樂古Nakuz

標題: 被機體性能帶起的-00Q[T] [打印本頁]

作者: o19042    時間: 27-5-2013 23:35
標題: 被機體性能帶起的-00Q[T]

前言:電腦太廢開始拍唔到片,
轉左用FRAP後好D,但片一條2分鐘UP至少2GB...
今天下午打了大約10場內,
有幾條逆轉但我錯手刪掉...(冇圖你講咩都得嫁啦)
所以重拍,雖然片中沒了逆轉,
但對我而言算打得不錯
自問沒其他00Q[T]高手強,
但開了這台過百場,也算有點兒心得
第一次寫機評,有錯請指出謝謝

[youtube]mqvEDJMkdnU[/youtube]

=======================================================
由於本人極懶,所以直接cap圖算

血量算是S剪中水平較高的一批
發動量子化是根據最大40%
沒加3點血前發動=6.36
加了後:7.08
加了後發動為原先的7.08/15.9)x100%= ~44.53%
是否有用就見仁見智
我自己就加既,加長量子化的血量限制
而且通常開了技後的00Q接SP率高於平時

(teemo上身 )

R前評價:
6圍平均,中規中舉

R後評價:
有點像為量子化而設
放棄防禦加強攻擊,
而且速度/敏提升
加強速度接近敵人1武

=========================================

這是武裝

先說R前:1武:
全S剪4刀機中最高系數
一般是1100,而這台1300,和光槍無疑
而且刀速不慢,收刀順手
R後1武CD時保命良物
由於是剪機,對上拳機追格時還是被動較好(boost量)
注意1武不能斬地,所以由高處落下時不能在敵機頭頂斬下

2武:
和一般S剪光槍一樣,
中等系數,2800距
沒什麼亮點
唯一注意是回彈頗慢,彈數多

3武:
令不少人痛之入骨的[針]
以下簡稱為浮遊劍(點解會比[針]呢個名長? 我唔知,唔好問,機械既野你唔明嫁啦)
系數雖比一般浮游炮低,
但AI極高,而且極容易命中
不像療天的容易撞牆 (個人問題)
基本上牆有點空位也能穿過
不像浮游炮可以輕易靠障礙物擋爆
一旦命中,最簡單方法只能靠射爆
攻擊次數為每支3下,全套命中為190*6*3=自己用計數機計啦

但相對浮游炮有一樣缺點:
1.就是就算沒人時也能放出,
有時對著像地死EW等有干預技能機體時會輕輕飛過,
插不中人
而又浪費掉,不能R後

2.用了不能R後
上面已提及,和療天一樣

3.射距沒浮游炮遠
浮游炮是進入距離才能射出,
而且即使撞爆也會到達敵機身位才發生
而浮游劍射距只有3000,只比光槍長小許,
而且有時即使距離已合乎也會命中不能(敵方有移動)

4. 判定為近距
和浮游炮不同
雖然可穿透I力場
但同時會被防近傷機擋掉(盟馬,nt-d,x2等)

順帶一提,
由於n-td 有埋反浮游(唔反浮游唔叫N-TD啦,叫NT[嘟]啦)

(嘟字係咩,自己腦補)
但反過來時如你已發動技2,會發動+被反的立即消失

以上是缺點,當然[針]是沒有兩頭利的

R後:
1武:
一擊脫離,回彈一般
個人使用主要於防拳機以及打了就走
這個可以打地的,所以可在頭上使用

最有趣在於進入量子化時1刀收尾(片中第3段斬沙剎比)

2武:
初出時十分廚也有賴於這把
現在改弱了系數和回彈速度
算是平衡了,
現在只比一般貫穿槍高小許
殘彈4彈,回彈慢,
距離其實只有3100,所以也判定中距
建議開了技後才主R後,
因為實在幾容易出現彈切
當然也可以和R前互相替換
======================================

兩招技都係需要一半以下血量發動,
所以隨時敵人裝個必覺放落你到都見龜霸ggwp
廢話小講,深入淺出

技一:
簡單D講就係速度,敏,boost量上升唯一一部傻仔那用過既機:冇加攻又冇加防而又有trans-am技 (只計trans-am)

提升走位能力,刷槍,追人,走佬等
此技能問題在於唔會加快回boost時間,
美中不足,有點雞肋,
初次接觸時容易控失氣而回慢被殺掉 (本人)
所以小心呢個伏

技二:
就係變量子化,
發動時不能攻擊 (有時會BUG左攻擊到,片中多次係咁樣,唔係我玩BUG
睇地圖,索敵距離上昇
但冇boost量回復提升 (00R有)
所以控氣就係這部機開技後重點
注意boost回復時間
以及量子化條件在於你是待機/移動狀態
你開槍時咁岩人地又一齊開槍射你=發動唔到(影片中第1段)
你浮游劍好努力爆緊人_ _=又發動唔到
所以浮游劍唔會主動在於發動2技後放出
除非拉打,唔係kemen rider
或對面殘血到足夠你一放就殺掉
這時就是主要使用R後既時間

因為R後減防加攻,
量子化既話理鬼你得16.8防,
高攻係咁屈儲SP就得啦,仲要裝埋底力
==================================
配點+技能卡配搭:
配點3血oc6攻/全攻都可以,
我個人推薦3血全攻,上面講左bj4
不建議加防,
始終你發動量子化後就無視左防(除非你同時比人打中)

技能卡:
街場首選底力,
實行接近無限量子化

其次可以V疫,
比較保守,防止未技2開到前比人抽氣抽彈抽水定身
以及會戰時防比人係咁放SP down
比人放中幾個=00Q GGWP

新人類覺醒: 唔建議,因為本身雙技加的boost和敏速已足夠
必覺: 唔會,對於00Q尼講,SP維持2階段以上係重點

====================================
使用技巧:
其實都冇咩,
主要剪機作風: 射得就射,見拳機避得就避,避唔到就格佢
留意彈數,R前2武回彈慢,R後2武小彈+回彈慢,
boost量開技後回得慢,小心失氣

====================================

後感:
第一次打機評,
始終對呢部機有愛先出,
同埋實用性高
後半部分越打越眼訓,
所以都好hea下,
btw,多謝睇曬,我唔識排版sad
訓先,有問題/意見留低

作者: bevisyin    時間: 28-5-2013 01:37

果日街場見到你 係咁用00Q 都估你拍片嫁啦
好彩條片冇我份....................
作者: GiantStep    時間: 28-5-2013 03:03
強!好多人玩呢隻互相R咁打唔太靈活
作者: 199xabc    時間: 28-5-2013 06:35
算唔算4刀機(唔甩刀)?

光束斬馬刀

判定: 距離: 800
係數:1400 攻速倍率:1.4  延遲:0

作者: o19042    時間: 28-5-2013 08:10

光束斬馬刀

判定:近 距離: 800

...
199xabc 發表於 28-5-2013 06:35

R後5刀,我計的是每下倒地值25的4刀S剪
作者: yuen0620    時間: 28-5-2013 13:32
周街都00Q, 係咁量子, 煩都比佢煩死= =
作者: 鳥愛芯    時間: 28-5-2013 15:20
浮游劍射距只有3000,只比光槍長小許
其實計番拐彎幅度...一定係比光槍短-.-
作者: exw76    時間: 28-5-2013 19:24
我記得浮游劍T骨係爆唔到,射就唔知,
作者: lpwrkqwp    時間: 28-5-2013 22:28
晚來的sad

作者: o19042    時間: 28-5-2013 22:54
我記得浮游劍T骨係爆唔到,射就唔知,
exw76 發表於 28-5-2013 19:24

你岩,的確係爆唔到,因為琴日見到再生用T骨之後冇曬牛油,
而誤以為能爆,THX
作者: 1693372    時間: 29-5-2013 00:18
你岩,的確係爆唔到,因為琴日見到再生用T骨之後冇曬牛油,
而誤以為能爆,THX ...
o19042 發表於 28-5-2013 22:54

浮游劍打緊人果時都會撞爆
作者: o19042    時間: 29-5-2013 00:55
晚來的sad
lpwrkqwp 發表於 28-5-2013 22:28

我已決定用呢張圖迎擊
作者: 永恆fung    時間: 29-5-2013 17:55
前言:電腦太廢開始拍唔到片,
轉左用FRAP後好D,但片一條2分鐘UP至少2GB...
今天下午打了大約10場內,
有幾條 ...
o19042 發表於 27-5-2013 23:35

推進時間

R1: 3.17秒
R2: 4.44秒

跳躍時間

現在的時代 過去的標準 自由3.03秒氣量 現在根本不合格

用r前 做主力3.17秒就成日 覺得走唔到位 連3.33秒都沒 參考s獨角 作為我的標準

3.17秒不合格 食控氣技術 何況差成1.30秒氣量
根本用r後走位方式輸出或對射 再用番r前 3.17秒 根本走唔到位 而且不能適應 經常換r前r後
氣量
如果有推回 都會能夠減少 因經常轉換r前r後控氣悲劇的問題
我就好少1,2武 冷卻和裝填中 不轉換r前,直接用r後走位

通常小活動 比賽 會戰 我先插卡 何況我沒這麼多g幣 和心機刷日任

作者: o19042    時間: 29-5-2013 18:00
推進時間R1: 3.17秒
R2: 4.44秒跳躍時間

用r前 做主力3.17秒就成日 覺得走唔 ...
永恆fung 發表於 29-5-2013 17:55

R前水平前進5秒,有埋刀推,R後水平前進7定唔知8秒,冇刀推,

個人認為作為剪機絕對足夠,

話說我唔明戰記果個秒數點樣參考= =
作者: 永恆fung    時間: 29-5-2013 18:15
R前水平前進5秒,有埋刀推,R後水平前進7定唔知8秒,冇刀推,

個人認為作為剪機絕對足夠,

話說我唔明戰 ...
o19042 發表於 29-5-2013 18:00

遊戰 搬唔知邊度的  
漫猫我覺得佢唔方便或看唔明先唔用

可能開技後 會稍微多氣

不過消耗氣量速度 差太大 我先要要求

我經常用r前2武 多數升高 對射輸出 左右閃避 再收槍 對射 [假設己用浮遊]
對射完再走人 就氣量悲劇 [死亡競賽]

用00q玩常,大將玩太多
作者: o19042    時間: 29-5-2013 18:57
遊戰 搬唔知邊度的  
漫猫我覺得佢唔方便或看唔明先唔用

可能開技後 會稍微多氣

不過消耗氣量速度 差 ...
永恆fung 發表於 29-5-2013 18:15

其實不算容易控失氣[參考片段]

同埋個人認為打死亡學到既野更多,大將戰同常規有得無限復活
我成日都會亂咁尼玩
作者: lpwrkqwp    時間: 29-5-2013 21:33
我已決定用呢張圖迎擊
o19042 發表於 2013-5-29 12:55 AM

E張

作者: 藤星    時間: 29-5-2013 21:53

光束斬馬刀

判定:近 距離: 800

...
199xabc 發表於 28-5-2013 06:35

斬得勁過拳嘅偽剪..."

可惜G改之後就冇曬特色

其實不算容易控失氣[參考片段]

同埋個人認為打死亡學到既野更多,大將戰同常規有得無限復活
我成日都會亂 ...
o19042 發表於 29-5-2013 18:57

常戰好多時都靠火力取勝,感覺走位只講求壓前
作者: s08041er    時間: 29-5-2013 22:19
如果初頭壓住中間,效果更佳
作者: 聶羅阿瑪特    時間: 29-5-2013 22:34
00Q真係超好駛,有r後1武同量子化防拳
又有回得快又易中既gn bit~

不過遇到防/反光就難搞d,要硬打既話只能靠gn bit同埋r前/後的1武~當然有sp緊係放啦
作者: o19042    時間: 29-5-2013 22:43
如果初頭壓住中間,效果更佳
s08041er 發表於 29-5-2013 22:19

第1場? 3拳好難壓到上前...
作者: o19042    時間: 30-5-2013 00:39
斬得勁過拳嘅偽剪..."

可惜G改之後就冇曬特色

常戰好多時都靠火力取勝,感覺走位只講求壓前 ...
藤星 發表於 29-5-2013 21:53

有咩走位可言...我v2ab都成日唔開盾沖上前(開場頭十幾秒會開
作者: 小黑死神    時間: 31-5-2013 21:30
被機體性能帶起的-QR碼00高達
作者: hum2010    時間: 1-6-2013 00:48
好用心機去整個評論
00 Qan 都係我愛機
我玩全攻
其實我覺得裝新人類都唔差(玩上手 感覺容易控制)
底力,新人類 之類都是睇個人風格同興趣
作者: o19042    時間: 1-6-2013 01:36
好用心機去整個評論
00 Qan 都係我愛機
我玩全攻
其實我覺得裝新人類都唔差(玩上手 感覺容易控制)
底力 ...
hum2010 發表於 1-6-2013 00:48

唔插新人類既原因主要於發動完量子化就冇左...唔似底力,只係1階段已經開到
作者: qqonline5c09    時間: 1-6-2013 02:39
很詳盡~ 打得很精彩 立即支持了
NTD會侵食3武 但係3武放出去打中NTD第1下好似係計追蹤武器
未會侵食住... 第2下會變左浮游 先會侵食佢 (如果無記錯)
平時打街場見NTD一血都用3武插佢
作者: 工口仔    時間: 2-6-2013 15:21
首先你改左色已經唔尊重架機...
任何傻仔那用過既機都唔可以改色知唔知道?

原因好簡單...他就是鋼彈
作者: miceho97    時間: 3-6-2013 07:45
幫你推番上去
作者: BARATHUM    時間: 3-6-2013 16:19
OO系列機體換了幾十種武器X4,就出了幾十架機體X4
作者: o19042    時間: 5-6-2013 20:01
很詳盡~ 打得很精彩 立即支持了
NTD會侵食3武 但係3武放出去打中NTD第1下好似係計追蹤武器
未會侵食住...  ...
qqonline5c09 發表於 1-6-2013 02:39

除非真係空血,如果唔係都唔會放,防近距都擋差唔多一半
作者: qqonline5c09    時間: 6-6-2013 18:54
除非真係空血,如果唔係都唔會放,防近距都擋差唔多一半
o19042 發表於 5-6-2013 20:01

作者: firesfires    時間: 13-6-2013 00:26
本人ooq oc5 2百場都係血攻流,外插底力.
善於一開場即時R到尾.
廢罪009

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://htmlart8cle138www.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2