查看: 10239|回復: 32
打印 上一主題 下一主題
收起左側

關於時光機的諗法

樓上
理論上
當你快過光速
你o係時間線上係唔存在

而且要到達光速
你ge靜止質量一定要係0 係非0不可
你想超越?
咁你ge質量會點呢?
理論上
根本就唔可行

評分

參與人數 1樂點 +5 收起 理由
守衛~朗 + 5 很好的意見

查看全部評分

回復 支持 反對

而家冇可能
又唔代表以後冇可能既

n年前人夠話冇可能上到太空
最後咪又係上左

n年前人夠以為地球係正方型
但係咪又知係圓型- -

如果你想去將來既話
以後可以有可能

整到一部穿梭機
只要圍住地球飛
比地球自轉既 ...
KiNgX_D 發表於 3-8-2009 22:07

唔好亂講野
你所謂去"未來"ge方法
哄係利用左人對時間ge定義同埋相對時間所產生ge錯覺
回到過去ge方法就更加係荒謬= =

真正要打破呢個時空ge限制
我地係要超越唯一ge絕對速度 光速呀大佬= =
而要達到光速 我之前已經講果n次,使者上面都講左, 理論上你ge靜止質量要係0
做d乜野可以咁大幅度改變到自己ge質量?
將佢地變晒做能量
咁意識ge保存就係一個問題
當然,要點o係控制底下變做能量,然後再控制團能量已經係一個問題

至於你話人類自大?
我唔知係你自己自大地認為人類好自大
定還是係你太天真= =

評分

參與人數 1樂點 +10 收起 理由
守衛~朗 + 10 很好的意見

查看全部評分

回復 支持 反對

我認為有可能
現在不是以理論來驗證將來所發生的事情,,任何事情都有可能發生

以人類的知識界限,,人類所認識實在太渺少
現在的人以為自己的知識相當豐富..但人所認識的只是世界的一部份

可能上述所說,,你們會認為我 ...
Kelvin11131 發表於 11-8-2009 13:06

你諗到辦法o係可以控制到ge情況下將自己分為無數光子/微中子
然後再控制佢地ge活動再算啦

btw
理論上光速粒子靜止質量係0
呢樣已經講過好多次

你點樣將一個有質量ge人變成一堆冇質量ge粒子?
用質能轉換?
你點控制能量ge流向?
去到另一個時空又點樣重組?

呢個已經唔係邊個知將來ge事ge問題
而係時光機剩係理論已經違反左最基本ge物理定律
26# keeken2005  

現今的世界不代表沒有出未來人

就算回到過去,,當事人會大事宣佈自己是未來人嗎?

即使當事人真的到處跟人說自己是未來人

但有人會百分百相信嗎?最多只是半信半疑

不論世上有否未來人都好

現 ...
Kelvin11131 發表於 11-8-2009 21:04

就算科學有太多不能解釋及不能盡信的地方
事實就是事實
難道你會告訴我
為什麼未來1+1不可以等於3嗎?
若然有,自然吾止一個,應該係一隊
若自的出現,佢所講既預言應該都係一一証實..
只係,我認為,要透過高於光速並令身體可承受,實屬困難
keeken2005 發表於 11-8-2009 21:33

理論上呢個時空可以有ge最高速度就係光速
你可唔可以快過光速都係一個疑問
回復 支持 反對