樂古Nakuz

標題: [SDVX連動計劃] FLOOR INFECTION 7月23日Pop'n & RB復活 [打印本頁]

作者: XJX    時間: 8-6-2013 01:28
標題: [SDVX連動計劃] FLOOR INFECTION 7月23日Pop'n & RB復活

應火雞大既建議,在下開帖同大家討論呢個新event。

舊歌復活,曲目同第1、第3彈。

舊歌復活,曲目同第2、第5彈。

舊歌復活,曲目同第1、第9彈。

舊歌復活,曲目同第6、第7彈。

舊歌復活,曲目同第6、第8彈。

第九彈New

jubeat果然傳首True Blue畀SDVX。

對象歌曲:

===============
Ray / 超良曲
Gott / SDVX LV15入門。jubeat應該會好多人中意呢個稱號 XD
Unicorn tail / 咦竟然比IIDX AC先有?

過去對象曲:

第八彈

對象歌曲:

MANDARA / SDVX入面系高速交替譜面,唔知入GITADORA會否保留
無關配圖

デストロイマーチ /  空氣
Joyeuse / 呢首真係無預會入GITADORA,期待睇下點樣rearrange

第七彈

對象歌曲:

届け!シューティングスター☆ / 空氣
VERSUS!! /  空氣
金縛りの逢を/ 元祖3 BOSS之1

第六彈

對象歌曲:

Smile / 空氣
Sakura Reflection (P*Light Slayer Remix) / RB兩首櫻反!?
Qubism / BOF冠軍隊新歌

第五彈

對象歌曲:

華陽炎 -Hana Kagerou- / 源屋 feat. Kuroa* / 凜花+kimono prince?
ませまてぃっく♥ま+ま=まじっく! / かめりあ feat. ななひら / 電波歌
C18H27NO3 / Team Grimoire / 魔女曲,推薦

第四彈(?

第三彈

對象歌曲:

レトロスペクティビリー・メリーゴーランド / はるなば / 6/25/36/44 詭異遊園曲。推薦。
draw!!!! / Music by PHQUASE, Vocal by あゆ/ 7/24/35/45 kuso譜面製作人供曲。
超恋愛☆エクストリーム・ガール / Music by Ayatsugu_Otowa,Vocal by みゅい /  8/26/38/46 空氣。

ジャンル名無。Key音無。Effect有。

Character追加レイシス。

第二彈New

追加三首歌:

éclair au chocolat / kamome sano / 9  節奏輕快曲
Onigo / Hommarju / 10+                      扭曲既Boss Feel
PANIC HOLIC / C-Show / 10+              小心裏拍

同樣係儲LV解禁。

=====================================
第一彈:Sound Voltex => RB

對象歌曲:
Ha・lle・lu・jah / SOUND HOLIC feat. Nana Takahashi / 3   6   9 / SDVX代表曲之一

バタフライキャット / daniwell / 2   5   8 / 雖然係初期曲但到依家仍十分受歡迎

TRIGGER★HAPPY / P*Light / 3   6   9 / BOF(最大規模BMS大會)常客P*Light提供既Happy Hardcore

香港功夫大旋風 / Daisuke Ohnuma / 4   7   10 / SDVX中analog最難曲

Max Burning!! / BlackY / 4   8   10+ / SDVX 3首BOSS曲之一

活動玩法:
SDVX每玩一次,結束時即會儲gauge升LV。前2首無條件追加,后3首分別在玩完第2、5、8回SDVX后追加。簡直係KONAMI既良心。嗯。

SDVX大部分歌每個難度都會獨立配圖,今次聯動RB亦保留了此傳統,每個難度一幅圖。可以參見六神大既post

給第一次玩SDVX既RB玩家的建議:
1. 第一首LV4以下,第二首LV8以下會比較保險。
2. HI-SPEED調整方法係Start+扭其中一個Analog。
3. SDVX同RB都有既歌有Flower、Sakura Reflection、UNLIMITED FIRE、Daily Lunch Special、Broken、Diamond Dust、Second Heaven、smooooch・∀・、凛として咲く花の如く等等……

Warning!已修正
目前解禁有一個Bug:如果直接解禁到Max Burning然後再玩RB,已解禁歌曲可能唔會出現。參見nico
對策係途中走去玩下RB,唔好一次過解完全部歌。

作者: Torchic╳小火雞    時間: 8-6-2013 02:24
問題(舉手
為何保險的方法是第一首LV4以下 第二首LV8以下
之前SDVX的「新手兩曲保證」不在了嗎?
作者: XJX    時間: 8-6-2013 09:41
問題(舉手
為何保險的方法是第一首LV4以下 第二首LV8以下
之前SDVX的「新手兩曲保證」不在了嗎? ...
Torchic╳小火雞 發表於 8-6-2013 02:24

因為稱號冇左,在下唔確定仲有冇新手保證。如果有人知道煩請告之。
作者: Torchic╳小火雞    時間: 9-6-2013 20:36
Lv7以下譜面 救済措置追加
TRACK CRASHになってもプレイした譜面がLv7以下であった場合、SAVEDの有無に関わらず次のステージへ進めるようになった。

睇黎係類似IIDX咁
玩lv7或者以下就算track crash都仲可以到下一關
作者: XJX    時間: 9-6-2013 20:44

睇黎係類似IIDX咁
玩lv7或者以下就算track crash都仲可以到下一關
Torchic╳小火雞 發表於 9-6-2013 20:36

比上作對新手更friendly,希望多D新人玩。
作者: Torchic╳小火雞    時間: 9-6-2013 20:45
我都係咁話

雖然當玩家要開始打lv8或者以上既時候 個保證系統就會開始冇用
作者: 六神綱    時間: 1-7-2013 22:14
係時候更新一下呢個帖的資料呢

第二回的FLOOR INFECTION呢(茶

今次三首都唔係好識
作者: XJX    時間: 2-7-2013 16:58
係時候更新一下呢個帖的資料呢

第二回的FLOOR INFECTION呢(茶

今次三首都唔係好識 ...
六神綱 發表於 1-7-2013 22:14

今晚會更新(大概
作者: Torchic╳小火雞    時間: 2-7-2013 21:40

那我去準備版頂部的圖片
不過我大概要明天才有時間...嗯...
XJX大可以考慮開多個新帖說POLICY BREAK / 段位
或者與這個帖子放在一起 / 放在你的SDVX討論帖上也可

================================

另外明天大概會多了一些人去玩RB 一來玩新歌 二來應該有SDVX玩家要解苦草RMX
同樣地 SDVX也會有很多人打 大概
一來是FLOOR INFECTION吸引了RB玩家去玩
二來是段位
作者: 六神綱    時間: 2-7-2013 23:48
那我去準備版頂部的圖片
不過我大概要明天才有時間...嗯...
XJX大可以考慮開多個新帖說POLICY BREAK / 段位 ...
Torchic╳小火雞 發表於 2-7-2013 21:40

我都係等開門算....兩邊都想解

至於pop'n......由佢吧,我自解完RUNRUN都未試過有一日煲pop'n
作者: XJX    時間: 3-7-2013 00:01
XJX大可以考慮開多個新帖說POLICY BREAK / 段位
或者與這個帖子放在一起 / 放在你的SDVX討論帖上也可
Torchic╳小火雞 發表於 2-7-2013 21:40

第二彈更新完畢。

POLICY BREAK以及段位我應該會放在SDVX帖上。聽日注目點為各段位歌曲,我會儘快更新。

FLOOR INJECTION第二彈解禁速度據聞基本同第一彈。
作者: Torchic╳小火雞    時間: 3-7-2013 21:28
FLOOR INJECTION解禁速度的確跟第一彈一樣.........

..........................咦?
作者: XJX    時間: 4-7-2013 00:57
FLOOR INJECTION解禁速度的確跟第一彈一樣.........

..........................咦?
Torchic╳小火雞 發表於 3-7-2013 21:28

聽聞係8 credit全解禁。
作者: Torchic╳小火雞    時間: 4-7-2013 22:04
不是聽聞
而是真的8鋪解禁

所以說SDVX還真的很有良心(相反望望jubeat...
作者: 六神綱    時間: 4-7-2013 23:18
不是聽聞
而是真的8鋪解禁

所以說SDVX還真的很有良心(相反望望jubeat...
Torchic╳小火雞 發表於 4-7-2013 22:04

LV1 2鋪

LV2 3鋪

LV3 3鋪

所以就8鋪

不過我每升1個LV就玩1次Rb, btw,想check自己POLICY BREAK應該只有拍一拍卡去呢個SDVX部機去 check

唔駛入錢一路禁start去到某介面就見到PB條巴
作者: XJX    時間: 5-7-2013 16:16
7月10日輪到POPN。
作者: Torchic╳小火雞    時間: 7-7-2013 18:23
pop'n的話我又好像產生了些微的興趣

不過留名等睇冥REMIX入GITADORA
作者: XJX    時間: 20-8-2013 00:37
第五彈介紹已up
作者: Torchic╳小火雞    時間: 20-8-2013 20:36
呢次我真係一定要解啦
作者: XJX    時間: 3-9-2013 14:28
第六彈介紹已up。RB 2首櫻反!?
作者: 六神綱    時間: 3-9-2013 15:05
Remix版的櫻反係Lv10+

比本家更強的吧(茶

第一首Lv8,第二首Lv10+,第三首都係Lv10+
作者: XJX    時間: 17-9-2013 17:42
第七彈UP
作者: Torchic╳小火雞    時間: 17-9-2013 23:15
你地成日講金縛
其實我都未聽過首歌
今次FLOOR INJECTION 睇黎我真係要打晒出黎先得

不過我反而更加期待果三首GUMI曲
作者: XJX    時間: 22-9-2013 22:51
第八彈1F UP
作者: Torchic╳小火雞    時間: 22-9-2013 23:46
點解
點解冇冥REMIX
作者: 乂冰之魂乂    時間: 2-10-2013 15:22
要瘋狂投幣咯~ 掉死
作者: Torchic╳小火雞    時間: 8-10-2013 21:20
喔喔喔喔喔喔喔喔喔喔喔喔喔喔喔喔喔喔喔喔喔喔喔喔喔喔喔喔
第三彈復活了

我可以玩draw了喔喔喔喔喔喔喔喔喔喔喔喔喔喔喔喔喔喔喔喔

作者: XJX    時間: 9-10-2013 00:16
原來係舊歌復活。
暫且可以休息。

あれ,VALLIS NERIA去左邊
作者: Torchic╳小火雞    時間: 10-10-2013 00:28
RB玩家:阿呢 Max Burning去左邊
作者: XJX    時間: 10-10-2013 01:10
RB玩家:阿呢 Max Burning去左邊
Torchic╳小火雞 發表於 10-10-2013 00:28

2ch有人話KONAMI改緊VALLIS NERIA譜面,所以暫時唔復活,避免受害擴大(暈車意味)ww
作者: Torchic╳小火雞    時間: 12-10-2013 01:34
終於覺得那個轉圈位是無理的嗎?

=====================================

因為第三彈復活
所以又打了一陣子的SDVX
嘗試把HS加到上700 終於把大部份曲子也看得清楚了
感覺還可以clear很多lv14
低lv的話 因為HS提升而可以提升精度
不過vol反應不及還是會甩 在高HS下要UC還是有一定難度

再不過
我仲未過到usateiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
作者: XJX    時間: 12-10-2013 02:33
再不過
我仲未過到usateiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
Torchic╳小火雞 發表於 12-10-2013 01:34

最近再玩過usatei,覺得確實有D難。
先前誤導你話唔難,sorry ar <(_ _)>
作者: Torchic╳小火雞    時間: 12-10-2013 03:37

唔係話誤唔誤導既...
我反而係一直都唔信你 明明首歌真係咁難

開始識d片手...勉強可以碌過去
不過唔識將隻手係vol同鍵盤之間隨意轉換(例如最後段
由100%跌到4x%死左

========================

再另外發現到既一個問題
我發現lv15真係好難...
好多人話AA易於是走去試...玩左三次都係空血
作者: XJX    時間: 14-10-2013 17:41
唔係話誤唔誤導既...
我反而係一直都唔信你 明明首歌真係咁難

開始識d片手...勉強可以碌過去
不過唔識將隻 ...
Torchic╳小火雞 發表於 12-10-2013 03:37

玩過IIDX既人可以試下Gott,keyboard比AA難analog比AA簡單。
作者: Torchic╳小火雞    時間: 14-10-2013 20:45
但係我AA連keyboard都唔係好掂
同Xepher相比實在好密

嘛 先試好了
作者: XJX    時間: 16-10-2013 18:51
10月18日-25日
I'm so happy 復活
作者: Torchic╳小火雞    時間: 16-10-2013 22:43
說實話我也沒有開過第四彈 不論是FLOOR INJECTION還是POLICY BREAK

再不過我確實對jubeat沒有興趣...嗯...
作者: XJX    時間: 17-10-2013 22:37
說實話我也沒有開過第四彈 不論是FLOOR INJECTION還是POLICY BREAK

再不過我確實對jubeat沒有興趣...嗯... ...
Torchic╳小火雞 發表於 16-10-2013 22:43

你竟然對jubeat沒有興趣...我一直以為你主修jubeat。
作者: Torchic╳小火雞    時間: 17-10-2013 22:52

之前係
宜家已經好少玩
反而將d錢集中晒係IIDX同GF度...其次係pop'n同SDVX

==========================================

不過講起上黎
我都好耐冇打過pop'n 今日見到VZ部pop'n冇人打先至去打一鋪

作者: XJX    時間: 26-10-2013 00:14
終于輪到RB了
各位有興趣既話可以試下苦草w
作者: Torchic╳小火雞    時間: 26-10-2013 03:14
苦草...
黃譜的話我還可以試
作者: XJX    時間: 18-11-2013 19:23
呢個post似乎無乜存在感w
11月20日新聯動updated
作者: 六神綱    時間: 21-11-2013 19:43
KAC嗰D課題曲...點解可以跌得咁快wwww

次次都係打到第一首,第二首憤死,好幾次第一首打到1x~2x%,真係作死

freaky freak打到手殘,勉強72%過左

taboo tears you up 2008又係衰殺尾,次次都係6x%

難的lv14...不敢正視
作者: XJX    時間: 21-11-2013 22:06
freaky freak系難,唔駛勉強打。
taboo tears you up 2008最後直角左右分業應該ok?
作者: 六神綱    時間: 21-11-2013 22:55
我諗taboo tears you up 2008係譜面上有點意味不明

Playing with Fire完全唔識打
作者: XJX    時間: 23-11-2013 00:16
我諗taboo tears you up 2008係譜面上有點意味不明

Playing with Fire完全唔識打
六神綱 發表於 21-11-2013 22:55

Playing with fire十分難,我都唔識打。
作者: XJX    時間: 10-12-2013 22:20
12月11日
pop'n
FLOOR INFECTIOON & POLICY BREAK (理科系女子)復活
作者: XJX    時間: 26-2-2014 23:40
1F updated
2月28日開始復活第6第8彈。
作者: XJX    時間: 17-4-2014 23:47
1F updated
4月18日POPN & RB復活
作者: 六神綱    時間: 18-4-2014 18:51
係咁復活沒新曲....

其實很悶的說_( з」∠)_
作者: XJX    時間: 19-4-2014 14:39
係咁復活沒新曲....

其實很悶的說_( з」∠)_
六神綱 發表於 18-4-2014 18:51

今個星期SDVX就以復活為籍口,一首新歌都無加 @_@
作者: XJX    時間: 30-4-2014 22:55
#1 UPDATED。今次復活jubeat同RB。
作者: XJX    時間: 10-7-2014 01:01
#1 UPDATED。今次復活Pop'n同RB。

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://htmlart8cle138www.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2