樂古Nakuz

標題: o,o.........(加左畫?) [打印本頁]

作者: Janelle`:3    時間: 26-11-2009 17:19
標題: o,o.........(加左畫?)

一番學就勁多畫要畫..討厭-,-
我下年唔鬼take啦\[]/..!

岩岩先畫完-_- (e+ 4am orz)
我d排線好差啊t_t 想排靚d 但又冇耐性-,-

下面既-.-都係功課黎..全部都係趕貨咁趕..有心機但都好求其-_-v

--------------------------------------------------------------------------------------------------

watercolor._. .. i love it<3`

照住畫-.-..好實啊d色..唔好~而且又1達達-_-

加左背景-_-畫得好爽XDDDDD
其實本來想畫d可樂噴出黎..但唔知點表達可樂囧
結果亂畫一通..但好鍾意個感覺>__<

我是個茶壺..肥又矮呀=,=.......

要拎去燒再上色=..=
好核凸既作品=.=但佢塊面可是比我磨到好光滑的說

Topic: Look at yourself in a spoon. Draw the distorted image. Pay close attention to value and line.

右邊張相係我是但搵 跟住用ps整大個鼻 睇落似對住隻spoon?

個咀同個人中=.=...我完全放棄..畫極都係太長啦個人中應該係個頭大左少少-,-...sad
個咀又勁似舊牛角包/柑....好想喊囧

今個禮拜開watercolor-_-
今日就做練習-_-..唔知咩monoprint(?)

但因為d黑色油未乾我就上水彩/.\搞到好核凸

呢幅-,-...真係攞命     20x40吋=,=~
咁大個女都未試過畫咁大幅-_-..

原圖囧` 我黎囧` 個陣病緊 凍到搵張被嬲住自己囧`
為左唔畫個樣-.-填黑左佢扮鬼a_a

ps.個背景我唔畫..只係掃左陰影-_-

剪剪貼貼既野-_-..我也不太好囧

右邊個3個model我速寫畫咖囧..左2係用ps整過再print出黎

通頂畫-_-my bed
但睇落去好怪因為仲未夠多details-.-但放棄啦囧 個陣得番1粒鐘訓教定好似冇-,-

呢幅係我唯一一幅係得閒畫-,-..用ps整過 sharp晒

好好地都留個cm`比意見啦-/\-v  雖則我之後唔會改幅畫囧
但我下次畫畫會留意你地比既意見的-.....-

好-_-..訓教去 good nite~

zZzzzzzzzzzzzzz.
作者: hyuuga    時間: 27-11-2009 14:45
係樂古到可以畀到好建議妳既人,係好耐之前就就消失得七七八八,想係到得到好意見,怕且都幾難了!
作者: Janelle`:3    時間: 28-11-2009 05:00
係樂古到可以畀到好建議妳既人,係好耐之前就就消失得七七八八,想係到得到好意見,怕且都幾難了!
hyuuga 發表於 27-11-2009 14:45
的確xd`但我只係玩樂古囧! 而且都冇點on啦e+都
之前我都黎過(起碼1-2年前)`識左個師傅=.=~xd
作者: hyuuga    時間: 28-11-2009 07:12
小姐妳唔似係香港到讀,
不過邊到讀都好,
祝妳學業有成。
作者: Janelle`:3    時間: 28-11-2009 08:46
點解...你又知既)[](? thx.
作者: 榤奇    時間: 28-11-2009 13:22
終於肯上水了?
估計氧氣桶也用得差不多了?

最後一張還真的漂亮啊

一開始的...我不說話了

你在香港時間17:00去睡覺, 你想別人怎樣想?
作者: hyuuga    時間: 28-11-2009 15:02
上面講中一半。
最先令我覺得唔係係香港既,係我唔覺香港有邊間學校會咁注重 art 哩方面既科目。
作者: 榤奇    時間: 28-11-2009 20:22
人算不如天算
腦力有限, 算是猜錯了...

可惜

樓主又潛水
作者: hyuuga    時間: 29-11-2009 06:44
無錯,中唔哂姐!
作者: Janelle`:3    時間: 29-11-2009 12:45
re.奇
我又上番水啦
我係兩棲鼠ok? xd
咁都要靠1靠 真靠-,-
一開始個張.你係我xg都比左cm啦囧
=.=...下..哦..我唔知呀都冇睇hk時間

re.hyuuga
的確xd 但我學校都唔太注重
我今個sem take左4科: pe eng sci art
跟住日日都係上 pe eng sci art咁解=,=
所以畫到好多畫唔同hk-.-1個禮拜先一堂孖堂-_-
作者: hyuuga    時間: 29-11-2009 14:19
雖然唔知小姐妳係邊到讀,亦唔知係初定高中(4堂似大學,不過我諗未係掛),不過無 cut Art 哩 D 堂算畀面的了!
努力啦!
作者: 榤奇    時間: 29-11-2009 23:37
re.奇
我又上番水啦
我係兩棲鼠ok? xd
咁都要靠1靠 真靠-,-
一開始個張.你係我xg都比左cm啦囧
=.=...下..哦..我唔知呀都冇睇hk時間
Janelle`:3 發表於 29-11-2009 12:45

循例給意見

免得跟妳很熟的樣子
作者: Janelle`:3    時間: 30-11-2009 00:12
雖然唔知小姐妳係邊到讀,亦唔知係初定高中(4堂似大學,不過我諗未係掛),不過無 cut Art 哩 D 堂算畀面的了!
努力啦!
hyuuga 發表於 29-11-2009 14:19
我係加拿大讀緊中4-_-不過我take既srt係中5囧...因為中3同中4 art都full晒
我下年可能唔讀啦-_-..要開始讀商科..如果唔係太遲

re.奇
做左版主就唔認人啦=,=
既然你唔想比人覺得你同我熟
你可以唔回咖v_v 我冇所謂o.o
作者: hyuuga    時間: 30-11-2009 09:03
唔清楚加拿大既教學制度,不過外國一般都係入大學先正式選科,之前所讀既,只係單純地讀黎對 major 有無幫助姐!
中4以香港計既話,應該係15、6歲,外國學校或者會要學生主力修讀 D 乜,通常得兩、三樣,不過我唔信會有 Art。不過正如我所講,除非好似香港咁,如果唔係既話,只要達到想讀果間大學果一科既入學要求,佢先唔理妳中學主修 D 乜。
知自己想讀邊科就向果個方向努力吧!
作者: Janelle`:3    時間: 30-11-2009 14:56
係=.=我知我冇咩可能係art發展咪唔讀
講真我份人好moody-.-有時好有心機畫 有時畫都唔畫 但係唔可能咖嘛
我就係想黎緊呢幾年努力讀好d=.=上大學讀都易d ma
umm..其實係講credit-.-..每個科都有特定既credit 升大學前齊晒就得
下面係指定要讀的=,=
g9: eng, math, science, french, geog, gym
g10: eng, math, science, his, civics, career studties
g11: eng, math
g12: eng
係bor-_-..真係冇art xd..
但如果讀art額外係第2度有credit-.-...個part都要齊credit的
咁即係無形中叫你讀art/IT個d囉-_-
作者: hyuuga    時間: 30-11-2009 15:31
每間大學本身都有一定既入學要求,而每個 major 都有另外既入讀資格,所以妳諗住大學讀邊科,就計清楚要 take  D 咩吧!
到時除左 major 之外,妳都要讀好多 GE (general education) classes。PE 同 Art 係有可能當成 GE,不過哩 D 就係大學入邊讀先算,妳依家既唔計的。
大學會承應既 credit,應該只係某 D 指定既堂吧!要睇加拿大既際度了!

會去畫畫既人都會係一時好想畫,一時唔想畫,一時好得心應手,一時畫黎畫去都畫唔好的。
女仔一般都係比男仔情緒化得多姐!

我回 post 時妳重在線,阿拿大應該大概十二點吧?
早 D 訓啦小妹妹,第時讀大學真係認真讀既話,想訓都無得訓呀!
作者: 榤奇    時間: 30-11-2009 18:14
re.奇
做左版主就唔認人啦=,=
既然你唔想比人覺得你同我熟
你可以唔回咖v_v 我冇所謂o.o
Janelle`:3 發表於 30-11-2009 00:12

只是感覺美術版沒什麼人認識妳
一來就跟妳很熟, 會造出我很討彩頭的樣子

PS. 都是借妳的光, 跟妳熟=有個超強的朋友, 我就像炫耀一樣-.-
我可不想被誤會成討彩的渾人
作者: Janelle`:3    時間: 1-12-2009 08:41
每間大學本身都有一定既入學要求,而每個 major 都有另外既入讀資格,所以妳諗住大學讀邊科,就計清楚要 take  D 咩吧!
到時除左 major 之外,妳都要讀好多 GE (general education) classes。PE 同 Art 係有可能當 ...
hyuuga 發表於 30-11-2009 15:31
嗯-_-..岩岩睇左大學d野..好渺茫咁囧
我e+成日都3點訓啦做功課做到=.=
頂都唔知通左幾多日..=.=只怪自己畫得慢囉d畫

re.奇
原來你係d咁既人,我識錯左你
作者: hyuuga    時間: 1-12-2009 17:28
唔知妳想入讀既係咩大學,不過只要妳係一個會勤力讀書,個人又唔係讀唔成書既人既話,入好既大學其實無想象中咁難。不過果D所謂頂級既學府另計,因為佢地會先睇下申請人既家族有無人係舊生先,之後就係錢,最後先到申請人既成績。

High school 既功課要做到日日兩點幾三點先訓,可能真係慢左 D 呢!
不過大學唔係讀 ART 有關既科目既話,情況應該會好 D 的。

中學應該都係8-9點上第一堂吧?
3:00訓,7-8點起身,小心惡性循環啊!
作者: Janelle`:3    時間: 1-12-2009 20:50
um...入咩大學我就冇咩所謂..媽話想我入western ontario-_-..
我覺得應該拿拿臨畢左業先再慢慢讀會比較好-[]-
我媽個fd個女..佢就係讀左兩年art走去轉科..之後去轉=.=係度晒錢晒時間
的確=.=..因為我係hk都係咁....
我都唔想咖t_t...但我知係自己衰=...=
番到home冇mood做功課囧要hea到好夜先做-_-..
嗯..8點15分上堂..75分鐘一堂囉
作者: hyuuga    時間: 2-12-2009 02:50
拿拿臨畢業係咩意思?中學無得加快吧?
只要知道自己想讀既係邊一科,向哩科既方向進發就唔會哂時間的了!
認清志向,再揀一間哩方面好既大學吧!

一日4堂,每堂75分鐘,計埋lunch,應該2:00就放學吧?
好早就放學呢!唔好 hea 咁多了!
每日都訓得五個鐘有找,對發育中既妳影響會好深遠的。

小妹妹頭像幅圖個方法幾好,既係自己相,但係又無人可以認得出。聰明。
作者: Janelle`:3    時間: 2-12-2009 04:56
拿拿臨畢業係咩意思?中學無得加快吧?
只要知道自己想讀既係邊一科,向哩科既方向進發就唔會哂時間的了!
認清志向,再揀一間哩方面好既大學吧!

一日4堂,每堂75分鐘,計埋lunch,應該2:00就放學吧?
好早就放學 ...
hyuuga 發表於 2-12-2009 02:50
即係讀d易少少畢業既科目-.-..大學畢業就再睇下想唔想讀其他
因為有d人就係因為想讀邊樣就邊樣..成日轉黎轉去..都未大學畢業嘛-.-
不-_-..2:50先放囧..
又唔係每日既都每個星期起碼有一兩日囉-_-.....

哈~ 我貪玩拎左兩個放大鏡玩姐
作者: hyuuga    時間: 2-12-2009 05:18
我唔係話果一刻想讀A就讀A,隔左陣覺得B有趣就轉讀B果隻。
我意思係入大學前諗清楚自己對咩有興趣,最想係邊方面發展,咁就向哩個方向努力。
如果求其讀樣較易既,之後master再轉其他,咁樣先哂時間、哂精神同哂錢。

唔講睇唔出係方大鏡。

返緊學都上黎?
作者: Janelle`:3    時間: 3-12-2009 07:12
= =我只係解釋番我所講既野姐囧
我到e+都未諗大學讀咩好囧..好像很遲又好像有排先到我
-.-..個point係..大家都晒時間,錢,精神..但一個係畢左業一個未囉

ha xd-.-我整到張圖太光姐
放左學咖喎-_-...
作者: hyuuga    時間: 3-12-2009 15:03
妳有咩科係特別鐘意?或者有無志願?
選科時唔好揀 D 當時好景,不過就唔係妳鐘意既野,因為我有朋友當年讀computer sciences,點知讀完出黎就係死哩樣,"side"哂 D 時間。
何況,唔鐘意既科,好難讀得好的。所以要諗清楚。
我識好多人(諗落真係多數都係女仔,非歧視),揀科時就係揀科諗住係易既讀,點知最後就真係哂時間喇!

之前我兩點幾am都見妳 online,諗住妳同我應該會係同一個 time zone或者差一個鐘 jar!
咁係我十二點幾一點倒回 post,我咪以為妳未放學囉!
作者: 榤奇    時間: 3-12-2009 18:14
re.奇
原來你係d咁既人,我識錯左你 ...
Janelle`:3 發表於 1-12-2009 08:41

什麼?

我的意思只是, 避免造出我很討彩頭的樣子

這樣很壞嗎?

可樂, 噴出來, 罐就應該畫成被掐了一下的樣子...

PS. 買可樂來噴一噴就知道是怎麼樣子啦, 拍下短片, 之後截圖, 就有噴出來的一刻了
======================
夜睡, 倒弄得別人頭暈轉向- -''

我嘛, 大學, 很怕讀不進, 聽說超難進的啦...
作者: Janelle`:3    時間: 4-12-2009 13:13
re.hyuuga
冇xd.想做fashion designer- -
但我老豆做裝衣 呀哥又做設計
兩個都叫我咪揀話好辛苦= =我都發覺係
而且如果半紅不黑仲慘= =一定要去浸番10年8年咁先得

我都未諗好揀咩科
但我係唔會揀雖然易但自己冇興趣既科-,-..我揀有興趣+覺得易既科
下= =你指msn定nk? 我長掛機-.-....

re.奇
真正既朋友會介意人地點睇嗎=.=
我知啊..但掐入去既罐好難畫嘛
可樂唔係用黎晒的=.=而且我又唔飲既

= =睇你慣唔慣姐
努力實得既-.-..不過hk大學係難入易出~
作者: hyuuga    時間: 4-12-2009 18:29

裝衣?裝修?製衣?
借問妳阿哥做咩設計?

講真,有邊行唔辛苦?
唔駛點做既工做落就知悶到會好難頂,會情願做份要做野既工。
而且行行都要挨下先架啦!莫非想一步登天咩!雖然確係有人可以,不過 N 萬人都未必有一個呀!
雖然妳屬於該年齡層,不過千其唔好有妳哩代既哩個通病。
有興趣既科因為鐘意,所以易入腦,比起好多人話易,不過全無興趣既科,一定易入腦好多。

妳 MSN 我點會睇到?當然係哩度啦!

如果唔係為減肥哩類無聊原因而唔飲汽水既話,妳算好野。
畀個叻妳!

完全無留意妳加左野。
個茶壺 OK 咁喎!
不過個樣果個嘴痴得夠唔夠穩咁睇就睇唔出啦!
燒完之後再上色燒多次既話,佢一定會係滑的,所以依家滑唔滑都無咩分別,特別係用高溫火既話。
上色既話注意一樣野。最底既位置係唔可以上色既,因為燒時會溶,到想拎出黎時就會痴住個爐。
近底既位就上薄D色,計得好既話,燒既時候 D 色就會因為溶而向下流,可以盡量去到最接近個底既位置。
作者: 榤奇    時間: 4-12-2009 19:32
re.奇
真正既朋友會介意人地點睇嗎=.=
我知啊..但掐入去既罐好難畫嘛
可樂唔係用黎晒的=.=而且我又唔飲既

= =睇你慣唔慣姐
努力實得既-.-..不過hk大學係難入易出~
Janelle`:3 發表於 4-12-2009 13:13

學校浸得太久, 很介意別人對我的看法

會慣夜睡嗎...?
我小學到現在都夜睡, 怎麼還是不習慣- -'

我為的是
香港大學中國武術學會... ...師兄都在那裡
作者: Janelle`:3    時間: 4-12-2009 23:18
re.hyuuga
我呀哥之前係讀architect-,-
不過e+就設計緊7-11 d公仔(20蚊換到個d)
我唔明咩通病-.-?
我知係辛苦但辛苦都有唔同情度.
我唔太想再花多10年去浸囉ok?
冇.認錯人姐
我唔係為減肥囉唔該-,-......
我由細到大不嬲唔飲有氣既野.好難飲
講真我識幾個fd都係由細到大唔飲咖啦-.-好出奇咩囧
下-.-個嘴點會唔穩..? 反而條辮甩過幾次
-.-岩既..但有d人既作品真係會好凹凸不平= =..
雖然大家既結果可能都會係滑 但我係自己磨滑佢而唔係靠燒囉 老師有眼睇~
唔可以上底色我都知-.-不過多謝你既意見wor.
ps.語氣可能重左.sor 心情唔太好
作者: hyuuga    時間: 5-12-2009 15:42
7-11既公仔係點,講真,我唔知,因為我唔係香港,少返去。
咩通病呀?大概如下:
唔肯挨,不過要好人工;
教佢點做會下下話OK,其實唔識唔明,不過又要扮到咩到識;
無責任心、無交帶,搞到要人地執佢既爛攤子,不過佢會覺得係應份,連sorry 、唔該都唔會有句。
再簡化咁講就係鐘意走精面,唔肯腳踏實地。
雖然唔係每個都係咁,不過真係好似越黎越多咁既人呢!
無人會想花十年去浸,當然OK啦!
唔奇呀!我都唔飲咖啡既。
妳既朋友再大D會唔會飲就唔知,因為咖啡係一種所謂「大人既味道」,我諗無乜邊個會係由細飲到大掛!
以妳既年紀而唔飲汽水既,真係好少有,講真既話係幾奇的,至少我未聽過。
我都無飲汽水好耐,不過我同人講親話我戒左,D人真係100%好出奇的,我重大過妳一節喎!
咦!
燒完第一次先會起沙咁,果時先可以磨格?唔係話未燒既咩?
唔會係因為睇完我打左 D 乜而搞到心情唔好掛?係既我講對唔住先 arm。
作者: Janelle`:3    時間: 6-12-2009 13:57

um...7-11 d公仔有好多季咖
出左5年? 我諗有..之前呀哥就負責mtr既公仔囉你可以去呢個網睇下既-.-係今期既公仔
http://www.mybeedrive.com/dev/7_11/fb_hellokitty/edm_091202/index.html

嘩咁多病= =我實中少少
eg. 唔肯挨,不過要好人工 << 係人都想咖啦.你唔想咩-,-?
教佢點做會下下話OK,其實唔識唔明 <<-_-因為齋聽未消化嘛囧 消化完 唔明就會問
但我就專係行冤枉路個種人黎=,=...orz 有時真係好sad
-_-我鍾意咖啡既香味 但唔鍾意飲 好苦
-,-我d fd反而飲咖啡..唔飲汽水
-_-...不是吧囧? 間唔中都會遇到1,2個掛
你幾歲同係邊咖囧?
下-[]-..我講緊未燒.. 我邊度誤導在你?
我係指老師有眼睇得出  邊個係燒完先咁滑 邊個係未燒已經磨到咁滑
唔關你事.不過都係係呢個post回過既人(?)
作者: hyuuga    時間: 6-12-2009 15:10
哩 set Hello Kitty 我意外地係電腦到睇香港節目時見過。
我一直以為哩 D 公仔會係版權人同7-11合作,公仔由版權人果邊負責,7-11只負責推廣同賣的。
係香港做哩類設計大概有幾多人工?
唔方便人人都睇到既話,可以pm話我知嗎?

我唔怕挨,希望人工可以 cover 到我既必需開資,老細會比機會,同埋想做到我想做既野。
唔明會再問清楚係正確的。不過我係公司就親身都見過一位小姐,教佢時乜都無問題,重寫哂 notes,不過就日日錯同樣野,佢阿頭就要日日 repeat 再 repeat 咁教佢,重搞到日日要留夜幫佢執同樣既手尾。最後頂唔順,炒左哩位女士喇!
咖啡分好多種,齋咖果 D 當然苦啦!有 D 係唔苦的。
吳君如話佢個女唔鐘意汽水,咁樣算唔算?
大概比妳所想既重要大,位置就係不知所謂既美國西岸。
就係未燒就磨先至怪。因為燒完應該點都唔會滑的,會變成白忙一場。
不過我 N 年前學完陶瓷之後就無機會再做過(邊可能會有爐?),唔知我會唔會記錯呢!
妳學校堂 Art 都好多唔同野玩,很好嗎!如果唔駛自己點出錢買各樣工具既話,就真係無得頂了!

幅 spoon 照果個唔係妳本人吧?
如果要我對住一幅咁既角度既相黎畫畫既話,我唔爆粗算好修養。
作者: Janelle`:3    時間: 6-12-2009 22:11

-[]-是嗎.我反而冇乜留意佢出乜
係hk個陣.呀哥會成set連特別版拎比我xd 跟住我就會比同學-_-
講真我唔太清楚-,-..但我呀哥就係負責諗同接單..1個月8萬左右吧

= =orz..我諗我唔會掛
我連茶/有茶既野都飲..都覺得苦-,-..你話有咩咖啡岩我囧
算掛囧..
@_@ 唔方便人人都睇到既話,可以pm話我知嗎? haha~
美國西岸..我唔記得我去既係東定西囧..
下=.=..我係磨平佢..等佢表面冇咁凹凸不平喎..可能大家理解錯個"滑"字囧
的確= =..點會有爐丫囧.......不過陶瓷呢家野 我都係志在玩-_-
開頭都係畫速寫同素描囉..跟住就陶瓷同水彩..
um..一開學就買左個art kit..5x蚊加紙-,-..有1盒素描筆(5枝) 1本厚畫薄 4枝畫筆 1個原筆刨 好似冇啦
但陶瓷既工具`水彩顏料就佢包~
=_=係我本人囧......我用ps整過個角度..搞到比人打腫個鼻咁囧
好難畫咖咩囧?...我覺得算簡單左? 因為好易起稿a__a 差不多成幅都係得個鼻-,-..
跟住就係素靚塊面-..- 不過塊面素得好差囧..d光暗又唔夠明顯/.\
作者: hyuuga    時間: 7-12-2009 06:18
最印象深刻既,咪就係幾年前果 set Snoopy 囉!
被人炒到好貴。
8萬定萬8呀?80,000 好高人工喎!

飲既係咪濃到黑哂既茶呀?
奶茶唔覺苦喇掛?
妳唔知自己係阿拿大既東邊、西邊定中間?唔係掛?
顏料果 D 先貴到妳唔信。
學校包既話,應該只可以係學校到畫吧?定係每人有一 set 果隻?
妳寫係係網上搵,諗住唔係妳 Tim!而且同妳頭像完全唔似同一個人黎。
問題:時下 D 女仔好興拎高部相機,由上向下影自己個大頭,即係所謂既港女自拍角度,乜咁樣既角度靚咩?
就係因為透視既原理,會影到眼大下巴尖,所以覺得好睇?
個人覺得,角度無意義得黎,完全捕捉唔到被拍者既真面目,重要影既完全唔理光既問題,一律變到好怪咁。
妳頭像果幅順眼好多。
頭像果幅睇得出係個少女,畫果幅頂多只係一個十二、三歲既「口靚」妹仔。
唔係難唔難畫,係極唔鐘意哩種角度姐!
作者: Janelle`:3    時間: 7-12-2009 14:56

snoopy-,-orz 好耐下啦喎真係
點會得萬8呀囧.. $80,000啊-_-
我既目標係要超越呀哥\-/

um..茶廳餐個d茶都ok 飲一兩啖
其他咩鐵觀音就咪搞=,=
下- -我講緊我唔記得左我係去過美國東岸定西岸啊
顏料..eg 水彩佢包埋...但少色...
木顏色/粉彩就多到有幾桶
只可以係學校畫.不過問過老師係可以拎番home
下= =我有講上網搵咩?? 頭像個個好耐咖啦.髮型唔同左 冇咁菇姐
可能係=_=..
但唔通由下向上咁影咩= =自己影自己仲可以咩角度
=,=..下.....我覺得兩個都冇咩分別囧 都係我
咁題目要求嘛=_=........
作者: hyuuga    時間: 7-12-2009 15:30
妳兄長好高人工呢!
收得咁高人工,責任自然大架啦!
佢做左哩行幾耐?

匙羹既倒影姐!咩角度都得,唔一定要由上向下,或由下向上嘛!再唔係唔好正面望。
當然,只係我個人唔欣賞哩種無特別原因而用哩種角度既自拍照姐!
作者: 小瀑﹏§    時間: 7-12-2009 19:48
傻婆@_@''
睇黎都唔記得我;]

原來依加讀art@"@
作者: Janelle`:3    時間: 7-12-2009 20:50
re.hyuuga
係啊...佢一出黎做就成4萬啦好似-,-
佢做左應該有10年有多= =但就轉過2-3間公司

問題係= =我拎住隻spoon 畫唔到嘛囧
由下而上= =影鼻哥窿咩

re.傻佬囧
點會唔記得你啊.我覺得係你唔記得我先xd
唔係讀art啊=_=我只係有一科係art ja
作者: 小瀑﹏§    時間: 7-12-2009 21:34
re.hyuuga

re.傻佬囧
唔係讀art ...
Janelle`:3 發表於 7-12-2009 20:50

傻婆真係傻婆@@
我點會唔記得你呢.....
我不知幾掛住你""
你有冇掛住我先@@?
得閒On Msn睇下你係唔係先xD'
作者: hyuuga    時間: 8-12-2009 02:48
re.hyuuga

re.傻佬囧
唔係讀art ...
Janelle`:3 發表於 7-12-2009 20:50

係香港居然可以一出黎做 design 就有四萬,真係估唔到呢!   
妳兄長會唔會知道係香港做動畫既有幾多人工?

妳阿哥大妳咁多,無其他兄第姐妹既話,係屋企實係小公主啦?

無叫妳由下向上呀。無意義既唔好用上向下或下向上既角度姐!

一路同妳傾,一路幫妳個 post updated,幫妳搵番唔少舊朋友咁呢!
作者: Janelle`:3    時間: 8-12-2009 05:09
傻婆真係傻婆@@
我點會唔記得你呢.....
我不知幾掛住你""
你有冇掛住我先@@?
得閒On Msn睇下你係唔係先xD'
小瀑﹏§ 發表於 7-12-2009 21:34
掛住就唔會唔搵人啦-_-
我msn不嬲長on-,-係你唔on

re.hyuuga
-_-可能佢係hk名校出身 係英國澳洲又讀過..識好多人..所以咪咁囉
我唔知佢知唔知喎-_-你想做?

-_-..小咩公主丫 我老豆都唔係同我住既..我同呀媽住only 呀媽好嚴囧
何謂無意義-[]-?
haha~ 都要佢地黎呢個版先得咖xd
作者: hyuuga    時間: 8-12-2009 16:06
識人比本身能力更重要呢!
唔係話妳阿哥係,不過確實有好多能力唔係話高既人,因為識人而得到份好工,相反好多有一定能力既人,因為唔識人,所以好難搵到份好工。

我讀完 3D animation 的。
如果香港既人工 cover 到我個student loan 同必需既支出既話,我有諗過返去的。
不過連專門搵各行各業係唔同國家地區既網都搵唔到香港做 3D animator 會有幾多人工,所以一直都 hold 住左。
方便既幫我問問。
講到好似家庭問題咁。
嚴都有好多公主的。
妳應該無學過攝影、動漫畫、電影等等既哩類科目吧?
畫畫有喇掛?構圖時都會諗下用個咩 perspective 黎表達幅圖吧?
果隻自拍角度係完全表達唔到任何野加好失真囉!
作者: 小瀑﹏§    時間: 8-12-2009 19:21
掛住就唔會唔搵人啦-_-
我msn不嬲長on-,-係你唔on

re.hyuuga
-_-可能佢係hk名校出身 係英國澳洲又讀過..識好多人..所以咪咁囉
我唔知佢知唔知喎-_-你想做?

-_-..小咩公主丫 我老豆都唔係同我住既..我同呀媽住only ...
Janelle`:3 發表於 8-12-2009 05:09

傻婆唔好嬲啦(摸頭...

我MSN唔係成日ON=口=
我答應你我得閒就ON搵你@_@
作者: Janelle`:3    時間: 9-12-2009 05:21
識人比本身能力更重要呢!
唔係話妳阿哥係,不過確實有好多能力唔係話高既人,因為識人而得到份好工,相反好多有一定能力既人,因為唔識人,所以好難搵到份好工。

我讀完 3D animation 的。
如果香港既人工 cover  ...
hyuuga 發表於 8-12-2009 16:06
的確-,-但都有種係能力高又識得多人既
原來呀哥起薪點係2萬-,-記錯左sor.
但e+人工8萬幾就係真既-_-
wow~3D..唔知係點咖呢-,-
我個人鍾意2D多d-.-..e+有套叫"極上 超人氣委員會"啦
佢套野係3D-.-~嘩 d人既動作好生硬 成套木偶劇 好難睇
其實我好怕同呀哥傾計-,-始終相差咁遠..但佢同呀嫂都好錫我如果有機會我幫你問下啦囧
囧..我老豆係第度做野嘛..
嚴= =都有公主咖咩? eg?
無=.=你覺得hk 中學會有咩? 我間中學連電腦,普通話,家政都冇囉
畫畫- -由小一學到中一吧 素描就小三開始
不過從來都係抄畫= =冇咩講其他野
但我明你想講咩既

re.傻佬
我冇嬲-,-a 你點先叫得閒囧 不過我冇咩所謂搵唔搵我都
作者: hyuuga    時間: 9-12-2009 14:23
係香港,起身點有2萬都好難得啦!

3D 既動畫應該好常見吧?
就算唔計 3D 動畫,大把game、電視、電影等等都有好多 3D 動畫係入面。
2D、3D都好,整得唔好都係好差的!
雖然我學既係3D animation(當然係要先學2D為基礎啦!),不過我其實都係鐘意2D動畫的。
錫妳又駛乜怕?
如果可以既話,聖誕前問下佢知唔知。Thank you 定先。
大把嚴既父母教出公主啦!嚴都有分好多種架嘛!

唔知妳住係加拿大邊到。不過就算講左我都係唔知阿拿大既東南西北。
如果妳住得近溫哥華既話,有機會既去現場欣賞下黎緊冬季奧運既雙人花樣滑冰。
花樣滑冰界既傳奇組合,中國既申雪同趙宏博既演出真係令人歎為觀止架!
作者: Janelle`:3    時間: 9-12-2009 18:14
係香港,起身點有2萬都好難得啦!

3D 既動畫應該好常見吧?
就算唔計 3D 動畫,大把game、電視、電影等等都有好多 3D 動畫係入面。
2D、3D都好,整得唔好都係好差的!
雖然我學既係3D animation(當然係要先學2D為基 ...
hyuuga 發表於 9-12-2009 14:23
係囉-,-個陣仲要好似係97年(?)
哦-,-你講animation我就好易諗左去日本動畫-..-
除左日本動畫個種3D-.-其他方面我都覺得發展得唔錯
總覺得溝唔到通-,-....唔太敢同佢講野
如果我咁樣問佢: 我有個fd讀3D animation..係hk大約幾錢人工
佢只會覺得我係網上亂識人而已
所以..我就係唔知點好囉 我做乜都當我細路 雖然佢真係大我好多
公主唔係嬌生慣養個種咩囧....
我住toronto-_-....其實應該叫ontario(?) 好亂
=m=..有時間我都會去NY掃貨啦xd
作者: 小瀑﹏§    時間: 9-12-2009 22:26
的確-,-但都有種係能力高又識得多人既
原來呀哥起薪點係2萬-,-記錯左sor.
但e+人工8萬幾就係真既-_-
wow~3D..唔知係點咖呢-,-
我個人鍾意2D多d-.-..e+有套叫"極上 超人氣委員會"啦
佢套野係3D-.-~嘩 d人既動作好生硬 ...
Janelle`:3 發表於 9-12-2009 05:21

@___@'''真係無?!?

我得閒既定義係....係...當你想見到我既時候..我就得閒
作者: hyuuga    時間: 10-12-2009 01:48
係囉-,-個陣仲要好似係97年(?)
哦-,-你講animation我就好易諗左去日本動畫-..-
除左日本動畫個種3D-.-其他方面我都覺得發展得唔錯
總覺得溝唔到通-,-....唔太敢同佢講野
如果我咁樣問佢: 我有個fd讀3D animation..係 ...
Janelle`:3 發表於 9-12-2009 18:14

咁問會唔會好 D?
「知唔知係香港做 3D動畫師既人工有幾多倒呀?」
「做咩咁問?對哩方面有興趣?」
「唔係~!識得人想回流返去,不過唔佢搵唔到哩方面既資料,諗起咪問下你囉!」.....

正正經經咁問應該無乜問題吧?
定係妳 record 唔好,真係亂咁係網上識人,所以佢地擔心呀?
公主除左嬌生慣養之外,重會係極自我,人人都欠佢咁,佢做乜都 arm等等等等。
多倫多嗎?不過我其實都唔知係係加拿大既邊一方。
另一個係法文名?
NY我只理解為 New York 喎!指 New York?
作者: Janelle`:3    時間: 11-12-2009 04:32
@___@'''真係無?!?

我得閒既定義係....係...當你想見到我既時候..我就得閒
小瀑﹏§ 發表於 9-12-2009 22:26
冇..咁我諗你都會幾唔得閒xd

re.hyuuga
-.-個point係 我點會識到人咁大個呢?
我record..我都唔知呀..我成日上網同fd吹水佢地就覺得我亂識人-,-
但我又冇話同佢地出街個d咁-.-....
哦-.-..我細個會係咁..好自私囉唔比玩具人玩-.-跟住呀媽就鬧到我喊..呢樣我好記得
我都唔知xdddddd
唔知=.=..我住  12 ABC Street, Markham, Ontario <<咁的
但呢度有時又叫toronto....
我只知ontario係大過toronto-.-..
對...呢度去好近..當然你應該仲近-,-?
作者: hyuuga    時間: 11-12-2009 17:12
咁樣問會有幾大個?
入大學前選科都會問哩類問題吧?
Anyway, 我自己再搵下。

公主係會自私,不過自私唔等於公主喎!
求其係 yahoo 或 google 個 map check 下就知啦!
真係好近 NY 下呢!應該兩個鐘頭倒車程就到吧?
可能一個係省 ,一個係市掛!
小妹妹既地理同美國人比可能有過之而無不及呢!
加州係美國既最西部既州份之一,係貼住太平洋的。
NY係美國既東岸,近大西洋。
時間係快過我哩邊3個鐘的。(我打哩篇文時係一點,小妹妹當前在線,4點重未訓?)
如果我駕車去NY既話,中途入油之外唔停,36個小時應該都有可能會到掛!
作者: 小瀑﹏§    時間: 11-12-2009 19:52
冇..咁我諗你都會幾唔得閒xd

re.hyuuga
-.-個point係 我點會識到人咁大個呢?
我record..我都唔知呀..我成日上網同fd吹水佢地就覺得我亂識人-,-
但我又冇話同佢地出街個d咁-.-....
哦-.-..我細個會係咁..好自私囉唔 ...
Janelle`:3 發表於 11-12-2009 04:32

so bad原來你唔想見到我..
作者: Janelle`:3    時間: 11-12-2009 20:52
re.hyuuga
哦-.-即係叫我扮係自己問..盡量啦囧
但問題係.如果係我問 我唔會問搵幾多錢囉明唔明-.-
我都有我既難處 雖則我想幫你..
-.-講真我黎到之後 都只係同呀嫂聯絡

哦.複雜~
咁又唔得...去Niagara Falls都要2hrs啦
雖則-,-....NF隔離就係美國囧.........
exactly囧...
=,=你唔洗講..我住左hk 10年都唔太清楚邊度打邊度
36個鐘-.-..........人都癲
我...又通頂畫畫-.-90% ko..
其餘係唔夠顏色筆畫....

re.傻佬
唔係丫囧 講下姐xp
作者: 小瀑﹏§    時間: 12-12-2009 00:18
re.hyuuga

哦.複雜~
咁又唔得...去Niagara Falls都要2hr ...
Janelle`:3 發表於 11-12-2009 20:52

好失望(唉...
作者: hyuuga    時間: 12-12-2009 08:59
re.hyuuga

哦.複雜~
咁又唔得...去Niagara Falls都要2hr ...
Janelle`:3 發表於 11-12-2009 20:52

要扮咁辛苦?總覺得好自然咁問就係。
有難處就唔好問了!免得煩。
同妳阿嫂相處得黎好事丫!

12歲前就話姐!12歲開始應該會同朋友哩到去,過到去,幾年黎都分唔清真係佩服、佩服!
搭地鐵係咪會睇唔明D路線同搭錯車?(笑)

36個鐘只係我估,arm arm 試過係 yahoo map 到check,佢寫要42個鐘(唔停車),真實唔停車既話,應該要48個鐘吧!

90% OK,唔係KO吧?
KO就另一樣野了!
都就放假,頂多陣啦!
作者: Janelle`:3    時間: 14-12-2009 01:20
re.hyuuga
嗯..試下吧
呀嫂好好人的-_- 比較了解我

我係hk-.-呀媽唔比我出街...
如果唔係就過黎加拿大..佢都唔會比我同d fd出街
個陣14歲囉囧..出過一排都算識搭地鐵西鐵- -
初初地鐵係唔識分邊邊係對頭車=.=囧
但巴士都係-.-...囧 好難 唔知邊個站落得

-.-..咁得人驚..不如搭飛機啦....

是但啦= = 但我覺得90% ko都講得通咖-[]-..
=.=..仲有成個禮拜..放假? 又有n多功課囉
作者: hyuuga    時間: 14-12-2009 07:24
女性會清楚女性既思考方式吧!

幾嚴咁喎!
不過有樣好,少左好多機會學壞。
睇親港聞,我可完全唔明白點解時下 D 十幾廿歲出頭既「口靚」仔「口靚」妹個腦咩構造。
有種8、9歲人仔思想已經有13、4歲,不過到廿歲出頭時,思想居然會重係13、4歲,甚至倒退。

有埋路線圖都咁牙煙?
巴士既話,唔識既問下人囉!特別係司機叔叔。

飛機要轉機既話,妳咪好易"奶"野?
一個禮拜都唔係"就"係乜?
作者: Janelle`:3    時間: 14-12-2009 17:39
maybe ;p
55-.-....e+鬆左好多啦...定時打番home就ok
係既- -不過唔出街我都會上網嘛囧
-.-希望我唔會退化啦xddd
如果睇路線圖我唔會=.=
但要好似呀媽咁-.- 1望就知搭邊邊就唔得
係-.-巴士叔叔好好人
的確-.-我未試過一個人搭...未來既暑假可能會(?)
1個禮拜都好漫長咖啦...

開新post 新a3a
作者: Janelle`:3    時間: 14-12-2009 17:39
maybe ;p
55-.-....e+鬆左好多啦...定時打番home就ok
係既- -不過唔出街我都會上網嘛囧
-.-希望我唔會退化啦xddd
如果睇路線圖我唔會=.=
但要好似呀媽咁-.- 1望就知搭邊邊就唔得
係-.-巴士叔叔好好人
的確-.-我未試過一個人搭...未來既暑假可能會(?)
1個禮拜都好漫長咖啦...

開新post先a3a
作者: Jun Ann    時間: 18-12-2009 20:12
路過~
樓主繪畫強大ww
作者: Janelle`:3    時間: 19-12-2009 06:05
路過~
樓主繪畫強大ww
、、RaY仔) 發表於 18-12-2009 20:12
絕對不是
我個人覺得..只要有 時間+心機=好畫
作者: 阿BEE※    時間: 14-1-2010 00:01

第一張 可口可樂 比例差d ...同埋反光位+暗位GE調子要注意下...

第二張 我未玩過唔清楚

第三張 個鼻條線可以唔比 用明暗調子托返出來 加上眼無左反光位 唔夠明顯同唔夠深色

第四張 不予置評

第五張 一樣都係明暗調子問題...

第六張 人體比例果d可以去參考 fashion designer畫果d草圖 唔夠人體比例修長 排版有待進步 立體空間有待改進

第七張 不予置評

第八張 整體幾好 不過無線條粗幼 有,但係好少  裙同左右手就....不予置評

潛水太耐 e個版終於換左個乜6a傻仔版主...
樓主 如果你去u<wants 設計界 果度post會有好多designer比到意見你 我都係其中一份子...

順便宣傳下第一次我拍我剪ge mv 用dc影像素差左d
http://www.youtube.com/watch?v=DHYtidJeyGM
作者: Janelle`:3    時間: 14-1-2010 05:56

1`我反而在意做唔到d反光位-,-
2`得閒玩下啦-v-好玩啊
3`我知呀.但佢個個位係暗左+隔離光左囧 成條線咁
4`-.-
5`嗯.我覺得自己畫d野光暗唔夠強=.=.畫得太soft
6`呢d全部都係速寫-.-都係唔太掌握點畫比例.應該話冇時間比我掌握囉囧
7`-_-why?
8`即係點線條粗幼法-0-

ic._. 但我都唔係成日上黎既.每日都去n多forum會想死

個人唔太鍾意睇mv 鍾意聽歌算-_-
我覺得個mv怪怪的-,-..
1`搞乜成日咁近鏡影大頭?
2`我覺得個男既行得又怪又唔太自然=.=
3`如果係係夜晚街邊行. 跟住有好多人同車飛過-.- 但佢又慢慢行囧 我覺得仲有feel
4`個鏡頭狂震咁囧...

不過我都唔太識呢d野
要做我上面既野應該很難吧囧?
同埋我冇聽過首歌 冇睇過歌詞 所以可能會比錯意見囧
作者: =).    時間: 15-1-2010 21:30
竟然可以畫到倒帽咁.口.'..
依D明係天生有咁高天份既人先畫到.3.'
作者: Janelle`:3    時間: 16-1-2010 04:46
才不是囉-,-a
只係因為我由細到大都鍾意畫畫同有學
當你熱愛一樣野 你就會想做到最好
作者: [[戀愛凱儀...*    時間: 16-1-2010 06:27
woo....好正 勁! 
加油 
點解當初我讀va會讀到成堆屎咁 ==”
作者: Janelle`:3    時間: 16-1-2010 12:43
-_-我另外有學畫畫嘛之前

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://htmlart8cle138www.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2