查看: 70000|回復: 144
打印 上一主題 下一主題
收起左側

九型人格測試(08年4月4日UPDATE左新野)

琴晚發現星期日檔案係度講
半年前接觸過下 我係7號人格
以古芒星術為基礎
大家快d做下 了解下自己   再了解人地 明白點同人相處(雖然天生性格不能泯滅 但係建議15歳以上先至好做 因為15歳以下心智唔成熟 直接d係幼稚  好易被其他野影響左  15歳以上先做啦

180條必準test    做法係覺得哥個statement岩 就抄低number   抄完有得對的  唔明再問
http://hk.geocities.com/huskycss/special/enneagram.htm  比較煩 要自己計分  連埋分析同每型人格特點
有埋男女配對=.= 9號仔最受女仔歡迎  2號妹最受男仔歡迎

快d ge test 短d    但係建議做180先  e個未必準
http://www.geocities.com/gadogry/e_test1.html  佢幫你計埋分   有幾個人格好易混淆入面有講到架

再附加大量資料 包括九型人格各有ge特點 例如說話速度 方式 身型 聲調 行動速度 反應都齊  甚至有男女之間不同號碼組合出現頻數
有幾個人格好易混淆入面有講到架   覺得好易分入黎睇    我係共型七號仔lor     
http://www.stephen-kg.com/3/9/

新野 08年4月4
估唔到一年之後大家都仲咁湧躍咁黎做個TEST
繼研究星座同埋相學之後 我又返左黎九型人格
又有一個勁野  係英文版 但係超準
http://similarminds.com/advtest.html
比多個中文TEST大家    http://www.bt4u.com/calls/analysis/analysis4.jsp

原來每個人至少有3個型態   會係唔同情緒  場合  壓力 之下表現出黎   有前進 有後退

評分

參與人數 1樂點 +5 收起 理由
陰陽座粉絲◆嘉 + 5 精品文章

查看全部評分

回復

無呀 第一條link無死到喎 我上到喎 個標題仲係曼聯

無錯 你可能做到2隻人格  你係附加資料度可以睇到   有幾個人格好易混淆左
就算有2個 其中一個一定係你後天學返黎ge
回復 支持 反對

係架   你其中一個係受後天影響左  好似1 同4都係易混淆ge一個 你睇返我last比哥個網  有講到點樣再分
如果再分唔到 睇黎你真係要上哥d course先幫你分到  因為如果你係都覺得自己係ge都無人有你法子

但係我識到人係好明顯係1  好明顯係4架     或者你試下 有d唔好強行揀  
因為你有d題目係可以唔填架  但係唔好唔填咁多咁解
回復 支持 反對

喂 上面哥個 你其實仲未有結果=.=  
咩混合姐.... 都話得一個係天生 唔好玩啦@@
如果真係分唔到 我覺得你應該做180條哥個喎
回復 支持 反對

四號仔大部份都好準架 因為四號人格獨特
覺得自己哥套一定係岩 所以唔會學其他人格ge野返黎用
而其他人格就好易學左人地  所以你地做唔到一個出黎
但根據我經驗
我哥班人 form7  其實有返咁大個做 係無人唔準架喎
係咪你地太細個或者唔用心做  因為情緒唔穩定都會影響架

我做180條哥個都係唔準架  9號10條 7號8條
但係一做短哥個   7號9條 9號得2條=.=
回復 支持 反對

如果大家做唔到一個答案 我覺得你可以再睇下邊個岩自己
同埋我last比哥個網址

其實仲有一個九星圖 寫住 你ge人格要咩人格ge人support你   邊個人格係你大敵等等
回復 支持 反對

原帖由 鋸鋸 於 2007-3-6 21:31 發表
第一型: 2分
第二型: 5分
第三型: 3分
第四型: 6分
第五型: 3分
第六型: 2分
第七型: 4分
第八型: 2分
第九型: 5分

之後點睇 = =  ?

佢話要近8分呀好似
咁你最近8分ge係四號喎
咁你去睇下四號係咪最岩自己

點會次次唔同架=.=
你有無聽佢講 要個人好平靜哥陣做呀
回復 支持 反對

其實某程度上 知道人地咩人格
仲可以用哥個黎攻擊人地
回復 支持 反對

原帖由 YSASU 於 2007-3-22 21:35 發表
我係第5型呀
覺得都好中呀!

係呀 通常5號一野就中  仲係中到好應 其他型會好低分  5號就一支獨秀咁飛左出黎
我家姐都係5號 同學都有4個係

記住呀 無雙重人格架 有一種一定係受左自己後天影響
認真d or冷靜d or大個d先再做
回復 支持 反對

原帖由 無限Feeling 於 2007-3-24 20:46 發表
我係第1同第9型=.=

一號同九型係對立ge 無可能一齊架
九號人格係香港好多人都覺得自己係
因為好多青少年都選揀逃避事情  學左九號人格返黎
所以其實好多人都唔係九號 我開頭都以為自己係九號 但係其實係7號 9號係學老子思想學返黎 唔係我本身有

做多幾個test啦 會準d
回復 支持 反對