查看: 11964|回復: 111
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[機評攻略] ★★原創解說- 迷惘天{剪} [內有小量心得] BY木拉布拉加

★★原創解說- 迷惘天{剪} [大更新介紹!] BY木拉布拉加[[onion_55]]
前言:大大隻,驚你地睇唔到-3-

本貼花了很多心機同時間,, 希望能給大家2-3分鐘既娛樂,,
所以希望大家用一個小小既回覆支持,, 因為其實本貼都係想為
大家娛樂和輕鬆下,, 你地睇得開心,, 我又貼得開心。

本貼內容如想轉貼請向本人告知,,
其實都唔知貼唔貼好,, 因為次次都好小人回應,,

令到自己覺得花果幾粒鍾好似白費...
點都好,, 希望大家支持下,, 我會貼更多好用好好既貼。

本貼百份百人手自家打字,只有小量既圖轉貼致暴網,,
加上,, 今次內容大番新... 我會獨家拍第一次既SD片,,
其實我諗大家係巨商有時都見過我,, 因為我都時常貼影片和貼子給大家..

迷惘天 / 迷惘金
出場系列: SEED高達 外傳

這機屬性是B剪機, 仲3命, 加上有隱形武器, 攻擊力隨著武器效果而上升,
是一架不錯的B剪機, 這貼會介紹一下這機, 運用技巧/ 解說這機 等等有關資料,
希望大家支持這機Xd

'
迷惘天 / 迷惘金

使用心得: (個人意見)

請記住這是剪機, 你目的是打包和整亂對手
這機必須好好善用3武的隱形武器, 大家可以使用3連隱, 但個人認為大量使用boots的,
其實不用3連隱也可以很強, 3武之後加強了自身攻擊力, 但射的時候記得射準D.
因為唔好哂左3武這武器加強攻擊力效果. 其次2武彈比較不多, 如射得唔準又會哂子彈,
玩剪機既朋友友如想玩這機好. 希望大家著重走位技巧和射擊方面,
1武可以使用. 但係不好太過份利用. 1武連武可以咁做: 1x2/3 再轉2武慢慢射
這機如好好運用你d跳躍同3武隱形, 可以連拳機也捉不到你. 打大機也不錯. 但包重就很吃力.
都係果句. 好好善用這機武器就可以成為戰場上 攪亂對手的機. 如大家想進一步知道有關資料請拉下
{個人意見 只屬參巧}

何以見得攪亂對手的機? 目的其實是煩人. 剪機隨左打包之外. 要做起煩的作用.
講一講貼士比大家吧. 玩剪機的朋友仔, 記得著重對手和自己的距離!
點解呢.? 記得這金句吧. 我也常常地記住/使用
就係 剪機愈比人埋身你死的機率就會增加, 玩剪機的朋友仔要不斷使用走位令敵人捉不到你才是剪機.
也記住這道理吧 : 比拳行近自己一半. 自己就已輸一半. 可能講發有點錯誤. 但如果你是剪機高手我諗你都會輕易
閃避拳的埋身攻擊. 但也說說比新手們參巧吧. 其次.多使用建築物保護自己, 令對手看不清究竟你在那.
整合以上很多重點. 就可以大大發揮這機的突姓。

6圍對B機黎講剪是不錯了
加上是合機關係: 有強3點的變化,

加點方面:

個人建議2血1攻
加2血可對向量上升, 加攻擊的目的是大大增加3武效果等重要性
如果你是剪機高手:
可以2攻1血. 但我不讚成的就是全加攻擊力.
就算你是剪機神手我也不建議, 剪機如是中場的指揮官,
不是拳機咁主力攻擊, 如全加攻, 連自己的命/血也不保. 仲可以點樣打中場輔助呢.

都係果句:
沒有加點是正確的, 可能你加哂切加哂機動也可以很強,
以上加點只是個人提意, 玩家可以無需根這加點 技巧.

2武保彈是大約1秒補充1發指彈.
3武可以使用隱形等效果 (當使用這武器時 攻擊力會上升, 但防衛會下降)

小小場地心得:
如在東京場,
玩者首先可以善用建築物再其攻擊對手.
有3武的幫助. 可以用來攻擊. 如比拳機捉的話. 請快搵對友/跳高更高的建築物
3武其次也可以減輕拳機捉你的機會率. 請記住這是剪機, 你目的是打包和整亂對手,
開頭其實也曾經說過有關使用技巧, 請玩家緊記重點唷.

如是平地如內部.
遊戲開始時候請快快找建築物. 其後打包慢慢準確的跳高隨後射.
但你認為你和對手之間很近的時候. 你可以用3武達致隱形效果, 再慢慢射對手/走位有關敵人的背部.
以會心一擊來攻擊 (新手不建議使用, 如對剪機有一定經驗者才 建議用)

PS甲有時候真係好有用.
對實彈防衛增加. 但是雖然是有這技能, 但玩家都保留下血命.
冇75%的準成度也不要和實彈機碰頭.
大技是近距離必殺技. 可以達致保護作用,
例如: 比拳機放血的以保護作用. 人地被開了也不要著驚
因為你的目的是停止對手放血

圖像參巧:

唔該哂FAITH啊斯蘭幫助拍攝相片!

玩家問答回報區: (大家可以在回覆增設有關問題 小弟會在這回報區一一解答)

問者Q1: 咁姐係這部機好唔好用.? 合唔合好呢
小弟    : 這機十分好用, 首先是有3命, 大大加強了機的生存率.其次是有3武這效果,
            可以使用3武作攻擊/保護之用. 其次技能PS甲也不差, 對實彈攻擊力防衛也上升.
            好多場地/公會戰也很有用. 以整亂對手/殺包之用. 打愛美/啊布 攻擊力也可覲,
            但打包重因有技能關係不較痛. 但這機壞處也有, 1武武器斬既時候比較慢.
            2武要加強準成度. 唔係就會好哂子彈. 重合黎講 這是不錯的機, 我建議合
請問你係唔係手描架?
射得好準呀!!
湯渣 發表於 4-10-2009 11:53 AM

手+自動
我想問下死神得唔得?定係得閃電同金色機天得?
Lazy基" 發表於 4-10-2009 10:53 AM

應該唔得

設計圖等資料

送上影片:
自家拍攝希望大家喜歡,
這是介紹貼, 希望大家不好討論我方/敵力邊隊唔好.
{HQ}會比較清

仲未完! 下低仲有[[onion_55]]

評分

參與人數 2樂點 +60 收起 理由
五月霜 + 50 重覆審閱
神探飛機頭 + 10 原創內容

查看全部評分

回復

最後3連隱教學:
轉致皇朝

這貼可能有人支持可能有人反對,
但希望大家包容下小弟既付出都是為了分享給大家,
你地一個回覆推動我很大的動力''
請支持小弟木拉布拉加
得閒係game到撞到不妨可以同我SAY嗨'
係啊,係到講埋,你地回覆既時候我會抽樣把你地既回覆引用到貼中.

個人前介紹貼子
神盾高達
http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=3719172
閃電高達
http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=3733903
百式
http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=3740818&extra
沙漠高達
http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=3756842&extra=page%3D1
正義高達
http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=3761673&extra=
迷惘天 - 強烈更新貼子
http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=3763480&extra=
自由高達
http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=3781193

又有好野~
一定要推
傲=] 發表於 4-10-2009 10:49 AM
第1 個...正...實回~!!
chicco88hk 發表於 4-10-2009 10:47 AM
木拉 又出來騙分了 [[onion_46]]

雖然這些分是值得送的= =
為勝利而戰 發表於 4-10-2009 10:47 AM

支持呀~~~~
jeffex12 發表於 4-10-2009 10:47 AM
我想說一樓個張模型相係金色天密娜而不是金色天囧
五月的雨 發表於 4-10-2009 11:59 AM
請問你係唔係手描架?
射得好準呀!!
湯渣 發表於 4-10-2009 11:53 AM
回復 支持 反對

支持一下我的好友 木木 ~.~
加油

友情的一頂
回復 支持 反對

支持呀~~~~
回復 支持 反對

木拉 又出來騙分了 [[onion_46]]

雖然這些分是值得送的= =
回復 支持 反對

第1 個...正...實回~!!
回復 支持 反對

又有好野~
一定要推
回復 支持 反對

頭像被屏蔽
最後3連隱教學:
轉致皇朝

這貼可能有人支持可能有人反對,
但希望大家包容下小弟既付出都是為了分享給大家,
你地一個回覆推動我很大的動力''
請支持小弟木拉布拉加
得閒係game到撞到不妨可以同我SAY嗨'
係啊,係到 ...
gashfire 發表於 4-10-2009 10:45

我想問下死神得唔得?定係得閃電同金色機天得?
回復 支持 反對

迷惘天....
佢既隱形射令我很討厭他-.-
回復 支持 反對

支持呀[[bao_36]]
回復 支持 反對