樂古Nakuz

標題: 聽過黑色星期天既入一入黎 [打印本頁]

作者: ╭☆7x★╯    時間: 7-6-2008 23:08
標題: 聽過黑色星期天既入一入黎
你地覺得隻歌點? 我覺得個女歌手唱得有d鬼魅, 第一次聽果時聽到某拍起曬雞皮, 但好似冇傳聞中咁勁wo 0_0 (除非..自殺果d人聽緊隻歌果時..有d野...嘿嘿....)

http://hk.knowledge.yahoo.com/question/?qid=7007011601329
↑d資料好長細, 大家可看看

睇到其他網友留言,先知道我聽既女歌聲係唔知第m次唱,  而另一隻更恐怖既男歌聲,我未聽過,不過我相信都未夠原板咁恐怖,根據上面資料講既野,大聲聽會更加恐怖(我前幾日都試過...原本頂得順既,都一下子頂唔順,我仲係聽番唱tim wo) 仲有,有d對生活無優既,心靈夠強,聽左都唔會自殺,所以我覺得係因人而已,但呢隻歌的確聽落好不可思議咁勁,未聽過真係唔鬼信

其實係有人聽完冇感覺嫁, 真實個案到,都有好多旁聽者啦,咪又冇事=,=   

[ 本帖最後由
作者: -終場ソ使者-    時間: 8-6-2008 11:04
黑色星期日好似係40幾mins
頭個幾秒都嚇到你死
作者: tommy416    時間: 8-6-2008 15:39
標題: 回復 2# 的帖子
頭果幾秒係點@@
好想知
作者: wongwing88    時間: 8-6-2008 15:43
未聽過...想聽又唔敢聽=.=
有無人聽完有特別事發生?
作者: @_@新手    時間: 8-6-2008 21:50
不如你post個網比我地聽下 我都想聽有幾恐怖
作者: ╭☆7x★╯    時間: 9-6-2008 06:17
下..... 4十幾分鐘嫁...咁我聽果忽咪係其中一段仔-.-

隻歌...唱就真係唱既...但聽落有d恐怖之類啦,但恐怖唔係話叫得好恐怖,果種恐怖係聽住隻歌,由心推上既恐怖(其實我唔知我講緊咩-,- 唔太識講)
作者: 黑色彩虹    時間: 9-6-2008 08:56
標題: 回復 6# 的帖子
有冇條link?
我想聽下
作者: 61087815    時間: 9-6-2008 11:24
女果個恐怖?
1896年果隻仲恐怖呀.男聲既
作者: 很想跟你說    時間: 9-6-2008 12:21
隻歌大約係點架?成日聽人講話聽完之後就會有人走去自殺-v-
好恐佈gum wor!樓主仲去聽gee!如果真係聽駛成首咪真係要死-w-
作者: edwinmonster    時間: 9-6-2008 15:12
講真我好奇之下都有聽過
初初聽真係起雞皮架
聽完之後,我明點解咁多人會走去自殺
因為我都有呢種感覺
翻唱版巳經有咁既效果
正唱版真係唔知會點lu!
作者: lovehingking    時間: 9-6-2008 16:15
搵個人將d歌詞 打係到 唔敢聽 睇下算0.0
作者: WSTn    時間: 9-6-2008 16:24
首歌其實唔錯....不過聽聽就會驚
作者: 夜屮月    時間: 9-6-2008 16:34
聽完都冇咩感覺,唔多覺恐怖[[onion_26]]
作者: wongwing88    時間: 9-6-2008 19:24
標題: 回復 10# 的帖子
吓....真係有想自殺既感覺架?=.="
作者: 泡泡雲    時間: 9-6-2008 20:25
我聽過灑la∼
其實正版比人收左係大英館
但係我完都冇咩野--(冷血xpp)
作者: [H]~煉獄~    時間: 10-6-2008 06:13
只聽過番唱的...沒有什麼感覺(茶
我倒在意正版的...有人有LINK可俾人DL嗎
作者: wongwing88    時間: 10-6-2008 14:25
標題: 回復 16# 的帖子
你真的敢聽正版嗎?[[onion_65]]
作者: *龍蝦小兵*    時間: 10-6-2008 14:54
-.-我想聽下!!
係唔係真係咁恐怖??
我連係咩黎都唔知-0-"
作者: ╭☆7x★╯    時間: 10-6-2008 18:50
我果時好奇嘛-.-聽到自殺咁勁wo...

我發覺女板番唱 整到極大聲聽既話,剩開頭幾秒已頂唔順...正板再大聲放出黎既話...我唔知會做d咩事~.~ 隻歌果然變態.......整歌曲歌曲同唱果條友  係唔係有精神病-.-
作者: wongwing88    時間: 10-6-2008 19:30
岩岩下蛓左,諗緊聽唔聽好...驚驚地= =
作者: ╭☆7x★╯    時間: 11-6-2008 05:52
原帖由 lovehingking 於 9-6-2008 16:15 發表
搵個人將d歌詞 打係到 唔敢聽 睇下算0.0
睇歌詞冇用嫁=.= 聽先有用...係關隻曲事
原帖由 wongwing88 於 10-6-2008 19:30 發表
岩岩下蛓左,諗緊聽唔聽好...驚驚地= =
聽下囉- - 番唱冇咁勁既...仲有開細聲d啦

搵到個作者做咩2呢隻歌lu=,= 個故事都幾得意..但又好可憐
作者: wongwing88    時間: 11-6-2008 12:45
標題: 回復 21# 的帖子
的確無想像中咁恐怖...同普通既歌無咩分別咁=.=
作者: lovehingking    時間: 11-6-2008 19:34
就係唔敢聽先要歌詞xd
作者: ╭☆7x★╯    時間: 11-6-2008 20:49
原帖由 wongwing88 於 11-6-2008 12:45 發表
的確無想像中咁恐怖...同普通既歌無咩分別咁=.=
是正板嗎=.=? 定係聽錯左番得太勁果d?  記得整大聲d 0_)

係呀,正板係法文嫁,如果唔係既話,恭喜你,你拎錯檔

[ 本帖最後由
作者: 殺戮.淚    時間: 12-6-2008 22:12
男人唱係正版?
如果係..我dl左同聽緊..
唔覺有咩問題
作者: 魔法小神童    時間: 13-6-2008 06:20
我聽過一次
我夜晚聽
聽聽下有d心寒
跟住成間屋咩都熄晒
開個保險箱
原來跳左總掣-.-"
結果聽唔成
次次聽都係有d野搞到我聽唔到全首-0-
千真萬確....
而且次次聽個開頭都係有d想迷落去既感覺...
佢既副樂係不斷重複個一段
主音都好似差唔多咁

作者: garykong319    時間: 13-6-2008 11:01
我個人聽完除左覺得好聽之外 ...
好似冇咩特別反應 -__-
係咪我有問題?[[bao_40]]
作者: [H]~煉獄~    時間: 14-6-2008 07:44
我真是想聽正版= ="
有人可以給正版我嗎 囧!?
用msn給都ok的
作者: 天行者∼*    時間: 15-6-2008 00:31
黑色星期天。。。好似係要配合汽車聲先會有催眠效果(即係令到聽果個自殺)
以前樂古都有有放左條LINK上黎
幾年前對哩首歌大有興趣
但係有人放條LINK上黎果時又唔敢DL-3-
唔想咁快死∼
作者: 幻后    時間: 15-6-2008 06:30
有冇人可以比個譜我?
聽真係唔多夠膽- -
但自己彈應該冇問題掛?- -
作者: N、癲格】    時間: 15-6-2008 14:59
我聽過一次!
都幾恐怖
作者: 恨.堅仔    時間: 16-6-2008 12:58
你個link 係放咩嫁? 我真係好想知但係又唔想禁入去-.-
作者: wing001060    時間: 19-6-2008 18:18
頂唔順==
好似有隻鬼唱歌咁
D音色低沉 而且果個人唱起黎好似死左老豆咁既款...
恐怖
作者: 戰§神    時間: 19-6-2008 21:06
-0-係咩..........
我都聽唔明佢講乜,好似係英文黎.....所以聽左都唔會走去自殺...
我聽過3次
第1次好似睇鬼差既感覺.....
第2次好似睇天地怨靈既feel
第3次好似冇乜feel.......
作者: 我的主人    時間: 20-6-2008 03:21
會叫人自殺係因為歌詞 倒聽係會聽到叫人去死 音樂加上歌詞既催眠所以令人會去自殺。

沒記錯是這樣。

我有一個問題,你究竟有沒有聽懂歌詞的?
作者: 臭倫    時間: 20-6-2008 20:13
原帖由 幻后 於 15-6-2008 06:30 發表
有冇人可以比個譜我?
聽真係唔多夠膽- -
但自己彈應該冇問題掛?- -

幻后兄,你都好勇姐!!!你無睇個yahoo知識咩@@?有好幾位音樂家,彈鋼琴,彈死左*v*

※注意※我唔想貼條link出黎比大家!!!但其實好易搵到!!!
頭兩句兩還可以,有少少慘情。
我岩岩聽到第3句,o既第一個字(dearest)果度就頂唔順!!!因為我覺得好似地獄之音。呢首歌好明顯係宣揚----死亡。
我唔明白點解果位女歌手,可以聽得哂..."同埋我未聽過男聲板,相信男聲同女聲發出o既音調(頻率)差唔多。
大家要認真考慮過先好聽!!!!唔好教到咁大聲,同埋要準備按「閉關」[[bao_34]]

作者: 惡魔卍偉    時間: 21-6-2008 18:37
睇到甘多位講既野之後,,,我既選擇係.............................................唔聽
[[bao_29]] [[bao_29]]
作者: 大粒dick    時間: 22-6-2008 09:49
次次想聽下 但係都淆底唔敢聽...
作者: 圭一    時間: 22-6-2008 15:49
我都好想聽下,但係勁驚-.-
我個fd聽過,佢話聽完之後有d想訓覺同埋真係有種想自殺既感覺
聽完佢講呢d說話,我好想聽,但係唔想咁快死-.-
作者: dentistt    時間: 22-6-2008 16:40
唔係bor~我聽過冇咩野= =
可能我唔明佢up咩啦
但係d malode 好傷心架
作者: kit741    時間: 22-6-2008 18:35
[[onion_41]] 有D咁可怕GE歌嫁..
重聽到人想自殺..好可怕下..[[onion_46]]
作者: 戰§神    時間: 24-6-2008 17:18
跟本聽唔明佢既歌詞
你比一個唔文盲聽......一定唔會想自殺囉
因為都聽唔明
作者: 小畢    時間: 25-6-2008 18:42
其實隻歌係唔係咁可怕呀=口="
有人說好恐怖,又有人話無咩特別
但係話恐怖既人比較多,所以俾左d未聽過首歌既人一個[誤導]
好似[鬼]咁,多數人都驚,因為流言說可怕,加上鬼故事同鬼電影咁
如果人人都睇鬼馬小靈精等類型既電影,可是對鬼不會感到太害怕

但講到最後,我都唔敢去聽呢首歌[[onion_44]] ,你地當我吹吹水喇[[onion_54]]
作者: YIN_STUPID    時間: 26-6-2008 13:54
無稽
聽過黑色星期天既人會自殺?
咁D歌手點唱??佢地唱之前都要聽N次作為預備啦..
聽過咁多次都未自殺?稍微用下個腦諗下都知啦
再者,D人話聽過黑色星期天 話好驚好恐怖
都只係心理作祟
作者: 瓜=.=    時間: 26-6-2008 17:06
唔係喎,,
我聽過都冇咩事,,
係一開頭果陣覺得首歌有d怪,,
同埋把男聲好恐怖-,-
不過我聽唔明果個男人唱咩,,
可能我唔識欣賞=x=
作者: ★流星☆    時間: 30-6-2008 21:13
我聽左個4分幾鐘
唔係好恐怖
因為唔明佢唱咩
不過一路聽一路起雞皮
未聽先驚..搞到驚
好似唔係咁恐怖
作者: 呀緣仔    時間: 7-7-2008 12:53
作者: frankie456    時間: 8-7-2008 01:47
聽日一陣..冇聽[個陣開到好細聲]
唔敢聽洛去..............
作者: jimmy951753    時間: 8-7-2008 02:20
首先...我要講明我自己係冇聽過...同唔敢聽
我覺得首歌係對d識欣賞有藝術既人先有用....
同埋我地又聽唔明d歌詞...所以效果唔會咁好...
作者: _Kin    時間: 8-7-2008 09:28
原帖由 61087815 於 9-6-2008 11:24 發表
女果個恐怖?
1896年果隻仲恐怖呀.男聲既

1896 果個作曲家 都未出世= =
作者: в乂W乂¥    時間: 8-7-2008 17:17
聽完之後打左自己一拳!
作者: ~攻勢~    時間: 8-7-2008 17:29
聽過黑色星期天...........
但冇咩野姐
作者: Anth0ny:)    時間: 8-7-2008 19:05
我都想聽下頭果幾秒有幾嚇人
作者: roychan9999    時間: 10-7-2008 18:05
咁勁!!!真想聽下..
作者: Anth0ny:)    時間: 10-7-2008 20:31
頭果幾秒鐘真係比佢嚇死飛起
作者: 無聊人8    時間: 11-7-2008 11:46
標題: .
[[bao_36]] 準備聽
作者: 無聊人8    時間: 11-7-2008 11:58
標題: .
[[bao_36]] 我聽最接近原美女聲版一d感覺都冇.........[[bao_36]]
作者: 愛乂永遠    時間: 11-7-2008 15:55
我都想聽吓..有冇人可以話我比我知點down法??
作者: [_私$7-]    時間: 11-7-2008 17:54
唔敢聽....很怕 [[onion_47]]
作者: _Kin    時間: 11-7-2008 18:24
岩岩down左黎聽=0=

試下聽先
作者: ╭☆7x★╯    時間: 12-7-2008 07:29
估唔到張貼--.未沉wo
作者: Lemon檸檬    時間: 12-7-2008 14:44
黑色星期天係比人話最可怕的歌bo ...
我知道左之後唔敢聽 -.-''
作者: 小丑o)    時間: 13-7-2008 05:30
估唔到都幾多人對首歌好奇-.-
我都聽過,不過我係聽女版
首歌本來旋律就有小小扭曲
同埋首歌好似關於怨D野 -.-個內容
首歌既恐怖程度應該係受你既心理影響

覺得唔恐怖既,可以試下我既方法,會恐怖d

(想死勿亂試,好奇,心理冇咩事先好試,我唔想害人[[yoyo_148]])

首先
1.睇左首歌既背景
2. 再月睇佢首歌內容(佢想表達既)
3.細心聽旋律
4.再聽下歌手把聲
5.想表達野果種感覺
6.開大聲小小聽

所以我覺得意志堅定既人,係無事
不過岩岩見到有人話係催眠效果,咁就唔敢講
因為係催眠既話意志堅定都有危險[[m117]]
所以我勸各位心理有壓力,明知自己心理狀態唔好既,唔好咁沉迷呢首歌
唔想死既話都沒好去試埋聽咩正版,加埋車聲配合到最好催眠效果咁啦[[m529]]

PS.求其聽冇感覺都係正常! 細心欣賞音樂,要欣賞旋律,聽下人地想表達既野啦!

轉貼一下黑色星期天的內容,歌詞,來源:
〔轉貼自yahoo〕

五十多年前,音樂史上曾發生過一宗著名的「國際音樂奇案」,人們因

聽了這首樂曲而自殺的事件接連不斷地發生。

當時某天,在比利時的某酒吧,人們正在一邊品著美酒,一邊聽音樂。

當樂隊剛剛演奏完法國作曲家魯蘭斯.查理斯創作的《黑色的星期天》

這首管弦樂曲時,就聽到一聲歇斯底里的大喊:「我實在受不了啦!」

只見一名匈牙利青年一仰脖子喝光了杯中酒,掏出手槍朝自己太陽穴扣

動扳機,「砰」的一聲就倒在血泊裡。

一名女警察對此案進行調查,但費盡九牛二虎之力,也查不出這青年為

什麼要自殺。

最後,她抱著僥倖心理買來一張那天樂隊演奏過的《黑色的星期天》這

唱片,心想也許從這裡可以找到一點破案的蛛絲馬跡。

她將唱片放了一遍後,結果也自殺了。

人們在她的辦公桌上發現她留給警察的一封信:

「局長閣下,我受理的案件不用繼續偵查了,其兇手就是樂曲《黑色的

星期天》。我在聽這首曲子時,也忍受不了它那悲傷旋律的刺激,只好

謝絕人世了。」

無獨有偶。美國紐約市一位開朗活潑的女打字員與人閒聊時,聽說《黑

色的星期天》如何使人傷感,便好奇地借了這首樂曲的唱片回家聽。

第二天她沒有去上班,人們在她房間發現她已自殺身亡,唱機上正放著

那張《黑色的星期天》的唱片。她在遺書中說:「我無法忍受它的旋律

,這首曲子就是我的葬禮曲目。」

在華盛頓,有位剛成名的鋼琴演奏家應邀參加一個沙龍聚會,並為來賓

演奏。席間一位來賓突然接到她母親車禍身亡的長途電話,因那天正好

是星期天,便請鋼琴家為其母演奏《黑色的星期天》以示哀悼。

鋼琴家極不情願地彈了這首曲子,剛演奏完畢,便由於過度悲傷,導致

心臟病發作而撲倒在鋼琴上,再也沒有起來。

在義大利米蘭,一個音樂家聽說了這些奇聞之後感到困惑不解,不相信

《黑色的星期天》會造成如此嚴重的後果,便試著在自己客廳用鋼琴彈

奏了一遍,竟也死在鋼琴旁,並在《黑色的星期天》的樂譜上寫下這樣

的遺言:「這樂曲的旋律太殘酷了,這不是人類所能忍受的曲子,毀掉

它吧,不然會有更多的人因受刺激而喪命。」

柏林:一個年輕人要求樂團演奏『憂鬱的星期天』,

那天晚上他回到家後,抱怨過旋律不斷縈繞在他腦中,

隨即以一把左輪手槍結束自己的生命。

柏林:距離樂團事件後一星期,一個女店員在她的公寓內上吊自殺,

警方在那死去女孩的臥房內找到『憂鬱的星期天』的散頁樂譜。

羅馬:一個乞丐哼唱著『憂鬱的星期天』,被某報童聽見了後,

他停下腳踏車,走過去把身上所有的錢給了乞丐,

然後從附近的橋上跳下去自殺。

倫敦:一名婦女被鄰居發現陳屍家中,

死因是服用過量巴必妥酸鹽﹝某種鎮靜劑﹞,

而鄰居發現的原因是他們聽到了音量被放到最大,

且不斷重複播放的『憂鬱的星期天』。

紐約:某名已逾八十歲的老翁,一邊唱著那宛如慟哭般的旋律,

一邊從自家公寓的七樓窗口縱身跳下。

紐約:一位年輕貌美的女打字員開煤氣自殺之後,

她的遺書中指定『憂鬱的星期天』作為她葬禮上的告別音樂。

紐約:投水自盡的十四歲小女孩手中發現緊握著『自殺歌曲』的樂譜拷貝。

《黑色的星期天》當時被人們稱為「魔鬼的邀請書」,至少有上百人因

聽了它而自殺,因而查禁長達十三年之久。關於作曲家本人創作曲子的

動機,連精神分析家和心理學家也無法提出圓滿的解釋。

由於自殺的人越來越多,美、英、法、西班子等諸多國家的電臺便召開

了一次特別會議,號昭歐美各國聯合抵制《黑色的星期天》。

這首殺人的樂曲終於被銷毀了,作者也因為內疚而在臨終前懺悔道:「

沒想到,這首樂曲給人類帶來了如此多的災難,讓上帝在另一個世界來

懲罰我的靈魂吧!」

歌詞:
(轉貼自yahoo)
歌詞

GLOOMY SUNDAY - The Lyrics

Sunday is Gloomy,

My hours are slumberless,

Dearest, the shadows I live with are numberless

Little white flowers will never awaken you

Not where the black coach of sorrow has taken you

Angels have no thought of ever returning you

Would they be angry if I thought of joining you

Gloomy Sunday

Sunday is gloomy

with shadows I spend it all

My heart and I have decided to end it all

Soon there'll be flowers and prayers that are sad,

I know, let them not weep,

Let them know that I'm glad to go

Death is no dream,

For in death I'm caressing you

With the last breath of my soul I'll be blessing you

Dreaming

I was only dreaming

I wake and I find you

Asleep in the deep of

My heart

Dear

Darling I hope that my dream never haunted you

My heart is telling you how much I wanted you

令人自殺的歌曲起源:
(轉貼自yahoo)

Rezs Seress,生於 1899 年匈牙利。Seress是個自學的鋼琴家,

他立志在巴黎成為一個出名作曲家。

Seress雖然堅持著自己的理想,但是他的未婚妻與他意見相左,

終於在某一個下午,兩人發生了齟語,他的未婚妻憤而離去。

在爭吵過後不久的一個星期天,Seress待在他的公寓裡,

坐在鋼琴前,滿臉愁容的凝視著巴黎的天空。

灰色的天空佈滿了烏雲,緊接著大雨滂沱而下,

看著此情形的Seress喃喃自語著:「真是個陰沉的星期天。」

突然,他的靈感一下子浮現,他的手指開始在鋼琴上彈奏,

三十分鐘後,他完成了『憂鬱的星期天』。

﹝Szomor vas rnap,英譯Gloomy Sunday﹞

懷著高度期待,Seress將曲子寄給一家音樂發行公司,

但是他的希望還是落空了。那家公司退回了他的作品,

並且附了一封信,上面寫著:「並非因它是一個憂傷的調子,

而是因該曲之中流露出的那種魄人心魂的絕望情緒,

我想這對任何聽者均無益處。」

第一次的失敗並不使Seress卻步,

幾經波折後,一家布達佩斯的發行商接受了他的作品。

『憂鬱的星期天』一開始是以演奏版的型態推出,Seress自己曾填了首詞,

後來才有匈牙利的詩人L szl J vor為了這首歌作的詞,

由女歌手Hernadi Judit演唱。

之後Sam M.Lewis翻譯了J vor的歌詞,定名為”Gloomy Sunday”,

由黑人女歌手Billie Holiday演唱,也就是現在最通行的英文版本。

『憂鬱的星期天』正如其原名──陰沉的星期天般,

似乎有著無可抗拒的沮喪魔力,

自它推出之後,自殺事件便層出不窮,甚至遍佈全球,

死亡人數達到有一百人之多,當時人們都稱它『自殺歌曲』。

鬧的最兇的莫過於匈牙利,

布達佩斯的警方在調查過無數有關『憂鬱的星期天』的自殺事件後,

認為事態嚴重,最後匈牙利政府宣布禁歌。

英國B.B.C電台也曾經禁播過這首歌,美法更是大肆討論。

會造成這樣的結果,Seress真是始料未及。

原本他作這首歌的目的,是希望能挽回未婚妻的心,

不過,竟然造成了反效果。

他的前未婚妻在『憂鬱的星期天』發行不久,

Seress與她連絡第二天後服毒自殺,

身邊遺留的紙張上寫著幾個字──『憂鬱的星期天』。

是什麼樣的原因導致這些悲劇,至今世人仍不清楚,

不幸的是,『憂鬱的星期天』的作曲者Seress也在1968年的某個冬日自殺了。

那年他已將近七十歲,卻仍然從布達佩斯的一棟建築物跳樓,

為這個故事畫下一個血黑色的休止符。

作者: 鐵炮兵    時間: 16-7-2008 22:21
唔知係咪我音樂修養有問題- -聽一個男聲版本既時候
聽開始未有人聲開始果陣覺得個旋律似似地占士邦歌既味道(得幾下似)

岩岩睇左女聲唱既一部分....真係好有james bond 主題曲果d  feel

作者: 回憶x祥    時間: 17-7-2008 09:19
正版果個唔係比人lock左咩

翻版果個好似冇咩野= =
作者: firenze    時間: 19-7-2008 03:42
可唔可以俾條link我呀??
我想聽呀
作者: 61087815    時間: 19-7-2008 13:12
原帖由 _Kin 於 8-7-2008 09:28 發表

1896 果個作曲家 都未出世= =
\
忘了正板果個出身日期-,-’’
只係知細路仔果陣聽好恐怖...宜家聽無野/.
作者: 魂魄    時間: 19-7-2008 14:10
標題: 回復 樓主 的帖子
我一個人夜媽媽聽 冇感覺喎....
作者: Child4    時間: 19-7-2008 18:23
原帖由 edwinmonster 於 9-6-2008 15:12 發表
講真我好奇之下都有聽過
初初聽真係起雞皮架
聽完之後,我明點解咁多人會走去自殺
因為我都有呢種感覺
翻唱版巳經有咁既效果
正唱版真係唔知會點lu!

你都有呢種感覺?!!咁你咪好危險lor
作者: 阿某BB    時間: 19-7-2008 19:10
有冇人有果首歌呀[最好原版 不過番唱都無所謂],,
整條download link 俾我地dwon黎聽下 [[m84]]
睇下係咪真係咁勁 @0@"
作者: 哈爾移動唔到    時間: 20-7-2008 11:46
聽過一次 我只記得個音 但唔多識英文= =唔明佢講咩
作者: 究極.面具    時間: 20-7-2008 12:49
元仔都有咁既感覺-.-

大獲啦咁

去港鐵d月台到播呢隻歌

全部人跳軌

作者: [H]EX1330    時間: 22-7-2008 01:30
聽過喇...
聽左兩三次,都無乜feel,
於是開game玩,一路聽住隻歌,一路打機,
打左幾個鐘之後突然發覺...

正!!!今日贏多左∼
作者: §愛的呼喚§    時間: 22-7-2008 10:28
樓主有冇網比大家聽聽
作者: 笨.影__]]    時間: 23-7-2008 23:15
標題: 回復 73# 的帖子
佩服你既勇敢- -
我之前聽過  聽左3分1就唔聽啦  (因為淆底關係- -  果陣仲要有fd陪先敢聽= =
作者: Kaze''    時間: 25-7-2008 23:39
聽左幾秒就冇聽,佢開頭D音調好怪
作者: 玄影    時間: 28-7-2008 15:53
作者: ★峰仔★    時間: 28-7-2008 15:55
哈哈= =好彩我係一個英文痴.....
英文次次都唔合格
聽左同唔聽可能冇咩分別=33="
作者: danny155    時間: 28-7-2008 17:35
想聽既人係foxy入面下載啦,,,
另外,歌詞可以去反"逆"既姐,樓主個條link只不過係事例同歌詞(英文)
唔識英文既人略略聽下lo,應該無問題..
  1. 聽完聽完,旋律唔錯啊!!女高音都好夠氣,真係有一種令人想訓既感覺!!![如果個日唔開心等心惰差都唔好聽...]同埋第一次聽既時候個心有d壓力(真係會直接影響你既心理狀況!!!)
複製代碼
以下係中英文歌詞:
[00:-4.00]gloomy sunday
[00:00.00]黑色星期天(令一百人聽后自殺的歌曲)
[00:04.00]演唱:Tracy Chapman(特蕾西.查普曼)
[00:13.00]
[00:14.83]Sunday is Gloomy,星期天是憂郁的
[00:19.05]My hours are slumberless,我的房子沉靜了
[00:23.65]Dearest, the shadows I live with are numberless我親愛的,和我在一起的影子無窮盡
[00:32.62]Little white flowers will never awaken you那些小白花從來不吵醒你
[00:41.60]Not where the black coach of sorrow has taken you悲哀的黑色四輪馬車帶走了你
[00:50.78]Angels have no thought of ever returning you天使從來都沒有想過讓你回到我身邊
[00:59.66]Would they be angry if I thought of joining you如果我想和你在一起,他們是否會生氣
[01:24.90]Gloomy Sunday憂郁的星期天
[01:38.37]Sunday is gloomy星期天是憂郁的
[01:40.57]with shadows I spend it all我只能和影子在一起
[01:44.16]My heart and I have decided to end it all我的心和我將決定結束這一天
[01:53.68]Soon there'll be flowers and prayers that are sad,馬上就會有蠟燭和悲傷的禱告
[02:07.45]I know, let them not weep,我知道,請不要哭泣
[02:13.44]Let them know that I'm glad to go讓他們知道我高興去
[02:17.43]Death is no dream,死亡不是夢
[02:19.04]For in death I'm caressing you在死亡面前,我親撫著你
[02:22.92]With the last breath of my soul I'll be blessing you在我靈魂的最后一口氣,我將為你禱告
[02:45.27]Gloomy Sunday憂郁的星期天
[02:59.53]Dreaming,夢啊
[03:05.82]I was only dreaming我現在只有夢了
[03:15.40]I wake and I find you我叫醒你,我在找你
[03:20.79]Asleep in the deep of熟睡在深處中
[03:25.08]My heart我的心
[03:29.97]Dear親愛的
[03:37.25]Darling I hope that my dream never haunted you我希望我能夢到你親愛的
[03:45.43]My heart is telling you how much I wanted you我的心在告訴你我的愛有多少
[04:04.60]Gloomy Sunday憂郁的星期天
------------------------------------------------------------------------------------------
e個係我聽匈牙利版本既感想
難受好多....既男聲,,,,聽完之後唔想同唔敢動...d旋律同第一首有天同地既分別....聽完e首之後再聽反英文版...個心有d痛既感覺=.=
超強既心理壓力""
用正常人角度係英文版好聽好多^^
搵d旋律黎做鈴聲先!!

作者: ~黑~    時間: 29-7-2008 12:35
佢d旋律係以悲哀既音響來制作
所以給人一種好悲感覺....
不過我未聽個真正個個版本....我只聽個現在百度個個版本[[bao_26]]
作者: @喪屍仔@    時間: 29-7-2008 20:54
我都係
聽左之後呆一呆 俾首歌嚇一嚇有小小想死 - - "  (嘩呀~差點控制唔住自己 -口-)

不過我聽講話 以前我地學校有人 用老師電腦聽完 男聲 佢 企左係 個天台唔郁 我地見有d唔正常 扯留佢落來 - - 佢仲問咩事 ......
作者: 勁舞小天皇    時間: 30-7-2008 11:08
[[bao_25]] = =
作者: 14057033    時間: 10-8-2008 15:42
我的男聲呀!  很好笑[wmv]backGloomySunday[/wmv]
作者: 24303090    時間: 13-8-2008 00:45
有d恐怖,唔敢聽[[yoyo_148]] [[yoyo_148]]
作者: [H]TT    時間: 13-8-2008 09:42
我去左youtube果到聽-.-
唔知係咪來-.-
去到17秒 比條友大聲唱左句 嚇到我熜左-.-
作者: wah225    時間: 13-8-2008 19:43
聽左。。唔恐怖=。=
但真係唱到好似死媽媽咁。。
可唔可以講我知係幾多分鐘開始恐怖=。=
因為聽到3分幾都唔覺恐怖。。
我用EAR機聽的=。="
作者: davaragon    時間: 14-8-2008 20:24
得聽左女聲- -

冇感覺= =''

好聽丫..''
作者: redbutterfly    時間: 15-8-2008 01:48
一路都有聽過有人講有呢首歌- -
但估唔到個故事甘恐怖
搞到仲更加唔夠膽去聽了
作者: ﹏小梓*    時間: 15-8-2008 13:27
有冇原版男聲果個版本聽下?
女聲果個一d都唔恐怖~_~
作者: 123123!    時間: 17-8-2008 12:19
我fd有down e ng版
作者: brianchanchan    時間: 17-8-2008 12:49
唔知係唔係英文既問題
冇feel wo
作者: marktam999    時間: 19-8-2008 18:54
其實我想話
前幾個月我先係黑色星期五個日生日==”
作者: chungmingma    時間: 20-8-2008 06:59
睇完第1頁果d人回之後
我唔夠擔聽 -.-.......'''
作者: 笨強    時間: 20-8-2008 11:17
聽過啦- -"
不過我聽個時淆- -"叫左細佬妹黎聽  唔覺有咩野- -"
作者: 56525458    時間: 26-8-2008 13:57
我未死呀!!
我覺得幾好聽呀....
作者: cargirl    時間: 29-8-2008 12:38
我有聽過~係覺得好沉個D唔係咁好者~我反而覺得幾好聽="=
作者: 路奇    時間: 29-8-2008 13:38
岩岩係foxy dl完- -
冇咩feel呀-.-
個旋律都ok呀-.-v
幾鐘意-,-
作者: man10105    時間: 30-8-2008 11:26
我聽完女果個
都冇咩事發生
作者: billytsang    時間: 13-9-2008 22:08
姐係點=.=好不詳
作者: 87587    時間: 14-9-2008 09:31
我好奇之下都有聽過
初初聽真係起雞皮架
而且果時在晚上,又只有自己在家中
真系好恐怖,聽唔夠1分鐘,便不聽了

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://htmlart8cle138www.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2