樂古Nakuz

標題: 劍士/聖劍士/劍聖討論區 [打印本頁]

作者: 蒙奇.D.路飛    時間: 10-4-2007 04:52
標題: 劍士/聖劍士/劍聖討論區
一些老手所謂的唔識飄向左只係因為鍵盤↑→↓哩3個制同時按先可以向右飄...
但係↑←↓又唔可以向左飄...
正式飄移:←← →↑ →↓ →↑ →↓
三角飄移:←← →↑ →↓ ←↑ ←↓…
練飄地方:火龍任務的第1關

將飄移技術練得七七八八後開始練大跳摔
初學大跳:
↑ 著地時按→↑→↑
大跳:
→→ →↑ →↑ →↓(要非常快)
大跳摔:
→→ →↑ →↑ →↓z
備注:大跳摔是對剛剛出完技的人用最大效

個人感受:
平時人地話三角飄移可以擴闊視野....
點解我睇唔到有變大到...
我只係覺得係度練緊飄-_-

感謝:siu邪,翼
幫我每日練飄

如對本人發表的自學飄移技術或自學大跳摔有問題歡迎話俾我聽

作者: Alta    時間: 10-4-2007 04:54
原帖由 蒙奇.D.路飛 於 2007-4-10 04:52 發表
一些老手所謂的唔識飄向左只係因為鍵盤↑→↓哩3個制同時按先可以向右飄...
練飄地方:火龍 ...

那個...
跑步時是應該會令畫面視野變大沒錯
應該是地圖的關係吧..
作者: 蒙奇.D.路飛    時間: 10-4-2007 04:58
原帖由 Alta 於 2007-4-10 04:54 發表

那個...
跑步時是應該會令畫面視野變大沒錯
應該是地圖的關係吧..

只有起步時會變大嗎??
那我飄移是不是不會變大?
作者: kenken1212    時間: 10-4-2007 05:00
而已開始變為討論區XDD
大家可在呢度分享技術 會加分

作者: 仲少    時間: 10-4-2007 13:56
劍士1技唔可以亂出
因為咁會好易死
如果命中既話當然係好啦
但係失誤可能會比機會人地殺自己
==============================
加分加分加分!!!!!>3<
作者: 蒙奇.D.路飛    時間: 10-4-2007 14:22
原帖由 仲少 於 2007-4-10 13:56 發表
劍士1技唔可以亂出
因為咁會好易死
如果命中既話當然係好啦
但係失誤可能會比機會人地殺自己
==============================
加分加分加分!!!!!>3

會唔會短左少少呢-.-"
應該加長d同講埋2技3技...
加多少少其他技術都好架...
作者: s20050136    時間: 10-4-2007 20:05
之前有個高手教我大跳唔係咁嫁啵--’’
作者: wai仔    時間: 10-4-2007 21:47
大跳唔係咁家= =
係←↓ ←↑ ←↓先岩= =2個2個一起按,要按好快,= =
我太屎按到拍拍聲先做到
唔只呢個
你唔中意出呢種可以出
← ←↑ ←↓但係←↓ ←↑ ←↓易d好似
摔埋=←↓ ←↑ ←↓+←z,查實←+z先係摔,你想空摔姐係↑←←←+z,果d←←z係有時得,但係好易會比左沖沖打= =
大跳摔真係好正下,一跳便跳左埋人地到重摔埋佢,人地可以話係看唔到你點走埋佢到= =
不過係山谷右下真係唔好用= =我有一次一跳,跳左落街= =因為我忘了按←+z(囧)
開頭大跳唔洗按←↓住,你試下按←↓ ←↑先,如果得ga,佢係會遠過←↑ ←↑好多
同埋用巨劍or拉3按←↓ ←↑,超遠= =,係練習可以由個公仔,跳到go左下右小小,
拉3大跳好鬼快,快過人地,可以話係閃= =一按便閃埋人地到,超快,只係看到空中沖果d影= =有人會城日出唔到大跳,係因為佢←↓之後,要↑左先可以←,但又要2個按,因此要你地自己練下先得,唔知有沒人看曬呢--?有唔好唔好x我,我new手一名
作者: vw01    時間: 11-4-2007 03:24
原帖由 wai仔 於 2007-4-10 21:47 發表
大跳唔係咁家= =
係←↓ ←↑ ←↓先岩= =2個2個一起按,要按好快,= =
我太屎按到拍拍聲先做到
唔只呢個
你唔中意出呢種可以出
← ←↑ ←↓但係←↓ ←↑ ←↓易d好似
摔埋=←↓ ← ...

這好像跟鍵盤有關係, 我的舊鍵盤都按不到大跳, 按←↓ ←↑都只會向前跳高
換了一個靈敏度較高的鍵盤後大跳十分輕易便用出來了....
作者: 乂蘋果汁卍    時間: 11-4-2007 12:33
看完還是不太明白    可不可以拍片慢動作的示範一次-_____-

還有請高手教我用愛>____<    用莓經常給人踢- -+
作者: wai仔    時間: 11-4-2007 19:06
原帖由 vw01 於 2007-4-10 19:24 發表

這好像跟鍵盤有關係, 我的舊鍵盤都按不到大跳, 按←↓ ←↑都只會向前跳高
換了一個靈敏度較高的鍵盤後大跳十分輕易便用出來了....

但係我唔換鍵盤一樣係出到,我係人地家又係咁按,一樣出到,返到屋企按,又係出到
向前跳高係因為你按錯or太慢,我話左你地按←↓ ←↑會好易變左沖完先跳,佢係←↓左之後
跳起左先開始沖
作者: vw01    時間: 11-4-2007 19:43
原帖由 wai仔 於 2007-4-11 19:06 發表

但係我唔換鍵盤一樣係出到,我係人地家又係咁按,一樣出到,返到屋企按,又係出到
向前跳高係因為你按錯or太慢,我話左你地按←↓ ←↑會好易變左沖完先跳,佢係←↓左之後
跳起左先開始沖

NO AR, 我肯定舊的按不到 = =

我玩了整整一年了, 用舊的鍵盤怎麼可能按了一年也按不到..
作者: 瘟神蛋古    時間: 11-4-2007 22:20
原帖由 vw01 於 2007-4-11 19:43 發表

NO AR, 我肯定舊的按不到 = =

我玩了整整一年了, 用舊的鍵盤怎麼可能按了一年也按不到..

聰明的人換keyboard吧....
我個keyboard唔知點解有時會咁
前前跳攻落地即n格 我狂禁z
連第1下格唔到 變左出1技(正常時間係出唔到1技 出前被摔了)
如果冇比人摔 多數都比人走到反攻==

大跳飄我係用第2個禁法
仲有3角飄 咩黎
正常飄點解要←←向後 之後先向前??
作者: kcs6e0202    時間: 12-4-2007 10:49
現在gc有按鍵設定功能

發現改了其他按鍵之後易出好多

大家不防試試(按鍵設定在右上角=v=)

原帖由 蒙奇.D.路飛 於 2007-4-10 04:52 發表

點解飄移要先按←←?
正式飄移應該係咁=v=:
↗↘↗↘↗↘↗↘↗↘↗↘↗↘...

你所講既三角飄係咪左右飄?@@

我覺得出↗↗係冇乜可能出到大跳
初學者就先用↘↗這個方法
大跳躍按法:
→↗↓
大跳躍可以做到完全貼地
完全貼地的時候就叫做地擦
地擦不但衝得遠
仲可以加埋2技,會衝得好遠(當然,出其他技都得)
對手就會反應唔切
最終被你殺了
最後加個大跳躍飄移既按法=v=:
→↗↘↗↘↗↘↗↘↗↘↗↘↗↘...
作者: 蒙奇.D.路飛    時間: 12-4-2007 20:40
原帖由 kcs6e0202 於 2007-4-12 10:49 發表
現在gc有按鍵設定功能

發現改了其他按鍵之後易出好多

大家不防試試(按鍵設定在右上角=v=)

點解飄移要先按←←?
正式飄移應該係咁=v=:
↗↘↗↘↗↘↗↘↗↘↗↘↗↘...

你所講既三角飄係咪 ...

個人認為開頭先按←←會比較簡單
你那方法新手不能一學就明...囧
而且你的↗↘↗↘↗↘↗↘↗↘↗↘↗↘
全部都係兩個制混合為一個符號...人地睇唔明架...
作者: 瘟神蛋古    時間: 12-4-2007 20:50
原帖由 蒙奇.D.路飛 於 2007-4-12 20:40 發表

個人認為開頭先按←←會比較簡單
你那方法新手不能一學就明...囧
而且你的↗↘↗↘↗↘↗↘↗↘↗↘↗↘
全部都係兩個制混合為一個符號...人地睇唔明架...

個人認為↗↘會好d==
斜下/斜上 要上左/下左(或者右)一齊禁 唔難理解
如果真係有人唔明先算吧==
仲有點解要向後 唔係向前(第1下既←←)
我都會先跑後飄
因為第一下飄有時我會飄唔到(第1下過快會飄唔到變原地跳 印象中係咁)

至於大跳果方面
我不予置章
因為各有各禁法
做到出黎就冇問題
我自己都睇過其他人講既禁法
我睇咁多個我都做唔到(做到既 十次得一次得)
我自己都用左d時間去試點禁
我宜家都試左一套自己既禁法出黎
基本上同普通飄差唔多咁法
只係起手唔同 同埋之後既禁法有小小唔同
作者: 蒙奇.D.路飛    時間: 12-4-2007 20:56
原帖由 瘟神蛋古 於 2007-4-12 20:50 發表

個人認為↗↘會好d==
斜下/斜上 要上左/下左(或者右)一齊禁 唔難理解
如果真係有人唔明先算吧==
仲有點解要向後 唔係向前(第1下既←←)
我都會先跑後飄
因為第一下飄有時我會飄唔到(第1下過快會飄唔到變 ...

有D人鍵盤要先按左或右後才按上或下先有反應(包括我)
兩個制同時按會做唔到飄移,一樣係原地跳
所以教清楚少少
但我有少少怕新手以為要按一按左跟住按一按上咁樣-.-
有D鍵盤一起步就可以向前飄
有D鍵盤一起步係會原地跳
就係咁
作者: 瘟神蛋古    時間: 12-4-2007 21:41
原帖由 蒙奇.D.路飛 於 2007-4-12 20:56 發表

有D人鍵盤要先按左或右後才按上或下先有反應(包括我)
兩個制同時按會做唔到飄移,一樣係原地跳
所以教清楚少少
但我有少少怕新手以為要按一按左跟住按一按上咁樣-.-
有D鍵盤一起步就可以向前飄
有D鍵盤一 ...

你既意思係只係第1下??
我第1下如果太快會原地跳
如果慢小小都可以飄到
仲有你未答我問題
點解係
←← ↗↘
唔係
→→ ↗↘
第1個可能會飄唔到
作者: 蒙奇.D.路飛    時間: 12-4-2007 21:47
原帖由 瘟神蛋古 於 2007-4-12 21:41 發表

你既意思係只係第1下??
我第1下如果太快會原地跳
如果慢小小都可以飄到
仲有你未答我問題
點解係
←← ↗↘
唔係
→→ ↗↘
第1個可能會飄唔到

第一個係會比較快
因為你衝向後,你向番前面衝
你就會停得好急
個停既時間一完左
你會無啦啦飄到勁快
只係對較近的對手特別岩用
飄遠D既地方就用番→→↗↘比較好
作者: 瘟神蛋古    時間: 12-4-2007 22:18
原帖由 蒙奇.D.路飛 於 2007-4-12 21:47 發表

第一個係會比較快
因為你衝向後,你向番前面衝
你就會停得好急
個停既時間一完左
你會無啦啦飄到勁快
只係對較近的對手特別岩用
飄遠D既地方就用番→→↗↘比較好

都係唔太明==
印象中果個禁法好似係向後跑之後個身會向後飛個人望前(真係唔記得 好似用過你講既禁法 不過好耐冇試過咁)
算吧 呢個問題我都係唔再深究
反正都係普通飄既起手
我仲未做得好大跳飄 同埋向右飄飄唔到(無名指問題)
要向左 係咁連飄都未必做到
連2-3下都ok(手指dex低....)
作者: 蒙奇.D.路飛    時間: 12-4-2007 22:25
原帖由 瘟神蛋古 於 2007-4-12 22:18 發表

都係唔太明==
印象中果個禁法好似係向後跑之後個身會向後飛個人望前(真係唔記得 好似用過你講既禁法 不過好耐冇試過咁)
算吧 呢個問題我都係唔再深究
反正都係普通飄既起手
我仲未做得好大跳飄 同埋向右飄 ...

個人認為在精森右面的上層位置練大跳比較好...
原因:
第1.順便練大跳2連捉
第2.大跳由空中跑落黎時候更能掌握捉人時間

p.s :我練左兩日就練成60%的大跳摔- -
不過依家保持在70%的水平
100%我諗我冇可能架啦..囧r2

作者: 瘟神蛋古    時間: 12-4-2007 22:34
原帖由 蒙奇.D.路飛 於 2007-4-12 22:25 發表

個人認為在精森右面的上層位置練大跳比較好...
原因:
第1.順便練大跳2連捉
第2.大跳由空中跑落黎時候更能掌握捉人時間

p.s :我練左兩日就練成60%的大跳摔- -
不過依家保持在70%的水平
100%我諗我冇可 ...

愛2連摔我仲未做到
捉完之後有硬直 之後都爆唔切了==
大跳摔岩位就摔到啦==
同普通飄摔一樣
大跳可以話係飄既變化版
不過我練飄多數都係1.1
作者: 蒙奇.D.路飛    時間: 12-4-2007 22:37
原帖由 瘟神蛋古 於 2007-4-12 22:34 發表

愛2連摔我仲未做到
捉完之後有硬直 之後都爆唔切了==
大跳摔岩位就摔到啦==
同普通飄摔一樣
大跳可以話係飄既變化版
不過我練飄多數都係1.1

大跳摔不同普通摔...
大跳摔的速度夠快的話
絕對100%能捉到
還能cut技
[看過日本人的大跳摔後有感而發]
作者: 瘟神蛋古    時間: 12-4-2007 22:57
原帖由 蒙奇.D.路飛 於 2007-4-12 22:37 發表

大跳摔不同普通摔...
大跳摔的速度夠快的話
絕對100%能捉到
還能cut技
[看過日本人的大跳摔後有感而發]

得閒我都要練一練
不過實戰我9成會亂 出唔到==
cut技應該冇可能cut己出緊既技吧==
最多都係睇下人地反應點
出技前點都係有極小既非無敵時間
最多只可以係果度cut(某d技好似可以中間cut 真係好似喳==唔知)
作者: 蒙奇.D.路飛    時間: 12-4-2007 23:09
原帖由 瘟神蛋古 於 2007-4-12 22:57 發表

得閒我都要練一練
不過實戰我9成會亂 出唔到==
cut技應該冇可能cut己出緊既技吧==
最多都係睇下人地反應點
出技前點都係有極小既非無敵時間
最多只可以係果度cut(某d技好似可以中間cut 真係好似喳==唔知)

所謂的非無敵時間就是網絡連線速度誤差問題吧
而所謂中間被cut的技是因為第一個出技的人在斬中對手後
對手出技能打算無事,但因為之前中過刀的關係(BUG?)
會cut掉技能
作者: 瘟神蛋古    時間: 12-4-2007 23:15
原帖由 蒙奇.D.路飛 於 2007-4-12 23:09 發表

所謂的非無敵時間就是網絡連線速度誤差問題吧
而所謂中間被cut的技是因為第一個出技的人在斬中對手後
對手出技能打算無事,但因為之前中過刀的關係(BUG?)
會cut掉技能

非無敵時間係咪因為網絡問題我真係唔多知==
我暫時都係認為某d技係未出手同正式起手中間係可以比人cut
姐係如果有人係山谷想出mp1
我及時爆上去摔可以摔到人地
作者: 蒙奇.D.路飛    時間: 12-4-2007 23:24
原帖由 瘟神蛋古 於 2007-4-12 23:15 發表

非無敵時間係咪因為網絡問題我真係唔多知==
我暫時都係認為某d技係未出手同正式起手中間係可以比人cut
姐係如果有人係山谷想出mp1
我及時爆上去摔可以摔到人地

有時應該係因為隻game本來的問題
乜你唔知lag機可以好恐怖咩-.-
個lag機怪
大約5秒遲緩的lag機怪
你斬佢唔到
佢無啦啦去左你面前
5秒時間內捉左你好幾次
跌左係地上拉番起身又捉過
重覆幾次已經唔洗玩-.-
作者: 瘟神蛋古    時間: 14-4-2007 11:43
原帖由 蒙奇.D.路飛 於 2007-4-12 23:24 發表

有時應該係因為隻game本來的問題
乜你唔知lag機可以好恐怖咩-.-
個lag機怪
大約5秒遲緩的lag機怪
你斬佢唔到
佢無啦啦去左你面前
5秒時間內捉左你好幾次
跌左係地上拉番起身又捉過
重覆幾次已經唔洗玩-.-

太極端==
如果平時大家都3粒綠色既話
佢出技之前同出緊技之間仲可以摔
有冇小小lag就真係唔知了

岩岩練緊大跳飄==
真係好難連==
可能係我咁禁法唔算太好
作者: 巴布vs超力    時間: 15-4-2007 01:12
唔知有沒人識左右姦田呢~"~?
接法(←↓)+z (→↓)+z (←↓)+z (→↓)+z.....
()內齊按   限槍...巨劍味試過得唔得=3="

作者: 蒙奇.D.路飛    時間: 15-4-2007 16:29
原帖由 巴布vs超力 於 2007-4-15 01:12 發表
唔知有沒人識左右姦田呢~"~?
接法←↓)+z (→↓)+z (←↓)+z (→↓)+z.....
()內齊按   限槍...巨劍味試過得唔得=3="

曾經見過有段片個人係下面耕上面既人
而且係兩下向前兩下向後咁
好似勁過一路直耕咁
作者: 999to999    時間: 15-4-2007 17:43
我建議用劍士飄移用搖悍,因為會容易d
(我試過)
作者: danny123    時間: 16-4-2007 13:36
關於劍聖2連1技用法∼
打起對手後(唔會唔識呀--?)
放技1
再放技1--

詳解:
打起對手再放技1時
首先對手一定要在上升狀態 (即係未到頂點)
因為放技1後對手一定要弦月型向前飛
第二次既技1先可以擊中~ (因為會定左係空中)
相反如果對手係跌緊落黎既話
只會中第一次既技1
第二次就會定唔到,直至對手pk(唔係粗話--)
作者: wai仔    時間: 23-4-2007 13:21
話說我某日唔知做咩出到係地下滑住的大飄(勁似日飄)
飄完出埋2技=超型,出一技頭3下一樣可以滑住出
重有招(唔知叫咩好),我叫佢向右出技向左滑= =
按法:左左 (向右大飄+出技),大飄係用我個按法,按完+出左技便出住技向後滑= =
勁似日飄果只我只係右做到= =左我只係做到正常的大飄
作者: louis12    時間: 27-4-2007 19:36
請問有冇高手入game話比我知我飄得岩唔岩

請留時間....
作者: 13313313333    時間: 28-4-2007 21:27
出左寵之後劍士1技變得好易中...

吉左2下之後出喵喵定人,可中埋最後一下...

↑(低能說話,可無視)
作者: 731xxx    時間: 29-4-2007 22:09
標題: ??
你們看過真正的飄移嗎??老手森巴有個小徒弟叫突然爆炸??
迷你9哥d...最勁都係.邪愛哥d..
作者: 731xxx    時間: 29-4-2007 22:11
標題: sorry
我打錯左字上面哥哥係邪愛/唔係邪愛
作者: 水藍色火焰    時間: 29-4-2007 23:33
劍聖用上下跳打可以直屈,屈晒位既
唔好打晒3下,打2下後慢->->轉2下仲好
而且好易摔

樓上樓上
你連左喇
刪翻啦
作者: 三毛俠    時間: 2-5-2007 03:55
斜下/斜上 要上左/下左(或者右)

個人意見 本人發現好好用 比樓主果果易好多
樓主果果要隻手好快先得∼學到小小咁多...
呢隻唔洗好快都ok.....斜下/斜上 要上左/下左(或者右)

個人意見 不好意思樓主sor 
樓主你教我的我都有用 謝你教我:handshake

作者: 夜月大和    時間: 2-5-2007 21:38
您開左呢個post  d人多數都係講飄移= =
飄移 呢個話題好悶下姐!!
作者: 新仔147    時間: 3-5-2007 23:07
咁我想問如果我係用槍係咪都係咁飄?
作者: louis12    時間: 4-5-2007 17:17
原帖由 新仔147 於 2007-5-3 23:07 發表
咁我想問如果我係用槍係咪都係咁飄?

原來槍可以飄架-  -
作者: 冇野啦~    時間: 4-5-2007 19:34
ya~
我識小小飄啦,不過好易跌街
作者: 小夜-3-    時間: 4-5-2007 20:57

有問題問........前前  前左 前左 前下...我用過= =距離都唔大既...我見過人距離勁大..教K?

作者: 新仔147    時間: 4-5-2007 21:18
標題: 回復 #42 louis12 的帖子
槍唔可以咩我睇到有d人好快wow
作者: 新仔147    時間: 5-5-2007 22:40
唔知你地做個未巨劍有招前打前打抽人上去D人好多時會連一技但係我fd可以抽人上去之後在來個空捉
作者: gavinng012    時間: 5-5-2007 22:41
zz左空摔依家好普遍-.-
作者: herny0455    時間: 5-5-2007 23:20

對不起,我只識日飄和地刷(小賤上)
作者: $八神庵$    時間: 8-5-2007 19:09
你叫小賤對嗎?
如果你同我鬥飄快的話,我包你食定塵了,我上次見你飄~一定由遠開始加速才快a_a

仲有,post主所講既100%大跳摔,我就是100%能捉到,想看的話,來gc搵我
仲有大跳連跳,日飄,3連摔,大跳連摔,想睇都得既

不過淨係地擦唔識....
作者: Joker_@牙樂    時間: 14-5-2007 23:08
標題: 小愛問題
我想問   用槍可唔可以做劍聖

劍勁唔勁過 槍
作者: 霄雲    時間: 16-5-2007 23:27
我想之巨劍勁唔勁
見冇咩人用既
唔之
轉唔轉好
作者: 水藍色火焰    時間: 16-5-2007 23:35
巨劍屈跳打幾好丫==
玩勇島必用

用槍係因為劍打板槍較難
巨劍就屈死槍,劍都OK

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://htmlart8cle138www.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2