查看: 1346|回復: 10
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[機評攻略] 殘手評神機 - 自由高達

自由高達係我童年見得最多O既機...所以特別有個情意結...
近排終於合到佢^ ^日日狂用...所以想同大家分享下用FREEDOM 心得

首先睇一睇數據: (源自遊戲戰紀)
攻: 19.2
敏: 18.6
血: 15.3
防: 18.9
必: 18.3
速: 24.9

就咁睇好似5係好明咁 (at least 好抽象...)
用GF好HEAT O既 00R 比

攻: 18.3
敏: R前: 21.6 R後: 23.4
血: 15.9
防: 19.8
必: R前: 18.3 R後: 21.3
速: R前: 24.9 R後: 27.6

明顯地可以見到, 自由因為低血,低防, 引至佢變成一部更要求高技術 o既機.

再睇下武裝:

武裝一 必殺: 全彈發射型
蜥蜴座光束軍刀二刀流
判定: 距離:650
係數:1100 攻速倍率:1.4 延遲:0
飛狼座光束步槍
判定: 距離:2800
係數:1400 攻速倍率:1.8 延遲:30
旗魚磁軌炮
判定: 距離:3500
係數:980*2 攻速倍率:1.8 延遲:20
盾牌血量: 1400盾牌防禦: 50%

1武: 5劍, 呢個好特別因為佢係一部剪機, 但由於呢5刀, 佢可以同拳機有得格劍, 當然技術要求好高.
2武: 甩槍極順, 加上容易使用, 會好易成為主要武器
3武: 呢個係佢最考技術o既武, 3武基本上係一定要用手描, 否則佢最大潛能係發揮唔到GA~

手描呢PART我個人會首先用自描搵到對手位置,之後睇佢去緊o既方向, 再向佢去緊方向o既大概1個機位開炮. 由於3武會爆發, 即使唔係直接打中, 都會打到.

而我作為一個唔識用劍O既人, 我一搵到對手就會用2+3+2+3... o既 combo去打

其實要掌握呢部機, 最好係用合成佢O既KEY機, AS空西去練. 因為佢兩部o既定位都係中前場, 如果用as用得好,自由應該都會得心應手.

實戰心得, 配點:

我用左一排, 發覺最好係徘徊係對手同己方近身肉搏範圍20個機位, 咁樣1泥如果隊友中劍,可以上前幫佢, 2泥可以持續最容易以2+3輸出.
我試過3攻9攻, 但係太脆都作唔到太大輸出, 反而3血9攻就好好多. 但如果近戰多都可以試全防.

post多條廢片比你地笑下...

留意幾點:
1. 0:12度殺個個就係唔好衝咁前o既示範 (= =...)
2. 0:28 一見到有人就開始2+3咁打, 但亦可以用刀, 不過我5色- -...
3. 1:07, 3武唔一定要直接打中

BTW: Team乂Angel 誠招各路人馬! 有意PM我~ THX~
BTW2:... 有冇人諗過觀星者R後3武撞SZ R後1武會點?...

回復

閃槍渣 2+3速度過慢...
但都支持 等你加油
回復 支持 反對

頭像被屏蔽
回復 支持 反對

自由應該是3+2的
回復 支持 反對

這是機評?
回復 支持 反對

為嗰一點去合自由?!
做任好過la
回復 支持 反對

好強大既機評,我的拉克絲表示...
回復 支持 反對

This is 機評!!?
回復 支持 反對

段片果度
我想問一句:
說好的中前場呢?
回復 支持 反對

答左你個btw2先,一定係SZ打到,因為SZr後1武有硬直
機評我冇野好講....
回復 支持 反對