打印 上一主題 下一主題
收起左側

[機評攻略] 突擊自由部件分享(更新於8月10日 凌晨)

我同你相反 我著重攻擊同敏捷 速度 因為多數都係玩r前 打中後場 唔洗受太多攻擊 加上g改後感覺好多機攻擊系 ...
鳥愛芯 發表於 8-8-2013 20:00

基本上G改後9成5既機都削左武裝系數
要再加返既機會真係微乎其微
攻击自由钢弹 「SS Rank」
ストライクフリーダムガンダム
STRIKE FREEDOM GUNDAM
攻击力: 130 => 135 [+5]
武器1(Callidus多相位光束炮): 系数 1650 => 1600 [-50]
武器2(高性能光束步枪): 系数 2050 => 1800 [-250]
武器3(超级龙骑兵机动兵装翼): 系数 190 => 115 [-75]
武器3(超级龙骑兵机动兵装翼): 装填 20秒 => 15秒 [-5秒]
武器3(超级龙骑兵机动兵装翼): 射程 3300 => 2900 [-400]

攻击自由钢弹(光束军刀) 「SS Rank」
ストライクフリーダムガンダム(ビーム・サーベル)
STRIKE FREEDOM GUNDAM
攻击力: 125 => 130 [+5]
武器1(超级蝎虎座光束军刀): 系数 1100 => 1200 [+100]
武器2(高性能光束步枪(2连发)): 系数 650 => 675 [+25]
武器3(旗鱼3磁轨炮): 系数 960 => 650 [-310]

吾知大家知吾知,g改後4圍,
操控的部份是長度低能力高架
姐係話操控果條bar越短越好
不過其他三條吾係咁架
芝士蛋糕 發表於 8-8-2013 20:11

操控條bar講緊既係部機對玩家所需要既操控能力
越長就越高 相反 越短就越低
其實操控呢樣野真係唔洗點理
回復 支持 反對

回復  dennis05

在我看來,有一大部份人也不了解那個操控的長短意義我才說一下同時呢,我猜想操控那一 ...
芝士蛋糕 發表於 8-8-2013 23:06

操控既長短並唔完全代表敏捷既高低
仲睇埋部機既攻擊模式是否單一定係多樣武裝
實際點計真係冇人知
所以操控短就唔代表部機係機動性高
同埋 個人感覺就係操控越短越易上手
有興趣可以參考下
http://forum.gamer.com.tw/C.php?page=1&bsn=09106&snA=96467

我唔否認R前係大力過R後
我亦都唔排除有再上調既可能性
但 單純電筒拉打 乜唔覺好悶嫁咩....
我明R前輸出係高 但場場都係龜後場慢慢拿手電照 唔覺好冇意思咩?

btw 其實加攻擊範圍真係冇咩用
critical 11%機率個人感覺都係比較低 以光槍黎講
減9%攻其實真係唔係幾值 雖則佢3個武裝通用
另外 sf支光槍本身已經好快(不論攻速定冷卻) 加黎又有乜野意思
除非你target係粒磁軌炮
回復 支持 反對

我記憶中既機動力係吾影響刀速同出槍時間
以前有人做過測試
機動力影響既應該係移動既反應時間
即係話加完機動力,
你按完ww之後,你部機會需要少d既時間就會向前郁
減左既話就會等耐d先向前郁

仲有機動會影響埋變形時間
其他應該吾會影響架啦
eg,刀速,出槍
芝士蛋糕 發表於 11-8-2013 12:17

機動力影響緊既係完成每個動作(起跳/前,後,左,右飛 落地 變型)所需既時間
機動力越高 所需要既時間就越少
但其實除左變型都可以以拔刀既動作替代以上既動作
收刀 我估佢覺得快左係因為收完刀之後個WW前飛個動作既硬直時間短左先會咁吧
收槍 如果係空中 其實可以射完之後直接WW/AA/DD/SS去達到收槍既效果
透過加敏捷縮短WW/AA/DD/SS既時間 分分鐘比起用拔刀去取消硬直時間仲快
如果佢係用呢種方法去收槍既話 應該先會感覺到收槍快左吧
回復 支持 反對

因為我本人收槍係轉1武轉番2武衝
射擊也是如此
所以吾係太清楚他的情況阿
芝士蛋糕 發表於 11-8-2013 18:05

以SF支光槍黎講
單純2武射->AA/DD->射->AA/DD->...
連射速度應該係會仲快過你慢慢拔刀轉槍射
回復 支持 反對