打印 上一主題 下一主題
收起左側

[問題疑難] 2Change

我想你地提供一d吉他.麼c ge MOVIE同埋講下轉咩好thx
單選投票, 共有 8 人參與投票
87.50% (7)
12.50% (1)
您所在的用戶組沒有投票權限
回復

見得閒無聊 幫下你啦xd
不過我唔係玩過魔師同吉他好耐
只可以講佢地既設定
要視乎你自己既喜好而決定邊種職業好...

吉他:
屬性為水, 所以要用一粒水精靈石輔助技能多, 用處亦廣, 可以幫自己或幫隊友, 藥水消耗比魔法師少
[惡魔的演奏]基本上係必學技能, 相信我地既所有吉他手都有學. 特點係用一次之後持續攻擊怪物, 最多維持10秒左右.
而其他技能點數可以分成3種點法:
1) 奶媽, 補血技能點到最盡, 即可以同時補自己同補隊友, 通常會再學埋其他輔助技能如[心之聲]
2) 獨行者, 就係以上既相反, 唔補隊友血, 多出既技能點數用於加強打怪技能/傷害, 或學習水魔法; 可以同3)並存
3) PVP打手, 有學水精靈魔法, 除左打怪之外仲可以玩pvp (需要參考埋下面既水魔法分析)

適合以下人士:
- 鐘意幫助其他人既人, 因為吉他手既輔助技能絕對比魔法師多
- 鐘意打怪時談話或做其他野既人, 因為[惡魔的演奏]禁左一下最少有7秒空檔
- 鐘意_機既人, 因為[惡魔的演奏]不會移動, 整_機腳本非常容易

魔法師:
可以視為遠距離戰士, 高傷害係魔法師同吉他手既明顯分別
分成風火地水, 4種唔同屬性魔法, 各有特點要注意既係1轉同2轉雖然技能一樣, 但設定上有d分別, 以下講既都係2轉
(參巧網址: http://forum.gamer.com.tw/Co.php?bsn=10616&sn=91649&sum=5539&min=0&this=5541)
風:
+前方距離遠
+出招最快
+傷害段數多
-但面對太多目標時傷害下降最明顯
-精靈石貴(因為最多人玩風法)

火:
+傷害極高, 當其他屬性魔法要用兩三招殺死同級怪物時, 火魔法就能夠用一兩招秒殺
-壞處係距離近
-出招慢(參考網址話火出招最慢, 但我覺得地出招更慢, 可能只係感覺)
-冷卻最耐, 岩岩轉職只有6個技能唔夠用
-而且火之祝福貌似除左增加火屬性之外就用處不大, 另一效果係+火傷害, 但等同拼圖既火傷害(物理攻擊時)
-目標最少

地:
+範圍廣, 兩招主中攻擊前方, 兩招能夠攻擊前後方
+傷害高
+石頭武裝也令自己同隊友受到既傷害減少
+覺醒技能出招最快
-壞處係出招慢
-傷害段數最少
-冷卻耐(唔記得岩岩轉職夠唔夠用)

水:
+II技能中, 3招可以攻擊前後方
+Y軸(即上方)傷害範圍最高
+冷卻時間最快
+目標最多, 面對多目標時尤其出色 (冰風暴II打出既傷害, 無論目標只有1個或最多既9隻, 傷害一樣!)
+雖然吉他手都可以學習水魔法, 但魔法師可以使用匕首, 而使用冰魔匕首, 用魔法攻擊時有機會使目標減速, (理論上)pvp中極有用處, 亦係水法同吉他手既分別之處
-壞處係魔法泡泡I同II距離極近 (但II只要目標中左第1下, 身上有泡泡, 第2下就不論位置必定判定, 有可能miss)
-使出冰風暴時Combo計中斷, 因為傷害實在太慢, 香港彩虹島既Combo計又比其他地區快中斷
-冰風暴亦會影響隊友既攻擊, 封住怪物時, 隊友無法對怪物造成任何傷害, 但有d怪物例外
-精靈石貴(因為要同吉他手爭精靈石)
-有冰魔匕首前同吉他手分別不大, 甚至睇上黎比吉他手弱, 因為少輔助技能

有別於其他有多種武器技能既職業, 唔建議魔法師進行雙修, 因為精靈石只集中一種屬性, 但第時鬥獸場精靈石出現左, 雙修法師絕非不可行

適合以下人士:
- 鐘意連技, 攻擊段數多, 或pvp單對單既人 (風魔法)
- 鐘意秒殺怪物, 或組隊pvp既人 (火魔法)
- 鐘意防高唔易失血既人 (地魔法) (地魔法pvp能力其實不錯, 但需要有一定技術才能發揮)
- 鐘意同時打好多怪物既人 (水魔法) (理論上水魔法pvp能力都唔錯, 但未經實驗)
- 鐘意多種玩法既人 (不定時洗技學另一種魔法 或 雙修)
回復

見得閒無聊 幫下你啦xd
不過我唔係玩過魔師同吉他好耐
只可以講佢地既設定
要視乎你自己既喜好而決定邊種職 ...
雪貓 發表於 8/6/2011 04:22 AM

你咁得閒既~囧~~~
好詳盡>口<
回復

你咁得閒既~囧~~~
好詳盡>口
003300 發表於 8-6-2011 10:16

使用了[識少少扮代表稱號書]物品。
回復

回復 4# 雪貓

我睇YOUTUBE果時 v 有音樂大師!?
http://www.youtube.com/watch?v=afD5jcPJ3LE
回復

回復  雪貓

我睇YOUTUBE果時 v 有音樂大師!?
ryanpun210 發表於 8-6-2011 16:42

副職黎
唔洗諗
國服都仲未出
而且第時有逆轉職功能
俾點就可以由3轉變2轉 2轉變1轉
所以唔洗為左副職而玩自己唔鐘意既2轉
回復

thx a lot
回復

雪貓乜都知......
回復