查看: 2911|回復: 35
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[機評攻略] 命運高達機評

命運高達
先說說我為啥會愛這機 本人是外觀派= =   
R後太帥啦~幻象化粒子散佈 殘影
之後覺得 武裝萬能 性能 手感都挺舒服   
戰術?多變

打死亡 輸出尚高
打常規 造不上頭4名都難
打單挑 一個字 正  有曲線 有遠炮 大刀 有連技 萬能

技能
1 爆種ex        HP50%以下時移動速度加快,推進時間小幅增加,搜索距離增加,所有攻擊變最大傷害
2 必殺技覺醒   體力在35%時,必殺威力增加50%

本人建議外加 新人類或必卡

這機體算是新手機要上手的話10場內就得
但是 這機易學難精 我玩了接近700場 表現還可

武器方面變形前:
一武  閃光之刃x2           系數2000 1個1000 追尾 緩速   
        曲線效果良好追尾標要甩的話要記住 點到即止
        彈道是平u形或L形在掩體和掩體之間飛過時甩
        和敵機造成一個L形的位置 再甩就會易中
死角:正下方

二武  高能量光束步槍       系數1300  
        起手算快   但易被人漠視 多用2武
        輸出會增加一倍 閃槍的話第2槍易失
        所以要先閃再定身先射 命中率會大大提升

三武  高能量長射程光束炮  系數2050   倒地  配合甩槍命中率還可
     1 快起手 定身 要配合甩槍
     2 配合一武使用 eg.向左飛甩1武再立刻閃向右用3武
        敵機會因閃開1武而露出掩體 所以3武命中  或
        敵機會因你飛出用1武而露身射你 所以3武命中

變形後:
一武  對艦刀 亞隆戴特 系數1100x5   倒地 爆地  
        距離遠 起手快 收刀快

二武 掌心雷 爆地  無起手

建議
想有型又少風險的話斬4刀再掌心雷倒地
想易捉人掌心雷3下再斬致倒地
原因:2武CD過長和收手較慢
       但無起手距離約一個身位
       用那個要看情況而定

斬人方面:在敵機上空飛半個到一個圈 利用殘影去取得視覺優勢再捉人 或
Z字形飛過去亦能做到同樣效果(注意氣量!)

R前大技:地圖炮
R後大技:亂舞形大技

加點建議我就特裝3點攻 OC6 2機動全攻 + 2機是想R後收刀快點用閃身快點
全攻 因這機比較低攻
全防 因這機的防中等 加了就錦上添花 打你不痛

機體位置
正常情況就打中場 敵機多鮑就打中前場 敵機多拳就打中後場

技能卡方面
新人類:増加氣量 増加機動  配合1技 甩標 閃槍 倒地 閃走避拳 打遊撃
必卡:絕地反擊必備  單挑專用(當然要先說好可以用大)
V苗:萬能的 用不著解釋吧= =

戰鬥技巧1
早期:-放3武
       -沖上中場
       -多甩標和閃槍
中期:-即是有一技後
       -往後退 保命 打遊擊
後期:-即是開必卡後
       -別怕 主動尋找目標敵機放大
大技方面
不建議R前(相信大家都試過放大但被"好"隊友倒地)
情況許可的話就"一定"要使用R後的大技

戰鬥技巧2
命運在不同情況亦有不同的打法
近距離 不用慌 邊向後飛邊用1武和3武削血 之後用2武閃槍 迫在眉睫時才拔刀反擊
中距離 你天下 甩標 閃槍 甩3武 平均使用 別主動用刀
遠距離 少輸出 嘗試上中線 否則保命要緊

總 結:
命運這機的發揮空間是在中線 但記住 不要操之過急 和敵機保持適當距離

評分

參與人數 1樂點 +25 收起 理由
藤星 + 25 第一次?算唔錯

查看全部評分

回復

寫得好詳細
回復 支持 反對

可以既post埋你D片效果更好喔! NICE~
回復 支持 反對

命運要玩COMBO當然係
4刀>抽氣>R>飛鏢>倒地
回復 支持 反對

多謝你地的讚賞^^
不過唔識上傳圖片= =
sor
回復 支持 反對

飛 弓人
解釋 弓手 竹十
回復 支持 反對

命運要玩COMBO當然係
4刀>抽氣>R>飛鏢>倒地
dennis05 發表於 3-2-2013 21:19

4刀>抽氣>R>飛鏢>倒地>人地無敵時間>被人打到開左必醒>呃走位>開必>End
(只限1打1)
回復 支持 反對

寫得好詳細,支持下你
回復 支持 反對

寫得幾好,簡單得來中point,感謝樓范主教識我玩命運高達
回復 支持 反對

先講定對唔住,因為命運係我既愛機,
所以跟住落黎可能講既野會激動咗d,
請見諒._.
本人建議外加 新人類or必卡

仲插必卡?
比我插底爆仲好~_~

唔係既,可以對地放,靠爆風炸佢
大技方面 唔建議r前(相信大家都試過爆大但比"好"隊友倒地)
情況許可的話就"must"用r後的大技

R得黎,人地都送你歸西啦~_~
同埋,如果開咗必技,配佢本身唔低既必殺,
隊友倒得地黎,我驚已經炸死咗佢
後期:
即是開了必卡後
-不要怕 主動find target 爆大
大技方面 唔建議r前(相信大家都試過爆大但比"好"隊友倒地)
情況許可的話就"must"用r後的大技

如果仲有2命,唔係留技比較好?
同埋,你開得大技卡,血量都得番35%,
你搵得黎都可能比其他人偷刀/槍殺咗你.
咁樣既話唔係繼續留係中場繼續輸出,
等人埋身先送佢見龜霸仲好?
中距離 你天下 甩標 閃槍 甩3武 平均使用 不要主動用刀

基本上1,3武交叉使用已經得...
回復 支持 反對