復 支持 反對

以自己經驗黎講

打到4隻腳第一次通紅再打多陣就會變番黑 再打到第二次通紅加多幾刀就死了
回復 支持 反對

村長老山蟹吧.. 其實根據可靠情報, 這東東吃的是火,龍屬(為啥會吃龍屬請跑去C記詢問), 而雷屬的效力只有火,龍屬的一半. 而武器方面, 堅持用太刀的太刀控(就像我)的話, 帶火屬的飛龍刀[朱]已經足夠砍下牠(與其說足夠, 不如說下位素材最強的火屬太刀). 打法的話, 只想擊退就盡力讓牠倒下, 倒下方法有幾個, 特別是用擊龍槍, 機乎是一擊一倒下的. 不過可惜是10分鐘才一次.. (默). 另外說一下阻止牠攻城的方法, 重點是在牠站起來爬(?)到城前面準備攻擊的時候, 砍牠的腳砍至換色(一般 > 暗紅 > 鮮紅), 換色時的硬直會令牠放棄本次攻城, 前面提到的擊龍槍假如在牠準備攻城的時候用, 倒下是100%的.

最後客觀點說一句... 雙刀效率比太刀高, 前題是要有大量砥石.
回復 支持 反對