查看: 1698|回復: 24
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[機評攻略] [機評] 三角形不解釋 V2A高達

唔知邊個叫人整機評,見暑假冇野做悶幫下手
V2 ASSAULT高達      S級      拳拳拳拳拳
---------------------------------------------------------------------
合成材料:
V-DASH 特裝1       V高達 新兵      BD3(蒼藍命運3號機) 新兵       BD2(蒼藍命運2號機) 新兵
材料都幾易
---------------------------------------------------------------------
R前6圍:                                            R後6圍:

功擊:18.3                                         功擊:21.3
防禦:19.8                                         防禦:16.5
機動:21.6                                         機動:21.6
速度:25.8                                         速度:25.8
必殺:21.3                                         必殺:18.3
血量:14.4                                         血量:14.4

R前功擊中等,防禦中高,OC9功+特2功既話頂到24.9,配2武1800系較痛的
機動提升1級都有用啦,拳機順唔順好重要

R後功擊21.3*,高水平,但系數唔好睇(以下介紹),防相反地變低到16.5,但有光盾只怕實彈

配點: 1.特1機動  特2功(呢個個人諗法)  OC9功 / 2.特3血 OC9功
配1機動係為左UP一級,22.5為下一級,21.6+0.9(特點)岩岩好22.5
-----------------------------------------------------------------
技能:
技能1:  防禦力上升,   機體防禦上升4.5,開技後防禦分別為 24.3 和 21   (S機我好唔鍾意睇有呢D技..)

技能2:  勝利的吶喊(ASSAULT) 為專有技
          HP 50%以下時,雷達顯示敵軍,推進持續時間增加,鎖敵距離增加,攻擊力增加,對光束武器防御力增加

2技,功擊力上升,配R後OC功應該比較痛
鎖敵距離增加 -> 方便R前龜feel
光束武器防御力增加 -> r後我表示無奈,FOR R前用,至於+幾多唔清楚SOR
-----------------------------------------------------------------
SP: R前 亂舞型
就是不斷用1武2武3武SM人...(有誤定無誤?)
      R後 全彈發射型
R前把2武射之後用V.S.B.R.射精射人
--------------------------------------------------------------
武裝SHOW+盾牌
R前:                                                                     R後:
1武:光束軍刀                                                          1武:光束步槍(連射)
系數:1320                                                             系數:300*4 = 1200
功速:1.4                                                                功速:1.5

2武:光加光束步槍                                                    2武:V.S.B.R.(訓低)
系數:1850                                                             系數:1000*2 = 2000
功速:1.6                                                                功速:1.5

3武:米加光束盾(HKF為減速,HF為硬直)                          3武:無
系數:1400                                                            
功速:1.3                                                               

盾牌血量:2000     盾牌防禦:70%                                盾牌血量:無限     盾牌防禦:HKF為光束防禦100%,HF為光束防禦80%

先講R前武裝, R前刀順,但係唔知點解D人小用,1320系數好正點~又順
2武3武雖然都有自身硬直,2武1850系數龜一龜OK,反正R前防夠高,自身硬一硬唔怕呱
3武減速捉人一向一流,而且都幾順,近位放完3武中就沖斬,濺射大都幾易中的R前2,3武要射哂先有得回....
R後:1武射中哂先得1200系,連射人地易走得多,而且係射哂先回彈,根本悲劇,所以我個人唔鍾意連射不過有盾蝦全光機幾正,補番呢樣野
2武 2000系訓低都算ok啦,回彈唔算慢好似好似好似好似,開左盾如果人地埋身都有呢樣救命
R後1武要射哂先有得回...

可惜在呢部機...冇實彈= =打防光束,I力場比較一般,唔夠全面
---------------------------------------------------------------
打法:
1. 後方支援類: 跟緊前方隊友,見佢開刀哥時3武減速幫下手,斬緊就2武/R1 射佢幫手扣血,見自己隊有超視機就企前做肉盾(?),幫隊友防一防光槍(低能= =)
2. 突擊類: 以偽拳機既刀黎開路,請對自己捉人技術有信心,以1320系既刀黎秒人(?),建議5刀斬完訓低走,因為2把槍都有硬直好難走射
               或以開R沖前黎對射,蝦全光機,當然要留意有冇實彈
3. 死龜類: R前放2武,R後放2武,一直龜龜龜龜龜龜.....有人埋前就開刀/R2走老

--------------------------------------------------------------
機評完畢..
人生第1次整機評..
求勿踩....
我新手ONLY-3-
有錯請提出,我知我咩都唔知

視頻,招人教我PO條片上黎
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=_nqj2L51zes
回復

不夠全面耶,有些太多過人觀點,客觀不太足
技能1:  防禦力上升,   機體防禦上升4.5,開技後防禦分別為 24.3 和 21   (S機我好唔鍾意睇有呢D技..)

其實招技好實用
回復 支持 反對

不夠全面耶,有些太多過人觀點,客觀不太足

其實招技好實用
xa1326 發表於 11-6-2012 00:17

唔夠全面係因為冇實彈ONLY....招技= =S機入面好似一般FEEL.
回復 支持 反對

加防技係R後不可多得既技能...R後低防.同埋R後冇3武的
回復 支持 反對

基本上實戰無咩用r前2武,因為用到的時候敵人都衝過來了
回復 支持 反對

加返兩張圖同實戰片會好D
回復 支持 反對

UP圖唔知點解好細張...
R前2武人地唔沖好有用,開頭亂射都OK
回復 支持 反對

我想問R後三角盾是否全數防禦?
會不會爆?防不妨到浮游炮?
回復 支持 反對

我想問R後三角盾是否全數防禦?
會不會爆?防不妨到浮游炮?
Kenny0341 發表於 11-6-2012 10:33

r後三角盾是光束防禦100%韓服為80%(港服未改)
唔會爆
只要d浮射中個盾就防到
射後面防唔到
回復 支持 反對

點解都冇人幫放既-.-
回復 支持 反對