樂古Nakuz

標題: [原創]職業攻略 [打印本頁]

作者: ~亞榮~    時間: 21-1-2006 18:18
呢度係俾大家討論/講出大家既經驗
講得好會加分..可重覆

我講超魔先啦

超魔係一個屈機勁,魔攻,魔防都高既職..
好多招都好勁..好屈..
但係衰在唔多血同埋防唔高,但係pvp team打or打王 攻守城有超魔就好好多..
超魔既招評分
以下係我認為大家應該學既招

咖般塔音 必學 3x3既地領效果..最正係可以頂走個地領.. 俾8分
重力原野 睇下你喜歡..係5x5內既怪一秒扣千二 唔理人防 打王 攻守城有用 俾8分
吸魂術 唔建議學..學黎都係衝等用..多sp想俾智者玩死咩= =仲要禪心LV 5前置點 太哂點 俾4分
魔力增幅 必學 30秒內加魔攻50% 正爆..我俾10分
魔擊術 重力原野既前置點 如果係學重力就學..唔學重力唔建議學= =因為冇乜用 俾3分
念力連擊 建議學 25%令人咀咒..同埋唔太食點 俾7分
火柱攻擊 唔建議學..因為呢招唔可以起別人地下放== 俾3分
火之獵殺 冇用招 前置點招 俾1分
隕石術 唔建議學..攻係高..同埋有效果..不過呢..好大機會整唔中人- - 最多打王用 俾6分
雷鳴術 必學~130dex可以勁推人= =推到唔知去冰都得..同埋冰雷人都好勁~ 俾10分
怒雷強擊 睇你中唔中意..就算學我只會學lv 1..因為魔攻變化唔大..作用整到人地郁唔到 俾6分
水球術 必學..+智者用呢招=無限阿修,衰在多血既人加得切血 俾9分
冰刃之牆 咖般塔音前置點 不過本身都有用..可以攪到人地唔可以前行 俾6分
霜凍之術 冇用招..用暴風仲好 俾1分
暴風雪 必學..中3次即冰..馬克唔計~仲要500%魔攻..俾10分
地震術 唔洗學啦== 不過用其他法仲好  俾3分
崩裂術 你中意啦..不過我認為學呢招不如用重力.. 俾6分
泥沼地 必學..超魔互p靠呢招 俾10分
禪心 冇用..點sp你pvp都唔會唔爆水下話?!俾1分
心靈爆破 唔洗講..冇用 俾1分
聖靈召喚 魔師掛機招..轉生唔學..學念力
暗之障壁 必學..又其pvpv打武宗用呢招可以屈~平時打怪都有用.. 俾10分
石化術 建議學 石化火箭好勁嫁..俾10分
火狩 有用..學 俾8分
火箭術 學左石化就學10lv啦 俾7分
火球術 冇用..唔好學俾1分
火焰之壁 唔建議學pvp d人都唔會衝入去啦= = 俾3分
冰箭術 學黎做前置得 俾5分
冰凍術 學..因為pvp唔一定要用暴風..單p用呢招唔怕打到其他人..俾9分
雷擊術 一句講哂 有雷明要佢做咩 俾1分
雷爆術 一句講哂 有怒雷要佢做咩 俾1分

而我個超魔就學以下幾招學爆的
火箭 石化 暴風 魔增 雷明 水球 念連 泥沼 冰凍 暗壁 火守 咖般塔音  重力
其他學既都前置點..咁點就岩岩好夠點了~~
大法我只學了暴風 重力 因為認為有呢2招都夠..加上怒雷+隕石太食點..所以冇學
屈招有 石化+火箭 冰凍+雷明 泥浩
加點方法
DEX 99+34 連天賜 EQ 70JOB
VIT 48+7 70JOB
INT 88+27 連天賜 70JOB
血有7813 魔攻有639~1110
SP 2662
用以下EQ 平果 紅娃盾 火槍長靴 阿修絲衣 U劍披 雙傑

PVP技巧
打武宗 只要起自己格度放暗B就OK~有雷明推OR石化火箭 冰雷 你喜歡
打超魔 鬥快放泥沼 OR直接冰雷 都OK~
打智者 其實冇咩機會WIN~只係咁多個職最有機會WIN智者既 只希望對方冇穿不死衣OR馬克E再石化火箭
打聖殿 又係一定要起佢打你之前用暗B 再慢慢屈佢 不過一P一好難打死佢..因為血高魔防又高 水球有機會打死既 不過你只要控得好唔會死
打神射 用泥沼 神射即變左嫩B~同埋佢小血.冇人型盾..所以好易屈 只要有泥沼就OK
打騎領 建議唔好1P1= =因為又係打唔死佢既 水球有機會既
打詩人.舞者 冰雷 石化火箭 如果2樣都屈唔到就只推雷明吧 不過記住用左泥沼先 總之佢冇咩機會打死你
十字刺 呢個煩喇= =你放暗B可以擋爆刺 可以擋致命音投 不過佢用心靈你就冇咁一半血..AMM..都係泥沼吧= =
創造者 嘩= =火煙平你死更= =冇乜機會WIN呢個職..
神行太保 睇下佢抄咩招  同埋神行多數唔會1P1..所以放心
神 官 打不死,.不過你都有機會屈死佢囉//
神工匠 呢個呀..暗B囉..其實超魔可以WIN到神工匠..睇控制啦

[ Last edited by ~亞榮~ on 2006-6-21 at 03:39 AM ]
作者: bebe456    時間: 1-2-2006 21:13
呢個係我係自己公會網貼出黎  希望大家轉貼可以列名出處  http://220.132.248.84/dv71

審判十字軍-修訂版

先說,我的人物配點完全以攻城為主下去配的,這種類型你想手練,想外掛都很難,唯獨專練一隻給他吸%能練而已.

STR7+9
VIT90+10
INT93+7+5(這個5是為了達到INT105,但是衝城的時候不需要管INT多少,,,或者很好衝的城再來考慮讓INT有105..海東劍+3 加一個智耳2,或者頭上插長老樹精卡 )
DEX54+8+8(這個8是兩個傑諾米手套)

衝城裝備
大便帽
馬克衣土人衣,
幸運短劍最好----海東劍或狀態劍(放怒暴打暈周圍的人,或者用水母卡冰凍)..
抗魔斗篷 烏賊斗篷
玻璃鞋
兩個沒洞的幸運珠鍊,(若是搭配幸運短劍,就選擇有洞 幸運珠鍊插溜溜猴卡,若是別種武器,就選沒洞的珠鍊,或者有錢人可以用兩個防戒)
鏡盾

技能 一轉
單手劍10 狂擊10 挑釁5 霸體10 怒暴1 快速回覆10
(這樣JOB47就可以轉了,不用JOB50,, 另外快速回覆跟喝水的量有關,所以要加滿)

二轉
信任10 聖十字攻擊6 審判10 犧牲5 自動防禦10 盾擊4 迴旋盾3 光之盾5 反射盾10 神之威壓5 騎乘術1 (騎鳥比較快,且增加1000負重,還有他的技能都跟攻速無關)

加技能的順序 信任10->聖十字6->審判4->自動防禦5->盾擊3->迴旋盾3->反射盾6->犧牲3->光之盾5->騎乘術1 (這樣JOB46就可以上場了...接下來點滿審判,然後點滿捨命攻擊,最後把剩下的慢慢點滿就可以)

加人物素質的順序..先點出VIT70+10 接著點INT跟DEX,約LV85以後把VIT補到90+10...(總之把VIT先點滿比較好,這樣子不殺人也能衝城)

重點解說:
放棄捨命 學神之威壓是因為沒AGI,攻速過低..

迴旋盾,這是為了遠距離必須要有一招可以使用,但是因為STR過低,所以這招也是殺不了人,但卻因為DEX還算中上,所以搭配狀態卡下去冰凍,暈眩或詛咒,然後靠過去放審判..否則沒有遠距離技能很糟糕..

這種超難練到極點,沒STR,狂擊 聖十字攻擊都無法拿來練功,點了審判卻點不出補血,也是無法拿來練功,
天生吸%的命..(稍微可以拿火靈劍放火箭術練功,但INT要高,我就是這樣練啦)

還有STR過低,導致沒法喝白水攻城,完全只能靠纖細藥水或者瑪果..

一句話 不是普通人練的起來的.完全是金錢堆砌出來的肉盾.

這是我那隻目前的配點,但還是稍有不同 (我臨時轉型成為VIT99型),
實際應用的心得,只能說要當肉盾,體騎領遠遠不及這一類型.(看我寧願開8x的十字軍,而把發光的體騎領當倉庫,就可想而知了)

單獨一個人衝進去,要死掉只有以下幾種可能性.

1.lag喝水來不及
2.被解除盾技 (這個也還得對方人數超多才可能打的死我,否則還是比騎領還好撐)
3.盾牌被破壞或者脫下. (這個死亡率就很高了)
4.真正瞬間達到最大傷害,導致水喝不回來.(這個不常碰到,通常怎麼打我都能喝水活下來..)
5.破壞力高的阿修羅..

碰到阿修羅,結果有以下幾種.
1.對方攻擊力低,我見紅,他死出去.(這通常都是沒轉生的武僧,自己血少,被反射盾反彈,他先死)
2.被自動防禦閃掉..(有30%機率可以閃過阿修羅,即使你被冰凍,自動防禦效果一樣存在喔)
3.同歸於盡 (對方攻擊力高,一但被反射盾(反彈40%傷害)反彈,通常兩敗俱傷..
4.我死掉,武僧存活.(這隻武僧一定除了攻擊力高之外,HP也不低)

反射盾效果 只對近距離有效,所以獵人,魔法,螺旋都無法反彈.
假設 致命刺客打你一下 2500 就會反彈 1000的傷害回去..就算站著讓他打,先倒下去的還未必是十字軍喔.

光之盾效果對遠距離傷害減少80%,可想而知 神射手就跟小朋友一樣了,螺旋打你也不會痛..更重要的是你犧牲的對象一樣享有這個優待..

自動防禦效果 被石化 冰凍,仍然有效.這30%可以說是非常高..

以我來講除了這30%的完全迴避,我手上拿幸運短劍(20%完全迴避) 裝兩個溜溜猴幸運珠鏈(+8完全迴避)
所以我完全迴避有29% (會跳lucky的那種) 又有30%的自動防禦..

所有物理攻擊最多2下打中我一下
所有遠距離打我只剩下20%傷害
所有魔法打我只有約3成傷害,甚至更低,因為魔法攻城的時候傷害剩下一半 (大便帽10% 紅蛙盾30% 抗斗10% 玻璃鞋10% 絲質外袍5% 兩個洞珠鏈6%)

========================
好了,看我說的這麼神,你們一定奇怪,我為何還是死掉了..
先不說犧牲的情況..
一進去就lag的要命,常常水沒喝到就死了,這不是十字軍弱,非戰之罪.
再來我家網路真的很差..這也是常常不應該死,卻死掉的原因,水無法喝.
最後就是敵人真的很懂得克制十字軍,解除盾技,阿修羅,破壞裝備等等...

我的蚊子夫人就是這一種類型,不過配點有些許不同.

走這一型的話建議朝極速審判比較好,總感覺審判實在打不死人,尤其攻城威力又被削弱,所以用速度來彌補威力應該會好一點.

假使你真的想用審判殺人,那就降低VIT補到STR,要達到又快又痛的話VIT頂多只能60,這樣一來喝水大打折扣,只適合PVP,不適合城戰.

若是城戰需要,那VIT INT都不可少,因此只好靠速度彌補..可以嘗試把VIT設定在80,提高DEX.
作者: AtMa    時間: 1-2-2006 21:41
唔UP STR,十字also 可以UP得快,use 審判打深淵好快的
作者: bebe456    時間: 1-2-2006 21:45
Originally posted by AtMa at 2006-2-1 21:41:
唔UP STR,十字also 可以UP得快,use 審判打深淵好快的

Maybe你講得岩

但係我因為公會係以攻城為主
So無Str  水唔緊要,碼果就ok

第二升左Str

V無100  無完全抗狀態  放十字痛   十字傷害+敵人傷害=秒
Int105到達魔攻值跳表  
Dex 80倍速唱     
所以呢隻都係小強  攻城為主既
作者: tsewaisang1234    時間: 26-2-2006 00:51
請問服待點加技能點(想轉武僧)???
作者: 吹水唔抹咀    時間: 8-3-2006 10:34
咩叫放暗b??
作者: ~亞榮~    時間: 9-3-2006 23:16
Originally posted by 吹水唔抹咀 at 2006-3-8 10:34:
咩叫放暗b??

暗壁呀~擋近攻果招野
作者: 鋒仔仔    時間: 16-4-2006 19:09
我又打1個先
玩左pvp 私服咁耐都有d pvp配點教學...廢唔好串

先來音投刺

我認為要同人打一地要秒殺

第1種係:

99s 99d 25v

呢種係一般既人岩用

頭用+s既裝
刺殺拳刃
石化衣 拎多件 防冰衣
螳螂力介x2
鞋可以用加血的 最好係+9武士火槍鞋
u劍披/巨u披

第2種
有錢用

1  s99 a70~75  剩點v
2   s99 v80 其他d (前個隻係pvp  後個隻係gvg)

頭用+s裝
拳刃用皮恩 + 海藻x2
卡倫衣+防冰衣
螳螂力介x2
+9武士火槍鞋
惡波披

因為刺客有偽裝
所以第1對1冇咩問題
加上有後退迴避
可以運用呢2樣殺人於無形

第2種係有錢d岩用
首先配點1係用於pvp

因為對住d秒殺唔到既人 佢唔會咁易打中你

第2種gvg較多人

入城個時無咁易死

打pvp都係得幾招

至毒 偽裝 音人地 即用後退迴避彈走再偽裝

打d少血既岩用 eg十字軍多血高防的唔岩用

最緊要都係秒殺人地
秒唔得就要彈走唔好再補音
因為音投要停一陣先可以再音

所以唔好補
補既話好容易人地會殺返你
殺唔殺到人都要彈走

我玩左1個月到
錯左勿凸

[ Last edited by 鋒仔仔 on 2006-4-16 at 07:31 PM ]
作者: 鋒仔仔    時間: 17-4-2006 09:20
打下武宗先

武宗pvp形:
70~80str
99dex
其他vit

裝:
平果頭
惡耳
3倍殘酷鏈鎚
變形凸蛙盾
+9武士火槍鞋
u劍披
傑洛米手套x2

pvp時最緊要係弓身彈影同阿修配合得好

配合得好咩職都夠打

打武宗方面要多用吸氣

最難打係刺同十字軍

因為十字軍會反射盾

刺客會偽裝

同十字軍打用浸透勁慢慢屈到佢冇水

而刺就要睇下邊個反應快

武宗冇咩攻略
因為武宗要熟練先會勁
作者: ~亞榮~    時間: 22-4-2006 15:33
Originally posted by 鋒仔仔 at 2006-4-17 09:20:
打下武宗先

武宗pvp形:
70~80str
99dex
其他vit

裝:
平果頭
惡耳
3倍殘酷鏈鎚
變形凸蛙盾
+9武士火槍鞋
u劍披
傑洛米手套x2

pvp時最緊要係弓身彈影同阿修配合得好

配合得好咩職都夠打

打 ...

唔加int又冇i裝sp裝打人好小嫁
作者: 地理農務系    時間: 2-5-2006 18:38
我想知〔螺旋騎〕點玩∼
我覺得呢招好鬼勁∼
作者: ^滅^    時間: 14-5-2006 14:02
爆刺教學
-----------------最終配點--------------
AGI - 99+10
STR - 82+6
VIT - 1+2
DEX - 22+8
INT - 1+4
LUK - 40+0
--------------------技能----------------
【一轉技能】
隱匿 3 LV
偷竊 5 LV
施毒 10 LV
解毒 1 LV
二刀連擊 10 LV
殘影 10 LV

【二轉技能】
拳刃修練 10 LV
偽裝 10 LV
塗毒 10 LV
音速投擲 10 LV
其餘自由分配就可以!!!

--------------------解說------------------
技能我想大家都會不須我說吧,
幸運只須40就夠了,
裝備建議都差+AGI的卡片如...
盜蟲卡.或白幽批...
但..刺客追求的是最高迴避,
防禦的不足...交給精練來彌補吧,
初期DEX只要15~20就夠了!!!!
因為除了音投或黑暗瞬間其次是不需要點DEX的!!!
------------------練攻地點-----------------

1轉~2轉
剛轉就去打波波力到20 LV,
20等後再去斐10練到25 LV,
或直接找祭司去海2練到30 LV,
30後也是找祭司去歐1練到大概45級,
再去泥人區練到2轉,
沒人代的話自己去海3練到2轉吧!!!

2轉~60 LV
去斐5對於沒錢買3清的人可以去那打卡,
或是礦3打鋁賺錢。

60~70 LV
到新成下下張地圖(就是蜈蚣區),
練到65左右,
再去打七彩大嘴鳥,
打牛也是可以.要小心別被打暈,
沒錢買水可以去古城組隊!!!

70~80 LV
此時去古城的第1,
單練或是組隊到龜島1樓,
或組隊到龜2!!!

80~90 LV
去朱諾附近有個有沙妖.魔羌.天邪鬼的地圖單練,
組個祭司去幽劍區灑水2人團也不錯架!!!

90~99 LV
此時去工會去密穴,
找工會的人陪你一起練,
或是朱諾成外單練到發光!!!

-------------------裝備建議--------------------
至於3清跟2清的選擇,
我是建議練這種類型的人拿+8或+10 3清拳刃,
畢竟LUK才40MA~白雪雪的數字也不太好看!!!
想拿卡塔的也可以...不過會減少爆擊率喔>V<
衣服方面的卡隨意!!!
有些人想插盜蟲卡或蟲蛹卡...
增加AGI或血量...

------------------裝備建議-------------------------
頭上 +6以上的小丑(或其他的頭式)有錢用亡巾(我用+7的),
頭中下 隨意,
+6以上的幽斗(沒錢的可用幽批),
衣服 +6洞盜衣(插卡隨意),
+6以上的盜戰靴,
+8 3清拳刃,
或+7 2清卡塔,
犬妖夾2個,
或猴夾2個,
力夾也可以!!!
總之至少全身+6打王才不會那麼痛...
-------------------------VIT方面-------------------------
除非你要PK.攻城.吃王,
我建議刺客不用點VIT!!!
因為要點你乾脆練VIT騎.VIT鐵,
刺客就是要會閃才有刺客的樣子嗎!??
-------------------------感想-------------------
我覺得刺客雖然沒有VIT騎.STR鐵或其他職業的強,
不過你有心玩的話就會發現,
刺客其實很好玩的,
她的迴避率和爆級的快感,
會令人覺得她很強.忘了被說廢的不高興,
尤其是加埋閃水.進階塗毒,
爆起來的感覺真是無敵阿!!!
作者: ~亞榮~    時間: 16-5-2006 14:05
Originally posted by ^滅^ at 2006-5-14 14:02:
爆刺教學
-----------------最終配點--------------
AGI - 99+10
STR - 82+6
VIT - 1+2
DEX - 22+8
INT - 1+4
LUK - 40+0
--------------------技能----------------
【一轉技能】
隱匿 3 LV
偷竊 5 L ...

dex不用加..我的話會加多小小luk..
作者: [H]kinming    時間: 22-5-2006 23:43
Originally posted by ~亞榮~ at 2006-5-16 14:05:

dex不用加..我的話會加多小小luk..

比我就+多 2str..其他luk
作者: ~亞榮~    時間: 23-5-2006 04:00
Originally posted by [H]kinming at 2006-5-22 23:43:

比我就+多 2str..其他luk

嗯..因為DEX冇用嫁玩爆既話..因為爆刺下下中
作者: ~亞榮~    時間: 23-5-2006 04:24
小妹又講下自己d意見先^^"

樓上的跟我練的差唔幾, 不過我偏+vit多過+dex既
我果隻神官都係ivd讚美祭, 不過就
int99(+22), dex52(+20), vit86(+11)
不過其實我都加錯點, int唔駛到99, 最好加少1, 2個points, 留番黎+vit

裝備呢, 我就講我果d先啦, (def我唔識計, 2年冇玩RO喇我)
頭上的揀防, 冇要卡...... 用+10尖角;
甲披盾靴都係果4樣;
杖, 睇你揀咩啦, 我揀左手杖插4x綠綿蟲, 要dex既就4x土波利/int咪骨杖囉;
裝飾品, 我就1手套插劍魚, 1防戒, 再加1手套插傑洛米黎替換~
卡既話呢, 頭上長老, 大嘴鳥甲, 木犬靴,
盾就睇你點用喇, 我當時有1小卡盾1幽劍盾替換既,
唉, 咁總之防具就梗係盡衝啦~~

加點喇bor, 有圖睇@@
不過提下你, 如果想勁d, 可以唔+犧牲, 轉+灑水同光耀, 再+暗壁亦得,
不過冇記錯的話應該maximum加到8既姐~

Last講多句, 好似e+話有卡片套裝,
個人睇過就覺得麻麻姐, 自己知自己事, 有時自己就仲好~
同埋呢, 我都2年冇玩RO喇, 睇我頭像幅簽名圖就知啦@o@
唔知?! 留意我當時岩岩轉完生既神官同e+既有咩分別XDDD
[IMG]http://www.nakuz.com/bbs/upload/52334/[Nakuz]_High_Priest_lD7r.jpg[/IMG]
此攻略轉自↗星﹏盈°○

[ Last edited by ~亞榮~ on 2006-5-28 at 03:13 AM ]
作者: chriskschung    時間: 27-5-2006 16:15
我想問呢次客點樣加點嫁?
(爆次)
作者: ↗星﹏盈°○    時間: 28-5-2006 01:09
Originally posted by ~亞榮~ at 2006-5-23 04:24:
小妹又講下自己d意見先^^"

樓上的跟我練的差唔幾, 不過我偏+vit多過+dex既
我果隻神官都係ivd讚美祭, 不過就
int99(+22), dex52(+20), vit86(+11)
不過其實我都加錯點, int唔駛到99, 最好加少1, 2個po ...

版主......
你駛唔駛加番copy from我嫁= =?!
其實我冇所謂嫁, 只不過呢......
篇野一開始寫小妹, 咁版主肯定唔係小妹, 個人覺得有點兒那個囉......= =|||
作者: ~亞榮~    時間: 28-5-2006 03:14
Originally posted by ↗星﹏盈°○ at 2006-5-28 01:09:

版主......
你駛唔駛加番copy from我嫁= =?!
其實我冇所謂嫁, 只不過呢......
篇野一開始寫小妹, 咁版主肯定唔係小妹, 個人覺得有點兒那個囉......= =|||

對唔住..因為我之前加分果度同左你講啦...
而家加番啦..SOR
作者: ysmyom    時間: 28-5-2006 13:23
我想知敏騎點玩∼
同點加點和去邊到升可以快99lv
作者: ysmyom    時間: 28-5-2006 13:25
我想知敏騎點玩
同點加點和點升lv可以快99lv
作者: ~亞榮~    時間: 28-5-2006 15:22
此攻略轉自♂杰♀

刺客類別介紹

刺客光以武器來區分的話就可以分二種∼第一種拳刃型 第二種二刀型。
如果以能力來分的話那就有很多種了∼Agi-Str型 Str-Agi型  Agi-Luk型 Agi-Dex型.............等
不管是那種型態的刺客 都各有其優缺點。

(其實只要分Agi型.Str型.Luk型這三大型態就可以了......)
=========AGI型============
此類型的刺客最終的目標通常以高攻速跟高暴擊率為主,但相對的要投資大量的金
錢才能達到上面這二個目標,也難怪一堆人會說刺客實在很敗家,不過此類型的刺
客除了有單打獨鬥的能力外最大的特色就是能單挑BOSS。

暴擊型刺客:
暴擊=會心一擊,要稱上暴擊型刺客的話其暴擊率至少要有60%,此類型刺客
到了後期還能單挑巴風特(90級以後)。

挑戰100%暴擊率:
LUK40,配合三青骨跟二犬妖即可達到100%的暴擊率。

挑戰攻速176:
頭部:亡者三角巾(AGI+2)
衣服:快的盜賊衣(AGI+2 插盜蟲卡)
鞋子:插綠盜蟲卡(AGI+2)
披風:插小巴風卡(AGI+3 CRI+1)
飾品:犬妖夾x2 (不建議拿+agi胸針..這樣就少掉20%暴擊率)
武器:三倍危急拳刃
LV99 STR72+8 AGI 99+19 DEX40+8 LUK40 <=二犬妖str+2

攻速176每秒攻擊2.08下,這樣的刺客打一隻地龍只需6.5秒

AGI型刺客最終能力推薦:
LV99 STR84+6 AGI 99+10 DEX12+8 LUK40 <=挑戰100%暴擊率
LV99 STR82+6 AGI 99+10 DEX32+8 LUK30 <=再配合二犬妖str可達90
LV99 STR94+6 AGI 99+10 DEX12+8 LUK20 <=高破壞力兼二刀雙修
LV99 STR72+6 AGI 99+10 DEX40+8 LUK40 <=挑戰攻速176~100%暴擊率

==========str型=============
刺客本身算是一個高破壞力的近戰職業,而STR型則能把高破壞力表
現的淋漓盡致的一種類型,說到破壞力就當然要練二刀型的刺客,二
刀刺客在後期(STR100過後)拿短刀攻擊敵人的傷害約在900~1100,普通
的弱小的敵人一下就掛了。

挑戰STR110:
頭部:海賊頭巾或其它+STR頭飾 (STR+1)
衣服:小雞卡 (STR+1)
飾品:雙螳螂夾 (STR+3x2)
LV99 STR99+14 AGI90+10 DEX32+8

此類型刺客三連擊的破壞力可達到1200的水準(追加傷害卡片必備)。

STR型刺客最終能力推薦:
LV99 STR99+6 AGI90+10 DEX32+8 <=高破壞力二刀型刺客 (2003 2/14修正)
LV99 STR94+6 AGI90+10 DEX42+8 <=高攻速.高命中率二刀型刺客 (2003 1/14修正)
LV99 STR84+6 AGI99+10 DEX32+8 LUK27 <=拳刃.二刀共用型
LV99 STR99+6 AGI99+10 DEX9+8   <=高攻速.高破壞力....放棄命中率?

===========luk型================
此類型刺客以高暴擊率高完全迴避率取勝,當然相對的要投資大量LUK 這樣子反
而會使其它能力不足,所以此類型在台版RO裡可以說是相當的稀少。

二青骨+二犬妖挑戰100%暴擊率:
LUK70 配合二青骨跟二犬妖夾就可達到100%暴擊率
(9x2)+(5x2)+(70x0.3)+1=50  拳刃內建二倍會心一擊率

三倍卡片活用法: (2003 1/8新增)
LUK型刺客因本身暴擊率相當高,就算不靠青骨卡 也差不多有30~40的暴擊率。
再配合二個犬妖夾子的話差不多能把暴擊率提高到50%上下,在武器選擇方面
就可以考慮裝備其它卡片來使用,例如+125拳刃插三張紅蝙蝠卡對水屬性怪共
追加60%的傷害,就算是普通攻擊打出來的數字也會讓其它刺客流汗。
舉個例子...以一個LV80的LUK型刺客來看看
LV80 STR54+6 AGI80+10 DEX12+8 LUK52 <=暴擊率32%

打中型怪暴擊威力:
125+60+36+4+10+30=265

使用三倍卡片的拳刃:
125+60+36+4+10+30=265+55
265x1.6=424+89

註:125=拳刃攻擊力 60=STR 36=STR加成 4=DEX加成 10=LUK加成 30=katar修練

如果再配合二個犬妖夾子那麼LUK型刺客暴擊率就可以提高到40~50% 平均攻擊的數字跟
三青骨 二犬妖的刺客相比一點也不遜色。

LUK型刺客最終能力推薦:
LV99 STR64+6 AGI99+10 DEX22+8 LUK64
LV99 STR64+6 AGI90+10 DEX22+8 LUK70
LV99 STR74+6 AGI99+10 DEX32+8 LUK44
LV99 STR72+6 AGI99+10 DEX12+8 LUK60
作者: 白色的主夢    時間: 30-5-2006 18:43
咁十字軍pvp個時應該點+好????
作者: ~亞榮~    時間: 3-6-2006 05:03
轉自會員bebe456
全套文字解說
轉貼唔該貼出處 http://220.132.248.84/dv71

各種配點對鐵匠的影響 :
Str : 不用說了 進戰係都需要的配點, 最直接影響到妳的攻擊力, 完完全全影響你金錢的攻擊
記得以10的倍數做考量, 建議點數以100 or 110 為目標.
Agi: 迴避能力 還有攻訴, 還有重要一點現在有所謂的延遲時間, 攻訴也是重要一環, 攻訴越快延遲越小.
他會影響到妳金錢的速度的. 算準攻訴吧! 用計算機算出來 讓他不要用小數點.
最好的配點 沒+天的時候攻訴1XX, 有加天的時候攻訴1xx 別配點+天之後攻訴179.99 那0.99等於浪費
Int: 這是個對鐵匠不怎麼重要的點數, 所以除非有殘點再配過去吧
Dex: 命中率, 也同時影響你最大最小的攻擊影響你金錢的攻擊會不會飄.
盡量以5的倍數下去做考量, 他也會小量的影響到妳的攻訴
Vit: 這不用說了吧 血量的多寡, 喝水回血的速度, 還有各種狀態的回覆速度
建議以20的倍數下去考量, 因為它喝水有加成, 不過不行的話請以10的倍數做考量.
跑pvp 最好有40~60, 要打工程請考慮80~100 這樣才能挨的住考驗
Luk: 這也是對戰鐵不是很重要的點數 別說你想做爆爆鐵= =||
在這所介紹的各種鐵匠配點 都是以戰鐵為主 在這不討論鍛造鐵!

現在介紹幾種配點給大家參考吧! 這都是我下去配的點數, 當然可以學習不是要是有自己的風格會更好唷~
貓貓的配點慣例 我會盡量不讓裝備卡死自己的配點 這樣靈活性比較高.
不懂意思? 意思就是說舉例設定好要有惡耳str才有110 可是這樣就沒辦法換面具因為換了9點變成廢點
這是不管對什麼職業都應該考慮的. 也要考慮自己需求什麼吧.
像如果配點力量戒指插螳螂, 那這樣就會把夾子卡死. 所以建議盡量不讓裝備卡死

所有配點已轉生的神工匠為標準, job70為主:

類型1
標準的敏鐵 : (主要以練功賺錢好玩為主, 不考慮跑pvp gvg的人)
Str : 92 + 6(job加成) + 4(大聲吶喊) + 8(雙洞力戒) = 110
Agi : 93 + 7 沒+天的話 攻速182, 有+天的話 攻速184 (單手斧來說)
Vit : 14 + 6 穿蟲俑不是大嘴鳥唷 別用錯
Int : 1 + 6
Dex : 48 + 12
Luk : 1+ 8
Hp: 9001 / Sp: 543 (蟲俑+黑狐)
Flee: 199+1 / Hit: 159

類型2
力體型 : (以pvp為主 gvg算ok)
Str : 99 + 6(job加成) + 1(惡耳) + 4(大聲吶喊) = 110
Agi : 61 + 7 沒+天的話 攻速178, 有+天的話 攻速180 (單手斧)
Vit : 56 + 6
Dex : 48 + 12
Luk : 2 + 8 (多的殘點補1luk 讓他10的倍數增加1的完全迴避)
Hp: 12122 / Sp: 543 (大鳥+黑狐)
Flee: 168+2 / Hit: 159

類型3
體鐵 : (目標GVG)
Str : 99 + 6(job加成) + 1(惡耳) + 4(大聲吶喊) = 110
Agi: 50 + 7 沒+天的話 攻速176, 有+天的話 攻速178 (單手斧)
Vit: 74 + 6
Dex: 38 + 12
Luk : 1 + 8
Hp: 13469 / Sp: 543 (大鳥+黑狐)
Flee: 156+1 / Hit: 149

類型4
平均鐵 : (平均能力不錯, 適用pvp, gvg亦可)
Str: 90 + 6(job加成) + 4(大聲吶喊)
Agi: 78 + 7 沒+天的話 攻速179, 有+天的話 攻速181 (鈍器)
Int: 4 + 6
Dex: 43 + 12
Luk: 2 + 8 (多的殘點補1luk 讓他10的倍數增加1的完全迴避)
Hp: 11973 / Sp: 558
Flee: 184+2 / Hit: 154

如果眼尖的會發現吧 如果要去pvp,gvg的話我都沒配洞力戒,
這樣只是讓自由度提高, 可以不用因為裝備點數問題而卡的死死的. 而且黑狐agi1點我也都沒算再攻速.
另外類型4的配點眼尖的會發現攻速是以鈍器下去算的. 原因str120的話(含天賜)3殘1礦比較痛
但是以str110來說3殘鏈垂比較痛. 所以算攻速的時候不一樣.

其實我自己有想過一種逆天型的鐵匠吧. 算是只是在工程用的吧~
因為現在其實要用金錢殺人真的不容易, 不知道鐵匠們有沒有發現 因為延遲所以真的打折扣,
如果有盜賊可以專門脫衣服的話, 其實鐵匠也可以專門以在城戰破壞武器和衣服.
把配點分享給大家吧. 不過實際測試要等有人去練囉 呵呵^^" 不過可行性很高~
Str: 25 + 6
Agi: 99 + 7
Vit: 99 + 6
Int: 1 + 6
Dex: 1 + 12
Luk: 1 + 8
Hp: 15340 / Sp: 543
Flee: 215+1 / Hit: 122
以鐵匠高補給能力, 血多能稱, 再加上必重攻擊, 以空手放野蠻兇砍,
目的已打壞對方的裝備和武器, 高迴避高血量讓他在GVG能稱能閃.
不點dex 因為鐵匠有弊重, 現在不求攻擊只求破壞,
呵呵 逆天型辣 想想而已 應該沒人去花進階二轉神工匠去練這種型的吧 ccc
希望這篇對大家會有幫助, 有問題或者意見都可以提出來討論囉~ cc

先轉貼給大家參考~
作者: *∼大佬KOk∼*    時間: 3-6-2006 19:17
我私服個會既網 轉過黎:http://home.guestbook.com.tw/b1/index.php?mforum=skydreamingro

前言
槍手大致可以分成三種: 靠技能發動瞬間高傷害單體攻擊的手槍形; 大範圍攻擊的流彈炮形; 以及快速低傷害普攻的機槍形
由於機槍形擁有高於190的攻擊速度, 能夠於人3練功時把遠距離外的怪物固定輕鬆升等, 因此大家見得最多的槍手就是這類

本篇將探討機槍形槍手的優劣, 以及公開槍手能夠於2次改版後達到196攻速的秘密  

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
槍手的特色
有別於一般職業, 槍手只可以算是一轉的職業, 好處是它升級所需經驗只是其他進階二轉職業的1/4, 缺點是無論hp sp系數, 副重系數和職業加成等質素都比其他職業來得低, 加滿vit的槍手的血量比超魔導師還少, 人家超魔還可以拿盾防衛, 槍手是連盾也拿不到

所以, 槍手的生存本錢便在於本身的迴避和高速殲敵的能力, 而以高速遠攻逼使怪物不能靠近任憑你宰割則是一種以攻為守的戰術

槍手的職業加成
str+4 agi+2 vit+1 int+1 dex+10 luk+7
合共只有25點, 比一般職業都要少

槍手可使用的裝備
凡是所有職業皆可使用, 除初心者外皆可使用, 以及弓箭手系列的裝備, 槍手都可以穿著
至於子彈, 和流彈炮不同, 機槍可使用的子彈只有聖屬性和無屬性2種
機槍也只有2把: 浪子之槍[飄流者](1s) lv2 50atk 重230, 屠夫之槍(0s) lv3 75atk 重250 對動物系魔物cri+5

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
正文
講多無謂, 跟住就講槍手如何才能達到196攻速  

用我的槍手做例子:
str 46+4(job)+5(公會技能)+5(卡角)+10(天賜)=70
agi 99+2(job)+5(公會技能)+10(卡角)+12(加速)+5(套裝效果)=133
vit 74+1(job)+5(公會技能)+10(卡角)=90
int 23+1(job)+10(天賜)+5(卡角)=37
dex 99+10(job)+5(公會技能)+2(2隻洞手套)+1(緊身衣)+10(天賜)+3(套裝效果)=130
luk 93+7(job)+20(卡角)=120

77xxhp, 78xsp, cri 37, 249up hit, 231+13up flee 4080副重(可帶~2000發子彈+20彈夾+少少補品)

所需裝備及卡片
卡浩之角
緊身便衣+虎蟋人卡(本來是用女神甲all status +1的  )
浪子之槍[飄流者]+玩具士兵卡
戰靴+人魚士兵卡(本來是女神靴hp+500的  )
披肩+刺尾蜻蜓卡(本來是女神披完迴+5的  )
2隻洞手套+其中1隻插鱷魚人卡

必點技能
蛇眼
單一動作
彈coins
狂熱機槍
瘋狂取消(需要4個coins)

覺水+全技開, 沒有天賜加速攻速195, ++後196
以前可以用女神甲時, 心神凝聚3+天賜加速更可達197
現在要上197或以上有3個方法  1. 心神凝聚3+天賜加速+食agi+10食物 2. 用狂怒之槍 3. 用靈媒+煉金的波水投擲  

有人會問, 為什麼非要196不可, 195不可以嗎?  
196攻速: 1秒13下, 195攻速: 1秒10下
每下平均400傷害, 每秒你便會比敵人多1200的傷害了
還有, 套卡的另一個重要效果是遠距離傷害+20%, 等於插了1張全種族卡  

不過這種槍手還是有它的缺點: 沒有史靴穿........
試想想沒有史靴沒有風之步沒有加速, 走路比龜還要慢  
解決辦法: 隨身帶1對史靴/月夜貓鞋, 打怪前才換套裝, 或者用馬牌也可以  
其他主要問題
用機槍狂熱: flee-50%, 用瘋狂取消: 15秒不能移動  

總結一下
達到196攻速要有以下條件
1. agi dex99
2. 做公會會長, 並點滿冷漠的心和尖銳的視線
3. 用弓箭手套裝
4. 單一動作+狂熱機槍+瘋狂取消
5. 覺水天賜加速
6. 卡浩之角

196應該是一般人的極限, 197似乎已經達到火星人的級數了(本人目前試過2, 3次)

快速升等建議
由於只有聖屬和無屬子彈, 早期練功不死屬性魔物是你最好的朋友  
建議早期練功地點: 斐洞2/f, 古城地監, 修道院, 公墓
後期都龜人3升到99吧, 所有怪都打, 除了神射, 神官和mvp你惹不過  

一些有助練功的裝備
插腐屍戰俘卡的鞋, 打死不死的怪經驗+10%(早期在打不死怪而又未能穿洞手套時適用)
犬妖手套(爆起來很爽  )
七彩大咀鳥洞墨鏡(使你陶醉在暴擊的快感中  )

後話
其實槍手真係一個唔強的職業, 就好似我隻槍手的名稱"得個快字"
不過只要自己玩得開心就ok了
作者: *∼大佬KOk∼*    時間: 3-6-2006 19:19
我私服個會既網 轉過黎:http://home.guestbook.com.tw/b1/index.php?mforum=skydreamingro

心震刺-武器篇

因為心震刺武器選擇較為繁雜 特開此篇做詳細介紹 以下不針對情況 主要是介紹每種武器對心震刺的功能和用處

右手系列--
破甲短錐
戰鬥短劍
海東劍
騎兵之劍
妖短劍-泣神怨
火(水)靈之劍
石中劍
聖劍-混沌

破甲短錐ro的pk場台戰多 這把刀可說是專門對付 全身精練10的火星人...其公式非常特別[atk1.75(def+vit所產生的防)100] 當目標防禦力(def)總和高於67都會造成加乘傷害 適合打防高的體系職業 而且不論拿在左手或右手公式都會成立在心震公式上

戰鬥短劍當對付防要高不高要低不低的角色就適合 就像是70上下 破錐也無法顯得特別有用 但因為無視人行防禦 又對人行-10%傷害 也是很搶手的武器 只有拿在右手能發揮用處 屬性選擇比較來得狹隘

海東劍atk120 int+3 2s 已漸漸被3s騎兵之劍所取代 因為此單手劍得來不易 +0就很貴了 以高精練來說+10騎兵和+8海東效果不相上下 但價錢比騎兵貴很多 因此不建議使用 再加上如果擁有破錐這個照atk跟敵人def加乘的武器時 騎兵的總和atk也比海東來得高許多

騎兵之劍異軍突起取代海東 很多人總認為海東比較好 不外乎是那int+3 仔細想想套入公式也不過+150傷害 洞還比騎兵少1 不如用騎兵3s atk115 高精練時又比海東便宜且易取得

妖短劍-泣神怨此刀為闇屬性幽天波都防不住 又有+Maxhp Maxsp 屬於短刀系因公訴比單手劍快 能減少施法動作延遲時間 可惜短刀對人(中怪)因受到體型修正0.75

火(水)靈之劍因為當心靈震波的目標是玩家時 鐵匠所做的屬性武器會被系統斷定為無屬性(詳情在 最新修正 十字刺客心靈震波) 又pk場愛穿不死衣 防石化冰凍 導致上面的泣神怨無法發揮效果 所以這2把刀能發揮荼毒外的屬性用來對付幽波+麥斯特斗

石中劍可說是不好取得的神劍之一 其原本是聖屬性 可以對付不死衣跟幽波 int+5 atk150 但要小心遇到天波記得換武器或荼毒 不然聖打聖1會變成0%...(註此刀是在私人伺服器中測試 在套用已知的概念 若有落差請見諒 並提出以供修正)

聖劍-混沌為念屬性 atk140是對付白幽斗(+50%)跟幽波(+125%)的利器 可是要格外小心無屬性玩家 念打玩家(無1)會0.25 反而弄巧成拙 得不到預期效果 跟聖靈召喚概念類似...(註此刀是在私人伺服器中測試 在套用已知的概念 若有落差請見諒 並提出以供修正)

左手系列--
厚刃劍
笨拙短劍
破甲短錐
盾牌
因為左手只看武器精練值不看atk 故建議挑選本身洞數多 容易高精練的武器

厚刃劍+10容易取得比笨拙便宜 4s可依個人配點插上木乃伊卡打敏係 拉鍊熊打體系 或者完美(皮里恩) 但現在價錢一路上漲 也可用笨拙取代

笨拙短劍+10也不難 用處跟厚刃劍差不多 攻速會比較快 施法動作延遲時間縮短 加上左手無視體型修正 所以比較建議拿這把 但有賣不掉的風險

破甲短錐如介紹右手時 這把刀不管拿在左右手都能發揮效果 此時右手可以拿屬性武器 或者+atk的騎兵之劍 都能發揮強大傷害 但切記不要一直拿著 對付def低的職業要換上別的刀 不然數字也會變得很難看

盾牌當心震刺被追上時換上的 一般都是插紅蛙卡 可以增加續戰力 減緩hp消耗速度 或者在延遲時間換上 攻擊瞬間熱鍵換刀 建議跟神射打刀盾互換 要是被刺客黏上了 也能用這招 其時間要拿捏的恰到好處 這就要看技術了

以上是心震刺在pk時比較實用的刀 沒有必要全部帶上場 換刀也是會浪費時間的(尤其是右手) 可依照每個人不同的pk習慣 或者比較常遇到的對手來搭配組合 最為廣泛的是騎兵之劍 厚刃劍or笨拙短劍 這幾把是心震刺的基本配

[ Last edited by *∼大佬KOk∼* on 2006-6-3 at 07:20 PM ]
作者: chriskschung    時間: 10-6-2006 10:08
有冇人可以教我hunter用咩裝備
(係ad型) thx
作者: ~亞榮~    時間: 10-6-2006 16:12
Originally posted by chriskschung at 2006-6-10 10:08:
有冇人可以教我hunter用咩裝備
(係ad型) thx

平果頭
u波e
4人型坎弓
雙傑手
u劍披
u波e
望遠鏡
作者: chriskschung    時間: 15-6-2006 18:45
我想問下爆刺又用咩裝備好呢?
作者: xjapan340617    時間: 21-6-2006 20:06
Originally posted by *∼大佬KOk∼* at 2006-6-3 11:17:

前言
槍手大致可以分成三種: 靠技能發動瞬間高傷害單體攻擊的手槍形; 大範圍攻擊的流彈炮形; 以及快速 ...

你槍手的配點好強...差不多有四種屬性99了...怎麼跟......
不過還是要謝謝你的轉帖....
作者: ~夜光~    時間: 21-6-2006 23:31
哦~我明點+

新玩唔識點+
作者: redghostred    時間: 22-6-2006 07:55
4個99...有咁多點-.-?
作者: akw2001    時間: 24-6-2006 16:42
肉墊型騎領終極教學:
大家都知體騎係要黎擋王
體騎第1要多血
第2都係要多血
3,4,5都係要多血
所以我就咁樣配
裝備:(全裝+10最好就def都高d)
頭上:海王帽
頭中:眼鏡(獸人英雄卡)
頭下:金屬口罩
左手:鋼盾(蟻卵)
右手:步兵長矛(四倍綠綿蟲卡)
衣服:鋼鐵鎧甲(塔奧群卡卡)
披肩:斗篷(巨大白幽靈卡)
鞋子:戰士長靴(武士火槍兵卡)
飾品:體力項鍊(魔菇卡)
飾品:體力項鍊(魔菇卡)

因為體騎要多升所以配點都係以Vit為主
配點:
STR:79+17
AGI:1+8
VIT:99+22
INT:1+2
DEX:61+9
LUK:3+3
HP:48921
SP:433
咁樣既騎領HP就會接近5萬
如果加上[狂怒之槍],[聖音]
你種騎領就會變成有23萬血的超級怪物
不過你種騎領唔係人人玩得
因為你種騎要大量貴卡
如果自認冇錢的就不要玩了
作者: akw2001    時間: 25-6-2006 14:12
仲有呀~~
你種騎領玩公會戰都好好用
只要你有1個聖十既fd
同有學[聖音]
+賣你既[狂怒之槍]
就可以變23血
同賣[狂怒]係可以將你既攻,攻速變成150%
e.g.你把+10步兵四倍綠綿蟲,用靈氣劍,集中攻擊,長矛熟練度
大約500~700攻
如果150%(以平均計
太約有900~1100攻
用左[狂怒]攻速變左162.41
用賣加速水就 174.xx
如果大家唔想剩係擋怪
你可以用龜矛+深怨騎士卡
+用賣狂怒,用螺旋擊刺
Altough冇左成萬hp
但係可以打王
以97lv龜爺爺為黎(天野幻境做既實驗)

命中率 100%
迴避率 5%   
詠唱時間 0.39秒
延遲(固定) 2秒
最小傷害值 11725(2345 x 5hit)
平均傷害值 11725(2345 x 5hit)
最大傷害值 11725(2345 x 5hit)
每秒傷害值 4899.03
最小攻擊次數 41
平均攻擊次數 41
最大攻擊次數 41
平均戰鬥時間 98.12秒
每次攻擊得到BaseExp 1909Exp
每次攻擊得到JobExp 1028Exp
平均被傷害值 6900 (5100∼8699)
平均被傷害值(迴避率加入) 6319.02傷害
咁樣黎計如果唔係有太多人去打王咁樣既組合都係可以既
仲有因為一下螺旋擊刺要sp30用左[狂怒之後只會得留328sp
只係用到10下
10下既攻擊力:
11725*10=117250..
如果係有智者既情況下幫你+sp
打死龜爺爺唔係冇可能,不過要有暗b,同神官既幫助
龜爺爺有
四十八萬hp
480000/11725=40.xxx
太約40下就死=sp30一下*40=30*40=1200sp
只要智者換1200sp比你你就可以殺死一隻龜爺爺
作者: 笨。軒    時間: 25-6-2006 14:14
可唔可以教我 詩人點加... D99  V99 ???
作者: akw2001    時間: 25-6-2006 14:34
詩人都幾冷門下
我係咁配既唔知得唔得
int99+5
dex86+14
vit52+2
唔計裝備
作者: ~亞榮~    時間: 25-6-2006 15:04
Originally posted by akw2001 at 2006-6-25 14:34:
詩人都幾冷門下
我係咁配既唔知得唔得
int99+5
dex86+14
vit52+2
唔計裝備

詩人加I 99?作用唔大囉
我就話
DEX連加成裝150
VIN連加成 100
其他補I會好D
作者: akw2001    時間: 25-6-2006 18:05
點先可以做到150dex??
唔用技好難
作者: 小麒麟曰『恨』    時間: 25-6-2006 18:26
有冇人可以詳細解釋一下詩人呢個職業呀???
包括加點....裝...技...
作者: 怒零    時間: 28-6-2006 17:30
玩開私服既...有冇識忍者點+??
作者: ~亞榮~    時間: 28-6-2006 21:40
Originally posted by akw2001 at 2006-6-25 18:05:
點先可以做到150dex??
唔用技好難

連加成 心神 裝 天次 一定得
作者: akw2001    時間: 29-6-2006 14:51
極速十字刺~殺出血路,終極教學:
好多人玩十字次多數都係玩致命音投,心震
但係我宜家就教下大家一種另類既玩法
就係唔用天次,加速,攻速都高達183既極速刺客la
配點+裝備:如下
str:70+10
agi:99+27
vit:37+3
int:1+0
dex:56+10
luk:1+8
裝備:
頭上:亡靈髮巾
頭中:惡耳
頭下:煙斗
衣服:盜賊之衣(大嘴鳥卡)
武器:秘刃闇嘯(黑蛇卡)
披肩:斗篷(九尾狐卡)
鞋子:戰士長靴(黑狐卡)
飾品:敏捷別針(庫克雷卡)
飾品:敏捷別針(庫克雷卡)
HP:12554  SP:512  HIT:165 FLEE:285  ASD:182.8
你隻反傳統既刺客
有利必有弊
攻速需快,但攻擊力過低
所以我就用黑蛇卡黎提高連擊率
由平時既2xx變成6xx攻
但係,你種刺客用黎打王可以話唔係一家咁好
所以你種刺客只可以用來PVP同打公會石
Flee高達285
可以話係咩攻擊都miss都
對住魔師時可以用極快既攻速黎阻止佢既施法
但係一遇到阿修憎你就必死無疑
作者: chrisli328    時間: 3-7-2006 10:09
如果你ser最高攻速高,玩騎正爆~~
str:99
agi:1
vit:6X
int:1
dex:99
luk:1
str裝,用雙手劍+速,氣靈劍,雙劍格黨,集中攻擊,菠水,狂怒g槍,+速,天次 (有死0卡用埋)
大約有19x攻速,如果有大ba卡,9格入面D 人都受你攻擊,除非智者有13Xdex,唔係都唔夠快解你效果

唔洗話打唔中d刺,dex99+集中攻擊,命中有3百幾,想打唔中都幾難下......

[ Last edited by chrisli328 on 2006-7-3 at 02:15 AM ]
作者: chrisli328    時間: 3-7-2006 10:43
我有兩隻流氓,一隻抄強酸火yin投(打d高血ge人),一隻抄審(打d少血ge人)
我隻強酸火yin投流氓:
str:1
agi:4X
vit:1
int:99
對d大發ge人用隱匿,對d火光獵ge人用暗影追蹤
有樹ge話係d樹姐住ge地方投人,正爆~~

我隻審判流氓:
審判流氓主要打d又少血又煩ge人(智者,巫,啊修武僧個d)
一樣~~對d大發ge人用隱匿,對d火光獵ge人用暗影追蹤
but careful 智者&巫,because佢地有大發有火獵,火g獵殺都幾煩下,又係大發又係火獵
審判好在暗光b都唔怕~~一下審一定殺死一兩個,出完用暗影走佬,正爆~~

只可以用一個字黎瑩容流氓------煩
作者: ☆〝小bぷぽ    時間: 4-7-2006 18:19
練金術師+咩點???
我唔識+
好想玩
教下我呀~唔該
作者: ~亞榮~    時間: 5-7-2006 03:47
Originally posted by ☆〝小bぷぽ at 2006-7-4 18:19:
練金術師+咩點???
我唔識+
好想玩
教下我呀~唔該

好簡單=.= I同V都99
作者: chrisli328    時間: 5-7-2006 11:20
練金術師+V會比其他練金打好多
如果+dex&agi可以減唱詠同埋延遲
打ge次數多&快,一定比其他練金出色
ps:係我自己想法,錯ge話sorry......
作者: akw2001    時間: 5-7-2006 19:03
緊係唔係la
你咁少vit仲易死
比人用大地之擊
一打就暈
打王都要有10000~13000hp la
神官唔得閒果時如果你冇血咪死lo
你食藥相信都唔會快得去邊
str:25+19
agi:1+18
vit:67+3
int:99+26
dex:66+24
作者: Carzy傑    時間: 6-7-2006 09:48
有無play過忍者有d私服開做!!!
作者: akw2001    時間: 6-7-2006 14:53
你想玩咩型
一閃:
vit99
agi86
其它dex
作者: chrisli328    時間: 6-7-2006 20:53
我今日發現左一隻新ge流氓玩法
係抄爆散陷阱ge
用dex裝,狂出爆散陷阱,一下show出黎係一千幾,but因為爆散,so實際係打五千幾
ps:小心爆死自己

[ Last edited by chrisli328 on 2006-7-7 at 12:15 PM ]
作者: freakhung    時間: 11-7-2006 19:20
其實用心靈既十字刺點決定用二刀好定拳刃好
作者: chrisli328    時間: 12-7-2006 09:26
2刀好,因為心靈係計atk同埋int,2刀多洞,高攻,所以一定用2刀

如果你想玩埋音投,bring把拳刃去lo,但係一定要插皮皮卡,唔係好易打唔中
作者: akw2001    時間: 12-7-2006 16:26
Originally posted by chrisli328 at 2006-7-12 09:26:
2刀好,因為心靈係計atk同埋int,2刀多洞,高攻,所以一定用2刀

如果你想玩埋音投,bring把拳刃去lo,但係一定要插皮皮卡,唔係好易打唔中

唔一定要帶既
玩心震都要有75dex到la
應該唔會打唔中
作者: akw2001    時間: 12-7-2006 17:14
極速爆刺~配點分享
上次都港過一個唔用天次加速ASD都可以高達183既十字刺la
宜今次呢,我就想港下爆刺 la ,宜家D人唔係玩致音,就係玩心震
都唔會點玩爆刺,但不比致音強,佢地咁諗就大錯特錯了
其實爆刺都可以好強,只要配合適當的配點和,裝備
就可以媲美致音了

配點:(70job)(以下既加成係計左天次,加速,覺水,幸歌,)

STR:89+21

AGI:99+36

VIT:1+3

INT:1+10

DEX:7+20

LUK:45+38

裝備:

頭上:亡者髮箍

頭中:不用

頭下:草葉

衣服:盜賊之衣(盜蟲卡)

武器:+7 拳刃(3 x 邪骸士兵)*

披肩:斗篷(小巴風特卡)

鞋子:戰士長靴(瑪勒盜蟲卡)

飾品:髮夾(犬妖卡)

飾品:髮夾(犬妖卡)

hp:7771  sp:582  flee:274  爆擊率:123.8  ASPD:181.56 (以上係用天野幻境既計算機黎計的)

*(備註)(如果有錢的話就用+10冇的就+7)

以上既配點ASPD,不比上次的差只是小了2.幾

你種刺每攻擊一次要0.3688s

公式:
       (200 - aspd) x 0.02 =次每秒
攻擊力(用了致毒,+10拳刃計):

大概有2400~2800不等(MVP計)

如果用你種刺客,打大巴,情況如下

命中率: 5% (這個不用理會,因為爆擊是必中的)
迴避率 :93%
爆擊傷害 :2352∼2462(1944∼2035+408∼427)
爆擊率 :100%

打大巴的迴避率有93%,但是迴避率會受到怪物的數量而增加和減少
因為大巴識放小巴迴避率大概有80%吧

而大巴有98m hp,要打死大巴大概要打398下先死
公式:
      980000/2462=398.xxxxx
殺死大巴大概要149s
公式:
      398 x 0.3688 =146s
打大巴大概要2分半鐘呢

總括來說,你種刺客比上次的更為適合打公會石和mvp,pvp
大家可以嘗試下咁家

你種刺不怕被強酸火煙平呢
只是打得1x~2x
公式:
      [0.7 * 對方VIT * (自身INT^2)] / (自身INT+對方VIT)*技能等級

遇到魔法師,同阿修憎時,可以用偽裝閃避(打大巴也可以用你個方法)
作者: Nathaniel    時間: 17-7-2006 08:37
求羅刺騎令配點及配裝
作者: ~亞榮~    時間: 18-7-2006 17:57
Originally posted by akw2001 at 2006-7-12 17:14:
極速爆刺~配點分享
上次都港過一個唔用天次加速ASD都可以高達183既十字刺la
宜今次呢,我就想港下爆刺 la ,宜家D人唔係玩致音,就係玩心震 ...

vit 1只會被大部份職業秒殺
作者: akw2001    時間: 18-7-2006 20:50
可以用偽裝嫁先下手為強
有樣野叫
只要你打到佢諗唔到法就win堅
除左佢帶左劍魚
作者: ~亞榮~    時間: 18-7-2006 21:51
Originally posted by akw2001 at 2006-7-18 20:50:
可以用偽裝嫁先下手為強
有樣野叫
除左佢帶左劍魚

哪魔超魔用暗B 怎魔先下手為強?
現在都是音投的強勢 怎魔不轉玩音投呢?
作者: 廢物。﹏。    時間: 18-7-2006 23:05
我想知武僧點加d技點
大家講一講ar
thx la!!!!!!
作者: Nathaniel    時間: 19-7-2006 17:55
Originally posted by akw2001 at 2006-7-18 20:50:
可以用偽裝嫁先下手為強
有樣野叫
除左佢帶左劍魚

一下咁少...
又唔係真係極快個隻...
用呢隻不如用音投算
作者: ─    時間: 19-7-2006 22:03
我想問下服事未轉武宗d技點點加??
作者: akw2001    時間: 19-7-2006 23:56
Originally posted by ~亞榮~ at 2006-7-18 21:51:

哪魔超魔用暗B 怎魔先下手為強?
現在都是音投的強勢 怎魔不轉玩音投呢?

各有各好吧
作者: 周星星123    時間: 22-7-2006 01:41
之前我玩私服有試過下玩武僧,分享下,唔岩唔好怪我

武修多數人都會玩阿修,因為一下秒殺
但係武僧本身血唔多,易死
而阿修本身攻擊力極高,差唔多任何人食一下都死(除左十字軍同騎士)
我係私服用左兩日時間不斷試武僧既野,得到以下結果....

=======================
能力值

str:80
vit:點完str同dex有多果d就點vit
int:1

先解釋點解我會咁點啦,
我發現99int同99str既武僧相比,str會扣多好多...
所以我決定唔加int
而dex,當然出招愈快愈好
vit,武僧本身能力唔勁,冇vit係pvp好易死
=============================
裝備

頭上:蘋果頭飾
頭中:惡耳
頭下:氧氣罩
身:聖職(暗神官,小雞)
武器:鏈錘(2海葵1礦工)
盾:圓盾(突變蛙)
披:披肩(幽劍
作者: ﹂ㄨ無限ㄨ    時間: 22-7-2006 01:59
你個武宗一定打好少 =0=
30 int都冇.. ( int最低要求都要20以上啦 =0= )
dex 唔洗咁高...質素連加成有90~95 都夠
同埋你str 得80
作者: 周星星123    時間: 22-7-2006 14:12
[quote]Originally posted by ﹂ㄨ無限ㄨ
作者: ﹂ㄨ無限ㄨ    時間: 22-7-2006 14:57
Originally posted by 周星星123 at 2006-7-22 14:12:

str問題---多血既只有騎士同十字軍,
除非人地有幽波,如果唔係都一下死架啦,
另外我想問,要扣咁多做咩??一下死左唔係ok啦咩??

而dex,我個人喜歡出招快,因為大家一齊用武僧既時候,出招快會比較有利,
dex90 ...

在下都知阿修係計 ATK 同 SP 的
裝備我會用 + str的..因為武宗加 str一定多過加 int
所以我會加落 int

你加得 80 str 唔好講幽波...連普通體騎都打唔死   仲要少 SP ( 你 ge int )
本人 dex質素連加成  都夠快 ( 85 dex以下 )
只是個人手指靈不靈活及熟練

[ Last edited by ﹂ㄨ無限ㄨ
作者: 周星星123    時間: 22-7-2006 15:06
[quote]Originally posted by ﹂ㄨ無限ㄨ
作者: ─    時間: 24-7-2006 12:31
仲有我想問跆拳點屬點同技點??

[ Last edited by ─
作者: Nathaniel    時間: 24-7-2006 12:59
作者: ﹂ㄨ無限ㄨ    時間: 24-7-2006 15:53
Originally posted by Nathaniel at 2006-7-24 12:59:

未用過唔好推測
80s夠殺
3倍殘酷的武器
如果重唔死換4倍
我試過4倍殘酷阿修十字軍2萬4多
必殺
有u波惡波另計

你淨係 80str  1int嗎 ??

還有..什麼是未用過唔好推測..
作者: Nelson    時間: 24-7-2006 18:18
3倍殘酷的武器
如果重唔死換4倍

我覺得殘鐵錘同3殘鏈錘阿修的數值機乎只是差百位數字=口="
我的果個就是這樣
王冠INT+2、+10既3殘鏈錘、史靴+20%SP
STR85、INT91、DEX65,加天賜用阿修打一隻獸人戰士由75XXX至81XXX
而用4殘既鐵錘就由76XXX至81XXX,都是多百位的數值。
如果我用鐵錘就會插3殘1礦好了。

還有阿修羅不是計這三樣資料所得的嗎
ATK+MATK+SP
作者: ﹂ㄨ無限ㄨ    時間: 24-7-2006 18:29
阿修好像不計魔攻的..
作者: Nelson    時間: 24-7-2006 18:44
是哦!剛剛去天野睇左阿修的計算方法
ATK x ( 8 + SP )+追加攻擊力
作者: newwa2005    時間: 26-7-2006 03:13
Originally posted by ~亞榮~ at 2006-1-21 18:18:
但係衰在唔多血同埋防唔高,但係pvp team打or打王 攻守城有超魔就好好多..
超魔既招評分
以下係我認為大家應該學既招

咖般塔音 必學 3x3既地領效果..最正係可以頂走個地領.. 俾8分
重力原野 睇下你喜歡..係5x5內既怪一秒扣千二 唔理人防 打王 攻守城有用 俾8分 (放左就唔行得 等死咩- -)
吸魂術 唔建議學..學黎都係衝等用..多sp想俾智者玩死咩= =仲要禪心LV 5前置點 太哂點 俾4分
魔力增幅 必學 30秒內加魔攻50% 正爆..我俾10分
魔擊術 重力原野既前置點 如果係學重力就學..唔學重力唔建議學= =因為冇乜用 俾3分
念力連擊 建議學 25%令人咀咒..同埋唔太食點 俾7分pk 你會唔會對人用呀-.-)
火柱攻擊 唔建議學..因為呢招唔可以起別人地下放== 俾3分
火之獵殺 冇用招 前置點招 俾1分
隕石術 唔建議學..攻係高..同埋有效果..不過呢..好大機會整唔中人- - 最多打王用 俾6分
雷鳴術 必學~130dex可以勁推人= =推到唔知去冰都得..同埋冰雷人都好勁~ 俾10分
怒雷強擊 睇你中唔中意..就算學我只會學lv 1..因為魔攻變化唔大..作用整到人地郁唔到 俾6分
水球術 必學..+智者用呢招=無限阿修,衰在多血既人加得切血 俾9分
冰刃之牆 咖般塔音前置點 不過本身都有用..可以攪到人地唔可以前行 俾6分
霜凍之術 冇用招..用暴風仲好 俾1分 (專們用來打d刺客出來 等人隱/偽裝唔到)
暴風雪 必學..中3次即冰..馬克唔計~仲要500%魔攻..俾10分
地震術 唔洗學啦== 不過用其他法仲好  俾3分
崩裂術 你中意啦..不過我認為學呢招不如用重力.. 俾6分
泥沼地 必學..超魔互p靠呢招 俾10分
禪心 冇用..點sp你pvp都唔會唔爆水下話?!俾1分
心靈爆破 唔洗講..冇用 俾1分
聖靈召喚 魔師掛機招..轉生唔學..學念力
暗之障壁 必學..又其pvpv打武宗用呢招可以屈~平時打怪都有用.. 俾10分
石化術 建議學 石化火箭好勁嫁..俾10分
火狩 有用..學 俾8分
火箭術 學左石化就學10lv啦 俾7分
火球術 冇用..唔好學俾1分
火焰之壁 唔建議學pvp d人都唔會衝入去啦= = 俾3分
冰箭術 學黎做前置得 俾5分
冰凍術 學..因為pvp唔一定要用暴風..單p用呢招唔怕打到其他人..俾9分
雷擊術 一句講哂 有雷明要佢做咩 俾1分
雷爆術 一句講哂 有怒雷要佢做咩 俾1分雷爆matk多過怒雷 但係怒雷範圍大d

而我個超魔就學以下幾招學爆的
火箭 石化 暴風 魔增 雷明 水球 念連 泥沼 冰凍 暗壁 火守 咖般塔音  重力
其他學既都前置點..咁點就岩岩好夠點了~~
大法我只學了暴風 重力 因為認為有呢2招都夠..加上怒雷+隕石太食點..所以冇學
屈招有 石化+火箭 冰凍+雷明 泥浩
加點方法
DEX 99+34 連天賜 EQ 70JOB
VIT 48+7 70JOB
INT 88+27 連天賜 70JOB
血有7813 魔攻有639~1110
SP 2662
用以下EQ 平果 紅娃盾 火槍長靴 阿修絲衣 U劍披 雙傑

PVP技巧
打武宗 只要起自己格度放暗B就OK~有雷明推OR石化火箭 冰雷 你喜歡(人地唔識用猛虎?? 正確應該係先對自己放暗壁 最好係角位(唔會比人彈走)如果你比人猛虎左就用1雷鳴推開再補暗壁/直接係你後面3格放暗壁/對自己放暴風1 再行番入暗壁入面OR走佬)
口口口口武口口口口
口口口口巫口口口口
口口口口口口口口口
口口口口口口口口口
口口口口暗口口口口

打超魔 鬥快放泥沼 OR直接冰雷 都OK~
打智者 其實冇咩機會WIN~只係咁多個職最有機會WIN智者既 只希望對方冇穿不死衣OR馬克E再石化火箭(人地用馬克 你就可以試試用5LV暴風打佢 應該擋唔到)
打聖殿 又係一定要起佢打你之前用暗B 再慢慢屈佢 不過一P一好難打死佢..因為血高魔防又高 水球有機會打死既 不過你只要控得好唔會死
你可以石化-->兩個雷鳴(可以3個)-->魔增-->再10暴風-->如果冰左-->魔增-->雷鳴
                                                                       -->對佢再用暴風雪
                                                                           (先前最好用shift+右鍵指一指佢)
如有唔放心可以用冰牆但唔好封死佢 暴風會吹唔到要咁
口口口口口口口口口口口
口口口冰冰冰冰冰口口口
口口口冰冰聖冰冰口口口   暴=暴風雪的位置 (咁放佢就唔會走位)
口口口口口暴口口口口口
口口口口口口口口口口口
口口口口口巫口口口口口
口口口口口口口口口口口

打神射 用泥沼 神射即變左嫩B~同埋佢小血.冇人型盾..所以好易屈 只要有泥沼就OK
打騎領 建議唔好1P1= =因為又係打唔死佢既 水球有機會既(用打十字既方法)
打詩人.舞者 冰雷 石化火箭 如果2樣都屈唔到就只推雷明吧 不過記住用左泥沼先 總之佢冇咩機會打死你
十字刺 呢個煩喇= =你放暗B可以擋爆刺 可以擋致命音投 不過佢用心靈你就冇咁一半血..AMM..都係泥沼吧= =(e個時候 你可以狂用霜凍 佢埋唔到你身 如果遠距用無影牙就用崩裂打佢出來)
創造者 嘩= =火煙平你死更= =冇乜機會WIN呢個職.. (讚成 有u波除外)
神行太保 睇下佢抄咩招  同埋神行多數唔會1P1..所以放心
神 官 打不死,.不過你都有機會屈死佢囉//
神工匠 呢個呀..暗B囉..其實超魔可以WIN到神工匠..睇控制啦...

紅字全屬本人意見
絕不是挑戰板主
作者: pcboy    時間: 28-7-2006 14:34
咁樣音速剌又點玩呢???
打大佬夠唔夠打=3=?
點解爆剌唔用洞敏加2點ago唔好咩

[ Last edited by pcboy on 2006-7-28 at 03:35 PM ]
作者: 明友仔    時間: 28-7-2006 15:29
Originally posted by ~亞榮~ at 2006-1-21 18:18:
呢度係俾大家討論/講出大家既經驗
講得好會加分..可重覆

我講超魔先啦

但係衰在唔多血同埋防唔高,但係pvp team打or打王 攻守城有超魔就好好 ...

呢個真係有幫到好多人去玩超魔既
不過呢 經過我係私服既試玩呢 其實崩裂唔係廢技來既
崩裂係可以對刺客 對流氓既一招必用技來
因為係係地打上去 所以對隠匿 有用 係地形魔法 打到偽裝 同埋 暗影追縱
不過係公服既話只好用3lv 因為 公服用5lv 吟唱好慢

Originally posted by 周星星123 at 2006-7-22 01:41:
之前我玩私服有試過下玩武僧,分享下,唔岩唔好怪我

武修多數人都會玩阿修,因為一下秒殺
但係武僧本身血唔多,易死
而阿修本身攻擊力極高,差唔多任何人食一下都死(除左十字軍同騎士)
我係私服用左兩日時 ...

其實呢個都係1個好貼來既 不過呢 int1 真係唔夠 致小要有30int 先得 如果唔係太低攻la
仲有 v 太高都係唔好 因為鍊金呢個職ar
如果係係str 80 dex99 vit 應該會有70左右既好似 如果加30入int  vit 都仲有50 都仲有12xxx~13xxx血左右la
dex因為真係太高la 而str 太低 所以要補入str 8x連加成到10既倍數就得既la
我係私服既配點唔同你  因為佢有貝雷傑卡 所以係個私服既配點我唔同你地分享la

[ Last edited by 明友仔 on 2006-7-28 at 03:39 PM ]
作者: ~亞榮~    時間: 28-7-2006 17:37
Originally posted by 明友仔 at 2006-7-28 15:29:

呢個真係有幫到好多人去玩超魔既
不過呢 經過我係私服既試玩呢 其實崩裂唔係廢技來既
崩裂係可以對刺客 對流氓既一招必用技來
因為係係地打上去 所以對隠匿 有用 係地形魔法 打到偽裝 同埋 暗影追 ...

總之 希望幫到你地^^
當然要大家去努力地改變啦
作者: pcboy    時間: 28-7-2006 17:44
點解冇人教我點玩=3=76樓=3=
作者: akw2001    時間: 29-7-2006 15:33
音速刺係唔係ja係音投刺呀
str99
dex連加成100就得會加少少攻
其它vit
作者: pcboy    時間: 29-7-2006 17:51
下咩唔洗agi ga咩=口=咁未比人下下打中=3=?
用咩裝ga?
作者: akw2001    時間: 29-7-2006 23:59
Originally posted by pcboy at 2006-7-29 17:51:
用咩裝ga?

你鐘意咪加agi lo
通常都唔會加
+黎有咩用
就算你27xd flee
人地用卡+命中你都係要死
作者: pcboy    時間: 30-7-2006 02:24
咁姐係用咩裝
作者: ~亞榮~    時間: 30-7-2006 06:21
Originally posted by pcboy at 2006-7-29 17:51:
用咩裝ga?

音投刺最好不要加a
因為點數不足
音投刺目的是秒殺
有dex"命中"+str"攻擊力"再加v"血量:
就行了 再加agi 我相信會變成4不像
作者: ─    時間: 31-7-2006 22:17
神射技點同人物點應該點加??
作者: 樂天魚仔餅    時間: 1-8-2006 19:50
請問賢者應該點樣加點同埋學咩技先o岩?
作者: akw2001    時間: 2-8-2006 14:38
神手分好多型你玩咩型
AD:
dex99
agi99
luk25
鷹突 +放鷹型
agi99
int35
luk50
其他dex
作者: 痴膠花    時間: 2-8-2006 18:53
鍊金術士果招強酸攻擊點解扣d怪咁多, 係扣一定既數量定係能力值問題?
作者: Nelson    時間: 2-8-2006 19:13
強酸火煙瓶投擲
自己的INT越高時傷害力僧增加,對方的VIT越高時傷害力會增加。
所以打騎士、十字軍系VIT型職業時會較強,不過打人型只能發揮技能的50%威力
別人也可以用卡片來減低強酸火煙瓶投擲的傷害(增加MDEF的卡片或裝備、幽波、惡波卡都可以減少傷害數值。)
作者: pcboy    時間: 2-8-2006 20:46
咁姐係用咩裝 音投???
音投係唔係玩埋 致命塗毒ga?
作者: ”秋葉男    時間: 3-8-2006 07:15
我想問下:
玩騎士領主專玩螺旋擊刺點加點???
同打咩eq
作者: Nelson    時間: 3-8-2006 09:38
咁姐係用咩裝 音投?
音投係唔係玩埋 致命塗毒ga?

我玩十字刺客音投型會用3倍殘酷的+骨瘦如柴的多變拳刃。
玩音投當然要用致命塗毒喇!
作者: 小魂    時間: 3-8-2006 17:29
我e家見到d人話"只收c人同賢者打道" 我想問下e2個職有幾勁??應該點玩??
作者: pcboy    時間: 3-8-2006 18:53
Originally posted by 神秘的怪人 at 2006-8-3 09:38:

d裝用曬加str?
作者: akw2001    時間: 3-8-2006 20:57
Originally posted by 神秘的怪人 at 2006-8-3 09:38:

用刺殺唔好咩??我本人覺得刺殺好d
作者: Nelson    時間: 4-8-2006 10:20
d裝用曬加str?

我的就大部份都是增加STR的卡片及裝備。

用刺殺唔好咩我本人覺得刺殺好d

剛剛試了,刺殺拳刃比多變拳刃強一點!
(刺殺拳刃>致命音投打獸人戰士)4084x8=32672

(多變拳刃>致命音投打獸人戰士)3802x8=30416
32672-30416=2256 多了2千多點...
作者: 痴膠花    時間: 4-8-2006 11:27
玩鐵匠
做戰匠型
d點係點加??
作者: Nelson    時間: 4-8-2006 11:37
鐵匠
STR94、AGI96、DEX34

神工匠
STR90、AGI92、VIT24、DEX48

神工匠
STR90、AGI63、VIT74、DEX38
作者: pcboy    時間: 4-8-2006 14:11
係唔係咩剌都岩玩毒水ga?
爆剌用毒水會唔會都係勁d?
作者: Nelson    時間: 4-8-2006 14:21
當然喇= =自音速投擲之後,心靈震波及致命塗毒就是刺客的最強技能。
二刀流、爆刺、音投、心靈...用了致命攻擊力增加400%。
有毒水同正常既人都應該會用喇...打MVP、PVP必用,咩場合都可以用
好似服事系職業既天使賜福咁

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://htmlart8cle138www.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2