查看: 51190|回復: 57
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[Jubeat] 分析最近比較易解禁的解禁曲 - アルストロメリア

關閉 [複製鏈接]
[2011/11/13]
Lincle Link第三彈 新增400個稱號拼塊
換言之開水仙百合的難易度下降了
http://mp.i-revo.jp/user.php/jb-staff/entry/1313.html

回題
アルストロメリア
按照jubeatwiki所述,曲名就是「水仙百合」的意思。
另外請不要把此曲跟copious的某版權曲アイデンティティ
與knit的版權曲アルクアラウンド調亂。

BPM144,曲長2分05秒,這些就不解釋了。
譜面方面,偶還沒有打過,不談了。(待有經驗的高手補充

===================================

這次想集中說一說解禁的方法
在這個部份,我第一句想說的是,
アルストロメリア不能透過傳導功能解禁,也不能透過狂賺AP解禁。

按照jubeatwiki所述,
アルストロメリア解禁條件為「儲齊999個稱號拼塊
這裡先留意一點,不是要999個稱號,而是要999個稱號拼塊
稱號跟稱號拼塊看起來好像差不多,可惜這是兩種東西來的。

什麼是稱號拼塊呢?請看這裡
稱號上面每一個黃色的部份,就是一個稱號拼塊。
某些稱號沒有黃色的部份,就代表這裡沒有稱號拼塊。
換言之,只要你儲齊999個有黃色部份的稱號(重複不計算在內),
你就可以解禁アルストロメリア了。

至於稱號拼塊真正的作用,我就不打算在這裡提及了。
有與趣的去這裡問我。

接下來應該會有人問,如何得到稱號拼塊,
這時候可以去看一看jubeatwiki
http://www26.atwiki.jp/jubeat/pages/498.html
不懂日文的朋友就看漢字吧,再不然就找Google翻譯幫忙吧。

或許有人會覺得某些稱號拼塊很難取得,
例如要把AIR RAID三譜面全fc才會拿到的「Hardcore mania
又或者要達成指定數量的EXC才會拿到的稱號拼塊,
這些其實不用擔心,因為稱號拼塊是可以傳導的。
例如你並沒有「mania」這個稱號拼塊,
恰巧你跟人Online對戰的時候,有人在用「mania」這個稱號拼塊。
他就可以把這個拼塊傳導給你了。(p.s. 傳拼塊並不會贈送AP)

因此要解禁此曲,可以說不容易,也可以說不太困難,
只不過是時間問題而已(茶
回復

1.咁其他黃色部份的稱號係咪最盡就係999個?

2.同埋我check唔check到自己有幾多個呢d黃色稱號呢?

3.仲有我想問,咩係「No Gray」?

4.同埋「ALL YELLOW」係咪即係EXC?
回復 支持 反對

睇完下面D 簡述, 應該就明咩係ALL YELLOW 同NO GRAY...

這個稱為MUSIC BAR。
顯示出樂曲由開始到結束曾出現MARKERS的數量。
玩家可以作爲一個選擇樂曲時的參考。

MUSIC BAR中的四方型會根據遊玩結果改變顏色。
Yellow 黃色
完美地TOUCH全部的MARKER。
Blue 藍色
及時TOUCH全部的MARKER。
Grey 灰色
不能及時TOUCH的MARKER。

若不能一次過將所有的MUSIC BAR 都變成黃色,再挑戰後結果會更新的!
整個MUSIC BAR 都呈現黃色時便稱為ALL YELLOW,沒有灰色的時候便稱為NO GRAY。

達到ALL YELLOW的時候,就離EXCELLENT不遠了!

以上資料轉自
Jubeat Knit 亞洲繁中專設網站

評分

參與人數 1樂點 +5 收起 理由
Torchic╳小火雞 + 5 幫助會員

查看全部評分

回復 支持 反對

1.咁其他黃色部份的稱號係咪最盡就係999個?

2.同埋我check唔check到自己有幾多個呢d黃色稱號呢?

3.仲有我想問,咩係「No Gray」?

4.同埋「ALL YELLOW」係咪即係EXC?
六神綱 發表於 2011/10/22 09:08

1. 按照jubeatwiki 目前已經發現到既有1028個
當然未來可能會發現到更多

2. 除左去返睇稱號果頁 逐個數之外
本來係仲有一頁係可以專門睇稱號拼塊既(主頁→称号→称号カスタマイズ
不過果頁要有利用權先睇到(換言之要比錢

3同4 上面都答了你了
回復 支持 反對

1. 按照jubeatwiki 目前已經發現到既有1028個
當然未來可能會發現到更多

2. 除左去返睇稱號果頁 逐個數之 ...
Torchic╳小火雞 發表於 22-10-2011 17:15

好奇怪,我冇EXC,但98萬幾的RECORD睇番就係ALL YELLOW,但實際我唔係全部都禁準,可能差一兩個,但係間歌畫面見到的全部都係黃色

咁No Gray同full combo好似冇咩分別
回復 支持 反對

好奇怪,我冇EXC,但98萬幾的RECORD睇番就係ALL YELLOW,但實際我唔係全部都禁準,可能差一兩個,但係間歌畫面 ...
六神綱 發表於 2011/10/23 18:40

因為果個表係累積既

打個例子
某首歌 你第一次打 前半全黃 後半全藍/灰
你第二次打 前半全藍/灰 後半全黃
咁你揀歌果陣 你會見到下面個表 前半同後半都係黃晒

所以有d歌你會見到黃晒都唔出奇
(換言之All Yellow比EXC係易拎好多

No Gray都係同樣道理
你拎Full Combo就代表你拎到No Gray
不過你亦都可以某首歌玩左第一次之後 睇下有邊d位置係灰左(即係甩左
咁你第二次玩果陣 集中連返灰左既位置 令到佢變返藍/黃
咁樣都可以算係No Gray
回復 支持 反對

只可以同大家講依隻lv9都想係lv9之中最難打既 個人認為最難係SOS
回復 支持 反對

只可以同大家講依隻lv9都想係lv9之中最難打既 個人認為最難係SOS
惟愛獨有 發表於 2011/10/23 22:35

你太睇小Crosswind同隅田川(茶
回復 支持 反對

回復 8# Torchic╳小火雞

隅田川之前打lv7已經覺得有d難
之後睇lv9譜面,我打實fail
回復 支持 反對

回復  Torchic╳小火雞

隅田川之前打lv7已經覺得有d難
之後睇lv9譜面,我打實fail ...
Leaf~A 發表於 2011/10/24 09:49

唔打一次又點知會唔會fail呢
回復 支持 反對