打印 上一主題 下一主題
收起左側

[機評攻略] [原創機評]悲劇不再悲劇,投胎後得到再生---高達DX

甘無人叫你射完一炮仲要開住個霸體
吾通你用R後推進?
你玩S重果D會R後先郁? ...
無名小卒=] 發表於 19-7-2012 19:36
問題系假如你比人追住 DX既boost少無氣果陣比人追到你米會比人打到囉 米要開個霸體防一防 開一炮射倒人地 但假如射唔中 無隊友幫你 你根本無還手之力  改版前把刀咩料子 你唔系唔知啦 仲變返R前繼續比人打?? R前防低過R後多倍 如果改版就改善左問題 R後可以跑 人地近你身 用鐵球逃走 防系薄左 攻擊就是最好的防禦 抽左人地氣 你又可以大反擊啦 DX改版前我覺得有好都有壞 但輸出無改版後甘高 但對住集火的情況 防有幾高都無用 所以我覺得改左比較好用 S重呢D R後就是一個鐵壁大炮台 多武裝用 彈藥又多 又高防 同DX改版前點比?
回復 支持 反對

問題系假如你比人追住 DX既boost少無氣果陣比人追到你米會比人打到囉 米要開個霸體防一防 開一炮射倒人地  ...
tonylove55 發表於 19-7-2012 20:00

甘你家陣果一下吾中又點算@@?
你都識講少BOOST,吾見得走到幾遠
你係吾係吾明我既意思?
我係話你吾通開住霸體MODE走佬?
人地埋身你霸體吾中吾可以轉MODE走?
你係要講到少氣比人追
甘部部包機剪機都會比拳追嫁喇
有乜好講姐.家陣又吾係單挑
吾通包機把刀一定要順過拳,比人追一定要斬得返先正常?
比人集火你乜機都爆炸嫁喇
有冇霸體都吾關事喇
回復 支持 反對

甘你家陣果一下吾中又點算@@?
你都識講少BOOST,吾見得走到幾遠
你係吾係吾明我既意思?
我係話你吾通開住 ...
無名小卒=] 發表於 19-7-2012 20:11
超-,- DX改版前R後開完一炮緊系唔可以開住R後跑啦-- 得傻仔先會甘做 我系話 DX改左後 可以對拳機埋身有個防身武裝系到 又可以跑得快少少來拖一拖拳機追你 總知我系覺得各有各好 但改版後都系好D
回復 支持 反對

超-,- DX改版前R後開完一炮緊系唔可以開住R後跑啦-- 得傻仔先會甘做
tonylove55 發表於 19-7-2012 20:13

甘咪係囉
我咪話S重吾通你係開霸體MODE走佬嫁?
基本上你走位都係R前嫁喇
我只係話S重係一個例子,吾係話佢有S重R後甘勁
回復 支持 反對

甘咪係囉
我咪話S重吾通你係開霸體MODE走佬嫁?
基本上你走位都係R前嫁喇
我只係話S重係一個例子,吾係話 ...
無名小卒=] 發表於 19-7-2012 20:15
其實根本就唔知系到講緊咩-- 我只系來推帖xd
回復 支持 反對

其實根本就唔知系到講緊咩-- 我只系來推帖xd
tonylove55 發表於 19-7-2012 20:17

有咩好推?_?
回復 支持 反對

無論之前定今時既DX 70%血開技
WZC 都係50%先開
簡單D黎講兩部機既定位吾同
WZC 多數都係龜後,之前都係玩 ...
無名小卒=] 發表於 19-7-2012 19:09

以前的DX跟WZC定位真的不同嗎?武器性質大致相同,DX瞬間輸出上稍勝,WZC零式後輸出也不輸給DX,WZC同樣可以用以前DX的玩法,而且WZC玩起來即使輸也不會輸給DX太多。
然而WZC多了R後2武,和全彈必殺,定位和戰術比起以前的DX廣泛多了。以前DX能做到的WZC多數都做得到,WZC做到以前的DX多數都做不到

的確各有長處,以前的DX比WZC優勝:必殺強和r後較耐打
WZC比DX優勝:紅推,威力強的電筒,更廣泛的定位,雷達
我都想不到有什麼地方讓我選DX而不用WZC

我就是因為兩者相似才用作比較,跟其他S機比DX不是渣,少人用不一定是悲劇,但少人用的背後原因是什麼呢?除了有愛,能用的話都會用WZC吧。難道1埸最多能用3-4次的必殺的用途比起電筒炮更重要?可能大家悲劇定義不同,對於我來說,當一部機因另一部性質相似但更強勢得多的機而被取代,這算是悲劇。

遠中近3隻武裝齊晒,有乜用?我好像已經說了,能對應的情況更廣就是了,要比就是r後2武比r前3武能做到更大的輸出。現在的DX也能跟以前DX一樣用3+2武呀,刀也由3刀變成4刀,更附有斬地,r前的能力沒有被削弱,反而修強了。r後雖然不能用霸體壓制,但能r後3武擊倒敵人,效率絕不比以前差吧。
回復 支持 反對

感覺精狙都無咩用.
50秒一炮=.=
開左技都有最少都30秒以上=.=
姐係你成場狙擊次數可以好低
加上系數上升係 ...
Demon1023 發表於 19-7-2012 19:35
開技後哪有30秒啦= =?開技2後是5秒一發啦

順帶一提DX瞬狙手感十分良好
回復 支持 反對

回復 28# 腸仔好好味

智天瞬狙更良好(亂入)
回復 支持 反對

以前的DX跟WZC定位真的不同嗎?武器性質大致相同,DX瞬間輸出上稍勝,WZC零式後輸出也不輸給DX,WZC同樣可以 ...
腸仔好好味 發表於 19-7-2012 20:57

現在比之前強 不代表以前就是悲劇
重申一點,我無話之前既DX勁過家陣
只係話之前吾係悲劇

以前見到WZC 十有八九都係插精狙係後場狙擊
DX吾係話無,但係多數都會上中前場輸出
無錯WZC可以照DX玩法
但係未開2技前都無甘順手,而且攻擊未係最大化
7成血同5成血開技差幾遠吾洗多講喇-,-
真紅閃電就係一個例子

甘到之後WZC改武裝
就算吾OC一般S拳食中佢4炮都半血了吧
甘到呢個時候,佢地既性質已經完全吾同左喇係吾係?
4發電筒,但DX一炮過
你係拎都拎TD果D又係4炮既相比喇
去到WZC改版,基本上全場就係R後飛高屈炮
有幾何2+3?
你鍾意佢4炮,享受千里襲人既快感
甘緊係會揀左WZC
正如點解近排差吾多次次街場都見到HWS
強勢機自然多人用
機位有限,如果你話比人揀甘人地都可能會合HWS吾合WZC
呢度吾一定存在取吾取代呢樣野
比較冷門同取代係兩回事

但係你都吾可以忽略DX既大技同埋早期就開到技既優勢